Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ / 11_ст_укр_культ_МВК_ЗС_12_для_вс_х_напрям_в.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
101.89 Кб
Скачать

Тема 8. Українська культура радянської доби

Пролетарська культура у революційний період 1917-1920 рр. Жанри образотворчого мистецтва. Творча діяльність О. Мурашко, Л. Крамаренко. М. Бойчук і бойчукісти. Розвиток української культури за часів національно-демократичної революції 1917-1920 рр. Вплив українізації 20-х рр. на розвиток української культури. Літературні дискусії 20-х рр. Суспільно-культурна діяльність М. Хвильового. Революційно-романтичні течії в літературі. П. Тичина, В. Блакитний, В. Сосюра. Розвиток українського театру 20-х рр. суперечності розвитку української культури 30-х рр. Вплив ідеології на образотворче мистецтво 30-х рр. Становлення українського кінематографу. О. Довженко. Культура Західної України. Особливості української культури у 40–50-х рр.Українська радянська література. Розвиток освіти в Україні в радянський період. Проблема дисидентства в українській культурі. Формування нового покоління діячів культури в період “відлиги”: Л. Костенко, М. Вінграновський, І. Дзюба, В. Стус. Феномен “українського поетичного кіно”: С. Параджанов, Ю. Іллєнко, І. Миколайчук. Негативні тенденції у культурному розвитку України за часів “застою”. Свобода творчої особистості в умовах тоталітаризму. Українське радянське мистецтво (напрямки та постаті). Піднесення національного і культурного відродження у другій половині 80-х рр.. ХХ ст. Стан і проблеми культури України в період перебудови.

Тема 9. Основні тенденції розвитку сучасної української культури

Специфіка сучасної соціокультурної ситуації в Україні. Українізація освіти. Особливості сучасного українського мистецтва: зміна парадигми. Сучасний український театр. Постмодернізм та традиціоналізм в сучасній українській культурі. Розвиток кіномистецтва та телебачення в Україні в 1991-2009 рр. Сучасна українська музика: стилі та напрямки. Проблеми розвитку сучасної української літератури. Сучасне українське мистецтво. Роль та місце культури в подоланні сучасної економічної та політичної кризи. Молодіжна культура: стиль життя і форма спілкування. Перспективи розвитку культури.

2. Завдання для самостійної роботи Вимоги для виконання самостійної поточної модульної контрольної роботи

  1. Робота виконується на аркушах А – 4 з нумерацією сторінок.

  2. Мінімальний обсяг роботи – 15 сторінок, максимальний – 20 сторінок рукописного, друкованого тексту, або у електронному форматі програми PowerPont з використанням в презентації візуальних матеріалів.

  3. Завдання обирається за останньою цифрою номеру залікової книжки, наприклад:

325127 – варіант 7

498350 – варіант 10

  1. Перша сторінка роботи оформляється за зразком (див Додаток 1 (в розширенні PowerPont перша сторінка оформляється в електронному варіанті згідно Додатку 1).

  2. На початку роботи приводиться план.

  3. При виконанні контрольної роботи треба використати наукову літературу та, по можливості (в PowerPont) артефакти передавати через відеоматеріали, фото, використовувати карти, схеми, документальні джерела (бажано в форматі Adobe PDF files).

  4. Цитування оформлюється виносками з вказуванням джерела цитати та автора, або web адреси, якщо вони здобуті з Інтернету.

  5. Робота завершується списком літератури, яка використана при підготовці самостійної індивідуальної роботи.

  6. Робота виконується у терміни, що вказані у плані самостійної роботи студента. Студент, який вчасно не виконував роботу, до заліку (іспиту) не допускається.