Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_administrativnii_proces_ukraini.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
189.72 Кб
Скачать

8. Стадії адміністративного процесу.

9. Система та структура адміністративних судів.

10. Склад суду. Пісдстави та порядок відводу суду. Всі 3 питання.

 

1. Усі адміністративні справи в суді першої інстанції, крім випадків, встановлених цим Кодексом, розглядаються і вирі­шуються суддею одноособове.

1. Адміністративні справи, предметом оскарження в яких є

рішення, дії чи бездіяльність Президента України, Кабінету

Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України, їхньої

посадової чи службової особи, виборчої комісії (комісії з референдуму), члена цієї комісії розглядаються і вирішуються в окружному адміністративному суді колегією у складі трьох

суддів.

2.Адміністративні справи розглядаються і вирішуються в

окружному адміністративному суді колегією у складі трьох

суддів також за клопотанням однієї зі сторін про колегіальний

розгляд справи або з ініціативи судді в разі їх особливої склад­ності.

3. Перегляд судових рішень в адміністративних справах в

апеляційному порядку здійснюється колегією у складі трьох

суддів.

4. Перегляд судових рішень в адміністративних справах у

касаційному порядку здійснюється колегією у складі не менше

п'яти суддів.

5. Адміністративні справи, підсудні Вищому адміністратив­ному суду України як суду першої інстанції, розглядаються і

вирішуються колегією у складі не менше п'яти суддів.

6. Перегляд судових рішень в адміністративних справах у

Верховному Суді України за винятковими обставинами здійснюється колегією у складі суддів Судової палати в адміністра­тивних справах Верховного Суду України за участі не менше двох третин її чисельності (але не менше п'яти суддів) або коле­гією у складі суддів відповідних судових палат Верховного Суду України за правилами, передбаченими частиною другою статті 241 цього Кодексу (із змінами, внесеними Законом України від 06.10.2005 р).

Стаття 25. Порядок вирішення питань колегією суддів

1. Усі питання, що виникають при судовому розгляді адміністративної справи колегією суддів, вирішуються більшістю го­лосів суддів.

2. При прийнятті рішення з кожного питання жоден із суд­ дів не має права утримуватися від голосування та підписання судового рішення. Головуючий в судовому засіданні голосує останнім.

3.Суддя, не згодний із судовим рішенням за наслідками розгляду адміністративної справи, може письмово викласти свою окрему думку. Цей документ не оголошується в судовому засіданні, приєднується до справи і є відкритим для ознайом­лення.

Стаття 26. Незмінність складу суду

1.        Склад суду під час розгляду і вирішення адміністративної справи в суді однієї інстанції незмінний.

2.        У разі неможливості продовження розгляду адміністра­тивної справи одним із суддів до розгляду залучається інший суддя. Якщо нового суддю залучено під час судового розгляду, судовий розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Стаття 27. Підстави для відводу (самовідводу) судді

1. Суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і відводиться:

1)   якщо він брав участь у розгляді цієї справи або пов'язаної з нею справи як представник, секретар судового засідання, свідок, експерт, спеціаліст, перекладач;

2)   якщо він прямо чи побічно заінтересований в результаті розгляду справи;

3)   якщо він є членом сім'ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім'ї або близький родич цих осіб) сторони або інших осіб, які беруть участь у справі;

4)   при наявності інших обставин, які викликають сумнів у неупередженості судді.

2.   Суддя відводиться також за наявності обставин, встановлених статтею 28 цього Кодексу.

3.   До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім'ї, родичами між собою чи родичами подружжя.

 

1. За наявності такої зацікавленості суддя, прокурор та інші учасники процесу не можуть брати участі у розгляді справи. За­кон при цьому не перераховує всіх можливих підстав для від­воду, тому у коментованій статті міститься лише загальне пра­вило про неприпустимість участі судді у справі, у якій він є прямо чи побічно зацікавленим. Однак особа, яка заявляє від­від судді, має навести конкретні факти такої зацікавленості.

Неможливою також визнана участь судді у розгляді адміні­стративної справи, якщо на його рішення у цій справі можутьвплинути міркування особистого характеру. Тому відводу (са­мовідводу) підлягає суддя, який має сімейні або будь-які іншіособливі відносини з особами, які беруть участь у справі. Оскіль­ки представник сторони також є особою, яка бере участь у спра­ві (ст. 56 КАС України), слід вважати, що дане правило стосу­ється також і родинних зв'язків та інших особистих стосунків судді з представником.

Слід зазначити, що п.З ч. 1 коментованої статті встановлено ступінь сімейних відносин, за яких суддя не може прийматиучасть у розгляді справи. Так, суддя має бути відведеним (або заявити про самовідвід), якщо він є членом сім'ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім'ї або близький родич цих осіб) сторони або інших осіб, які беруть участь у справі;

Перелік обставин, які можуть викликати сумнів у неуперед­женості судді і є підставою для його відводу (самовідводу), не є вичерпним, про що свідчить аналіз п.4 ч. 1 коментованої статті. У ньому зазначається, що судді підлягають відводу (самовідво­ду) також при наявності інших обставин, які викликають сум­нів у неупередженості судді.

2.          Суддя відводиться також за наявності обставин, встанов­лених статтею 28 КАС України (див. ст. 28 КАС України та ко­ментар до неї).

3.    Відповідно до ч. З коментованої статті, до складу суду не можуть входити особи, які є членами сім'ї, родичами між со­бою чи родичами подружжя. На відміну від п. З ч. 1 коментова­ної статті, у даному випадку ступінь родинних зв'язків законом не визначена. Тому при їх визначенні слід керуватися відповідними нормами СК України і вважати підставою для відводу (самовідводу) будь-який ступінь родинних відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]