Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма вступної співбесіди.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
97.79 Кб
Скачать

Зміст програми вступ

Мета і зміст дисципліни. Рекомендована література. Значення автомобільного транспорту в народному господарстві. Етапи розвитку автомобільної промисловості. Класифікація автомобілів. Стисла характеристика автомобілів, що вивчаються. Розвиток автомобільної промисловості і автотранспорту. Загальна будова автомобіля.

РОЗДІЛ 1. ДВИГУНИ АВТОМОБІЛЬНІ

Тема 1. Загальна будова і основні параметри двигуна

Визначення поняття «двигун». Призначення і класифікація двигунів. Механізми і системи двигуна. Перетворення поворотно-поступального руху поршня у рух обертання колінчастого валу. Терміни і визначення двигуна: верхня і нижня мертві точки, хід поршня, об'єм камери згоряння, повний і робочий об'єми циліндра, літраж, ступінь стиснення.

Тема 2. Робочі цикли

Визначення термінів, робочі цикли, такт, чотиритактний двигун, двотактний двигун. Робочі цикли чотиритактних карбюраторів і дизельних двигунів. Переваги і недоліки чотиритактних карбюраторних двигунів порівняно з дизельними і газовими.

Недоліки одноциліндрового двигуна. Схеми взаємного розташування циліндрів в багатоциліндровому двигуні. Порядок роботи багатоциліндрового двигуна.

Робота чотиритактних двигунів з однорядним розташуванням циліндрів (чотирициліндрових і шестициліндрових) і дворядних з V- образним розташуванням циліндрів (шести - і восьмициліндрових). Переваги і недоліки багатоциліндрових двигунів.

Тема 3. Кривошипно-шатунний механізм

Призначення і будова кривошипно-шатунного механізму, деталей. Загальна будова автомобіля і двигуна. Виконання завдань щодо самостійного вивчення будови кривошипно-шатунних механізмів карбюраторного і дизельного двигунів.

ТЕМА 4. Газорозподільний механізм

Призначення газорозподільного механізму. Типи, будова механізмів і деталей. Взаємодія деталей механізму з нижнім розташуванням клапана. Переваги і недоліки. Тепловий режим роботи газорозподільника, його вплив на роботу двигуна.

ТЕМА 5. Система охолоджування

Призначення системи охолоджування, типи систем, загальна будова і робота рідинної системи охолоджування. Значення постійного теплового режиму двигуна. Способи підтримки постійного теплового режиму двигуна. Охолоджуючі рідини. Будова вузлів системи охолоджування. Підігрівання системи охолоджування перед пуском двигуна. Переваги і недоліки рідинної і повітряної систем охолоджування.

ТЕМА 6. Система мащення

Призначення системи змазки, мастила, що застосовуються. Способи подачі мастила до поверхонь, що труться. Загальна будова і робота системи змазки. Будова вузлів, фільтрація мастила. Порівняння різних видів фільтрів з якості фільтрації і постійної фільтруючої здатності. Вентиляція картера двигуна. Призначення, типи вентиляції, будова і робота. Вплив вентиляції картера двигуна на забруднення навколишнього середовища.

ТЕМА 7. Система живлення карбюраторного двигуна

Призначення, будова і робота системи живлення. Паливо для карбюраторних двигунів. Поняття про детонацію двигуна. Визначення понять: горюча суміш, робоча суміш, склади горючих сумішей, коефіцієнт надлишку повітря. Межі запалення горючої суміші Вимоги до горючої суміші. Вплив складу суміші на економічність і потужність двигуна, на забруднення навколишнього середовища.

Найпростіший карбюратор, його призначення і будова. Вимоги до карбюраторів. Основні режими роботи двигуна. Склади горючих сумішей на цих режимах.

Головна дозуюча система, типи систем карбюраторів, що вивчаються, їх будова і робота. Допоміжні пристрої карбюраторів. Будова карбюраторів, обмежувача максимальної частоти обертання колінчастого вала. Управління карбюратором. Будова і робота вузлів системи подачі палива і повітря, горючої суміші і відведення газів, що відпрацювали. Вплив складу газів, що відпрацювали на забруднення навколишнього середовища. Способи зниження токсичності газів, що відпрацювали. Електронна схема уприскування палива. Будова і робота каталітичних нейтралізаторів.