Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ / 11_ст_укр_культ_МВК_ЗС_12_для_вс_х_напрям_в.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
101.89 Кб
Скачать

Тема 4. Українська культура у хіv – першій половині хvіі ст.

Історичні та політичні умови формування і розвитку української культури ХІV – першій половині ХVІІ ст. Формування ренесансно-реформаційних ідей в українській культурі. Роль братств в українському загальнокультурному процесі. Розвиток освіти і науки. Система шкільної освіти. Острозька школа – перший навчальний заклад України вищого ступеня. Києво-Могилянська колегія– осередок освіти та науки. Книгодрукування і видавництво. Культурно-просвітницька діяльність П. Могили. Полемічна література. Суспільно-культурні погляди та літературна діяльність І. Вишенського. Ренесансна архітектура України. Італійський і німецький вплив на архітектуру. Створення загальноукраїнського архітектурного стилю. Особливості містобудування. Оборонна та культова архітектура. Стильові особливості українського живопису. Естетика нових живописних жанрів. Культура українського козацтва.

Тема 5. Культура України у другій половині хvіі – хvііі ст.

Соціально-політичні умови розвитку та особливості української культури другої половини ХVІІ – ХVІІІ ст. Розвиток освіти. Києво-Могилянська академія – провідний ідеологічний центр української культури. Розвиток українськї літератури. Літописи Самовидця, Г. Грабянки, С. Величка – вершина українського літописання. Основні жанри української літератури. гуманістичний характер творчості Г.С. Сковороди. Естетика та світогляд українського бароко. Особливості кам’яної архітектури України. Збереження і розвиток національних традицій та вплив західноєвропейського і російського мистецтва на українське образотворче мистецтво. Розвиток української скульптури. Еволюція живопису. Зміни в традиційних церковних формах українського живопису. Народний живопис. Класицизм – провідний стиль українського образотворчого мистецтва останньої чверті ХVІІІ ст. Театральна та музична культура України. Вертеп і вертепна драма в українській культурі.

Змістовий модуль 2. Модерна українська культура

Тема 6. Розвиток української культури в першій половині хіх ст.

Періодизація та передумови розгортання процесів національно-культурного відродження в Україні у ХІХ ст. Розвиток освіти та науки. Харківський університет – центр наукового та культурного життя східної України. Українська історична та етнографічна наука. Шкільна освіта України. Вплив мовної політики російського та австрійського урядів на освітні та культурні процеси в Україні. Кирило-Мефодіївське товариство і його роль в організації національно-культурного і визвольного руху. “Руська трійця”, її вплив на культурне відродження в західноукраїнських землях. Роль Громад другої половини ХІХ ст. у суспільно-політичному, науковому, мистецькому житті України. Становлення нової української літератури. І. Котляревський, П. Квітка-Основ’яненко, П. Гулак-Артемовський. Утвердження романтизму в українській культурі 20-30-х рр. Літературна творчість Т. Шевченка.

Тема 7. Культурно-національне відродження України в другій половині хіх початку хх ст.

Розвиток реалістичного напрямку в літературі. М. Вовчок, І. Нечуй-Левицький, П. Мирний, М. Коцюбинський, І. Франко. Розвиток драматургії і театру. Видатні діячі українського театру: М. Старицький, І. Карпенко-Карий, М. Заньковецька, С. Крушельницька. Характерні риси музичної творчості М. Лисенка, П. Сокальського, М. Вербицького. Архітектура та образотворче мистецтво України ХІХ ст. Живописна спадщина Т. Шевченка. Розвиток народного мистецтва. Національне піднесення, зростання національного світогляду у кінці ХІХ – на початку ХХ ст. Роль “Просвіт” у культурно-освітянському русі на сході і заході України. Боротьба художньо-естетичних течій у кінці ХІХ – на початку ХХ ст. І. Франко, Л. Українка, М. Вороний, Д. Олесь, Б. Лепкий, М. Коцюбинський, О. Кобилянська, В. Винниченко.