Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство (непродовольчі товари) / 35-47ТЗН(Непрод._товари)МВК_з_12ТТП.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
411.65 Кб
Скачать

Розділ 5. Текстильні, швейні та трикотажні товари Змістовний модуль 6

Тема 5.1. Текстильні товари

Стан та проблеми розвитку ринку текстильних товарів в Україні. Напрями науково-технічного прогресу у виробництві текстильних матеріалів, формування сучасного асортименту.

Волокна як фактор формування властивостей текстильних виробів. Класифікація текстильних волокон. Сучасне уявлення про волокна як високомолекулярні сполуки. Вплив хімічного складу та будови волокон на їх властивості. Класифікація властивостей волокон. Природні волокна. Загальні поняття про природні волокна. Рослинні волокна. Бавовна, її хімічний склад, побудова. Властивості бавовняних волокон. Луб'яні волокна. Льон, первинна переробка, хімічний склад, будова. Властивості лляних волокон. Особливості будови та властивості волокон конопель, кенафу, джуту. Волокна тваринного походження. Вовна. Класифікація вовни за джерелами отримання. Типи і види волокон вовни. Хімічний склад, будова волокон вовни, їхній вплив на властивості виробів.

Натуральний шовк. Хімічний склад, будова, властивості та використання натурального шовку.

Хімічні волокна, загальні поняття. Стан та перспективи розвитку виробництва хімічних волокон в Україні.

Штучні волокна. Формування властивостей волокон у процесі одержання. Властивості віскозних, ацетатних мідноаміачних волокон та галузі використання.

Мінеральні волокна: силікатні, металеві. Особливості виробництва, властивості, асортимент.

Синтетичні волокна: загальні поняття та способи отримання. Гетероланцюгові та карболанцюгові волокна.

Особливості отримання та властивості поліамідних, поліефірних, поліакрилонітрильних, полівінілхлоридних, полівінілспиртових, поліетиленових, поліпропіленових волокон. Галузі використання синтетичних волокон.

Нитки як фактор формування властивостей текстильних виробів. Загальні вимоги до текстильних ниток. Формування структури текстильних ниток у процесі прядіння і скручування. Класифікація та асортимент текстильних ниток. Будова і властивості текстильних ниток. Дефекти текстильних ниток.

Формування властивостей тканин у процесі ткацтва. Характеристика підготовчих операцій до ткацтва. Підготовка до ткацтва ниток основи та утоку. Загальні операції процесу формування тканин. Класифікація ткацьких переплетень, їхній вплив на властивості тканин.

Формування властивостей тканин у процесі оброблення та оздоблювання. Фарбування і друкування тканин, загальні вимоги до барвників, характеристика стійкості пофарбування тканин до дії основних факторів. Способи нанесення друкованих візерунків на текстильний матеріал (машинний і ручний друк, прямий, витравний, резервний друк). Особливості кінцевої обробки тканин різного волокнистого складу. Спеціальні види обробок тканин: малозминальна, мало-усадочна, водонепроникна та їхній вплив на властивості тканин.

Склад, будова та властивості тканин. Класифікація асортименту тканин за волокнистим складом. Основні параметри будови тканин: товщина, будова ниток, переплетення, щільність, фаза будови, опорна поверхня, вплив будови на властивості тканини. Властивості тканин, які визначають надійність (міцність при статичному і динамічному розтягуванні), усадка, зминальність, стійкість до стирання.

Фізичні властивості: гігроскопічність, водоопірність, проникність, електризування, забрудненість. Естетичні властивості тканин: основи композиції текстильного малюнка, колір, фактура. Технологічні властивості: жорсткість драпірування, осипання, прорубка. Методи визначення властивостей текстильних матеріалів.

Асортимент текстильних товарів. Стандартна і навчальна класифікація тканин. Бавовняні тканини. Класифікація, загальна характеристика асортименту. Лляні тканини. Класифікація, характеристика асортименту. Вовняні та шовкові тканини. Класифікація та характеристика асортименту окремих груп. Неткані матеріали, класифікація, характеристика асортименту, використання. Штучне хутро, класифікація, характеристика асортименту. Нові види текстильних матеріалів, їх асортимент.

Вимоги до якості тканин. Оцінка якості тканин. Визначення сортності тканин різного волокнистого складу. Маркування, пакування, транспортування та зберігання тканин.