Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012-2013.doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
322.56 Кб
Скачать

Практичний тур

  1. Дано ціле число N (2 ≤ N ≤ 31). Сформувати і вивести цілочисловий масив А розміру Nr що містить N перших елементів послідовності чисел Фібоначчі. Fk: F1 = 1, F2 = 1, Fk = Fk-2 + Fk-1=S, k=3, 4, …,

  2. Визначте, чи належить точка А, що задана координатами (х; y), частині площини, обмеженій колом радіуса R із центром у точці O0; у0). (Формула круга: + х0)2 + (y + y0)2R2)

  3. Визначте, чи належить точка А, що задана координатами (х; у), частині площини, обмеженій відрізком осі абсцис від 0 до я та синусоїдою у = sinx.

  4. Визначте, чи належить точка А, що задана координатами (х; y), частині площини, виокремленій кільцем з радіусами R1 і R2 та центром у точці О(х0; у0). (Формула кільця: R12+ х0)2 + + у0)2 R22).

  5. Визначте, чи належить точка А, що задана координатами (х; у), частині площини, обмеженій відрізком осі абсцис від -π/2 до π/2 та косинусоїдою у = cosx.

  6. Визначте, чи належить точка А, що задана координатами (х; у), частині площини, обмеженій відрізком осі абсцис від -π/2 до π/2 та косинусоїдою у = |cos(2x)|.

  7. Дано натуральне число N (8 ≤ N ≤ 1000000), яке визначає будь-яку цілочислову грошову суму ≤ 1000000. Відомо, що цілочислову грошову суму, більшу чи рівну 7 грошовим одиницям, можна видати лише купюрами номіналом у 2 та 5 грошових одиниць. Визначте, якою кількістю купюр у 2 та 5 грошових одиниць можна видати суму в N грошових одиниць, щоб їхня загальна кількість була найменшою.

  8. Дано чотири числа, які визначають довжини відрізків а, b, с, d. Визначте, чи можна з цих відрізків побудувати паралелограм.

  9. Дано натуральне число N (1 N100), яке визначає вік людини. Виведіть це число з відповідним доданком «рік», «роки», «років». Наприклад, 1 рік, 12 років, 94 роки.

  10. Уведемо такі позначення для відмінків української мови:

«називний» - «н» або «Н»;

«родовий» - «р» або «Р»;

«давальний» - «д» або «Д»;

«знахідний» - «з» або «З»;

«орудний» - «о» або «О»;

«місцевий» - «м» або «М»;

«кличний» - «к» або «К».

Розробіть програму, яка за введеним позначенням відмінка виводить запитання, на яке відповідає прикметник в указаному відмінку, наприклад: «називний» - «який?»

  1. Уведемо такі позначення для відмінків української мови:

«називний» - «н» або «Н»;

«родовий» - «р» або «Р»;

«давальний» - «д» або «Д»;

«знахідний» - «з» або «З»;

«орудний» - «о» або «О»;

«місцевий» - «м» або «М»;

«кличний» - «к» або «К».

Розробіть програму, яка за введеним позначенням відмінка виводить запитання, на які відповідає іменник в указаному відмінку, наприклад: «називний» - «хто?», «що?».

  1. Розробіть програму видачі текстового варіанта шкільних оцінок:

1, 2, 3 - початковий рівень

4, 5, 6 - середній рівень

7, 8, 9 - достатній рівень

10, 11, 12 - високий рівень

  1. Дано ціле число N (1 ≤ N ≤ 5), яке визначає порядковий номер робочого дня тижня. За введеним значенням N виведіть розклад уроків на цей день (*певний розклад із 4-х предметів наведіть самостійно).

  2. Дано ціле число N (1 ≤ N ≤ 4), яке визначає порядковий номер пори року. За введеним значенням N виведіть пору року та перелік місяців, які належать їй.

  3. Дано ціле число N (1 ≤ N ≤ 12), яке визначає порядковий номер місяця в році. За введеним значенням N виведіть назву кварталу, до якого належить місяць.

  4. Дано ціле число N (1 ≤ N ≤ 4), яке визначає порядковий номер кварталу року (січень, лютий, березень - І квартал). За введеним значенням N виведіть перелік місяців, які належать до цього кварталу.

  5. Дано ціле число N (1 ≤ N12), яке визначає порядковий номер місяця в році. За введеним значенням N виведіть назву відповідного місяця.

  6. Чотири відрізки задані координатами кінців (x1; у1), (х2; y2), (x3; y3), (x4; y4), (x5; y5), (x6; y6), (x7; y7), (x8; y8). Визначте, чи утворюють вони прямокутник, якщо так, то обчисліть його площу.

(Якщо a - довжина відрізка, заданого координатами його кінців (x1; у1) і (х2; у2), то

Теорема Піфагора: с2 = а2 + b2).

  1. Рік є високосним, якщо його номер кратний 4, але із кратних 100 високосними є лише ті, що кратні 400 (наприклад, 1700, 1800, 1900 – невисокосні роки, 2000 – високосний). Дано натуральне число N. Визначити, чи є високосним рік із таким номером.

  2. Петрик задумав деяке натуральне трицифрове число. Він склав цифри цього числа та помножив отриману суму на k. Число, що утворилося в результаті, дорівнює початковому. Визначте, яке число задумав Петрик. (Знайдіть всі варіанти при k = 13).

  3. У під'їзді житлового будинку є N квартир, що пронумеровані одне за одним, починаючи з номера A. Визначити, чи є сума номерів усіх квартир парним числом. Формулу суми членів арифметичної прогресії не використовувати.

  4. Яку найбільшу площу може мати прямокутник периметра P, намальований на папері у клітинку по лініях сітки (сторона клітини дорівнює 1)?

  5. Шпигун Коля зашифрував і послав у центр радіограму. Він використовував такий спосіб шифрування: спочатку виписав всі символи свого повідомлення (включаючи пропуски і .п.), що стояли на парних місцях, в тому ж порядку, а потім - всі символи, що стоять на непарних місцях. Напишіть програму, яка розшифровує повідомлення.

  6. Дано слово з парного числа букв. Поміняти місцями його половини.

  7. Дано два слова. Чи правда, що перше слово починається на ту ж букву, якою закінчується друге слово?

  8. Дано речення. Визначити, скільки в ньому голосних літер.

  9. Дано два слова. Визначити, скільки початкових букв першого слова співпадають з початковими буквами другого слова.

15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]