Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансы Осапіщев.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.81 Mб
Скачать

Тема 11

Згідно із Законом України "Про основи соціального захисту інвалідів в Україні" від 21 березня 1991 р. № 875-ХІІ (зі зміна­ми та доповненнями) місцеві ради разом з підприємствами, за участю відділень Фонду, на основі пропозицій органів Міністер­ства соціального захисту населення України щороку визнача­ють нормативи робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Статтею 19 названого Закону для підприємств незалежно від форми власності нормативи визначаються в розмірі, не меншому від 4 % від загальної кількості працюючих. Якщо кількість працюючих на підприємстві становить від 15 до 25 осіб, норматив встановлюється в кількості одного робочого місця. У разі незабезпечення робочих місць відповідно до до­ведених норм або якщо працевлаштовано інвалідів менше, ніж передбачено нормативом згідно зі ст. 20 Закону України "Про основи соціального захисту інвалідів в Україні", підприємства (об'єднання) установи, організації всіх форм власності зобо­в'язані щороку перераховувати до відділень Фонду цільові за­соби для створення робочих засобів, передбачених для праце­влаштування інвалідів і для здійснення заходів із їх соціаль­ної та професійної реабілітації. Розмір відрахувань визначаєть­ся середньою річною заробітною платою на відповідному під­приємстві за кожне нестворене робоче місце для інваліда.

Відрахування до Фонду соціального захисту інвалідів не належить до обов'язкових податків, зборів і сплачуються як фінансові санкції за невиконання нормативів створення робо­чих місць для працевлаштування інвалідів. Відповідно, сума цих відрахувань не включається до складу валових видатків платника податків і сплачується за рахунок власних джерел підприємства.

Цільові засоби нараховують і перераховують на рахунки відділень Фонду підприємства (об'єднання), установи та органі­зації самостійно не пізніше 15 лютого року, наступного за звітним, з одночасним поданням звіту до відділення Фонду-

Державний фонд охорони навколишнього природного се­редовища. З метою цільового фінансування природоохоронних і ресурсозберігаючих заходів, а також для зменшення впливу забруднення навколишнього природного середовища на здор°' в'я населення у 1991 р. згідно із Законом України "Про охоро' ну навколишнього природного середовища" було створено Державний фонд охорони навколишнього природного серед0' вища.

258

Державні цільові фонди

Фонд діє на державному, обласному і місцевому рівнях за схемою, наведеною на рис. 11.1.

Рис. 11.1. Схема формування та використання коштів Фонду охорони навколишнього природного середовища

Ставки збору запроваджуються урядом АРК та органами місцевого самоврядування на підставі лімітів викидів та скидів забруднювальних речовин і розміщення відходів, а також нор­мативів плати за них. Ліміти викидів стаціонарними джере­лами за забруднення встановлюються Міністерством охорони навколишнього природного середовища і ядерної безпеки України у формі видачі дозволів на викиди і скиди строком на 5 років.

Об'єктом обчислення збору є:

— обсяги забруднювальних речовин, які викидають в ат­мосферне повітря або скидають безпосередньо у водний об'єкт, та обсяги відходів, що розміщуються у спеціально відведених Для цього об'єктах — для стаціонарних джерел забруднення;

■— обсяги фактично спожитих видів пального, завдяки ви­користанню яких утворюються забруднювальні речовини — Для пересувних джерел забруднення.

Нормативи збору встановлює Кабінет Міністрів України як Фіксовані суми в гривнях за одиницю основних забруднюваль­них речовин та розміщення відходів. За викиди засобами пе­ресування джерелами забруднення нормативи збору встанов-Клоться залежно від виду пального та транспорту. За по-

259