Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция с заготовкой_ДРУ (2).doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Тема 13 відносини органів публічної влади в системі управління

    1. Відносини центральних органів виконавчої влади і місцевих державних адміністрацій з підприємствами, установами та орга­нізаціями.

    2. Роль органів місцевого самоврядування в окремих сферах суспільного розвитку.

    3. Звернення громадян як засіб забезпечення законності й дисципліни в державному управлінні.

    4. Публічність (комунікативність) процесу прийняття рішень у державному управлінні.

13.1 Відносини центральних органів виконавчої влади і місцевих державних адміністрацій з підприємствами, установами та орга­нізаціями

Основний напрям державної діяльності, де підприємства й установи безпосередньо пов'язано з державою та її інститутами, — _____________________________

________________________________________________________________________

На ___________________________________ підприємства беруть участь у роботі з комплексного __________________________________________________, що проводять державні органи або органи місцевого самоврядування.

Чинне законодавство встановило основи взаємодії підприємств і установ з державою (органами виконавчої влади), а саме: _______________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

Незалежно від форм власності, організаційно-правових форм, підприємства й установи зобов'язані своєчасно здійснювати ____________________________, спрямовані на зменшення та компенсацію негативного впливу їх діяльності на природне середовище, здоров'я й власність людей.

Підприємства й установи зобов'язані додержуватися ______________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

Збитки, завдані підприємствам у результаті виконання ними вказівок державних та інших органів або їх посадових осіб, які порушили права підприємств, а також зумовлені ненавмисним здійсненням такими органами передбачених законодавством обов'язків щодо підприємств, підлягають _______________________________.

Разом з тим, уповноважені державні органи, що здійснюють контроль за додержанням підприємствами й установами відповідного законодавства, можуть втручатися в їх діяльність і вживати щодо порушників _______________________________

_______________________, передбачених законом.

До відання державних органів належать заснування, ліквідація та реорганізація ______________________________, затвердження їх статуту, управління ними, призначення на посаду й звільнення з посади їх керівників, укладання та розірвання з ними контрактів.

Вплив держави на _____________________________________ більш обмежений і виявляється в установленні правових засад діяльності й контролю за їх додержанням. Конкретні питання заснування, організації управління, визначення видів діяльності цих підприємств і установ розв'язують_______________________________

________________.

Трудові колективи ___________________________ мають ширші повноваження, пов'язані із затвердженням статуту, внесенням до нього змін і доповнень, визначенням умов найму керівника, виділення зі складу підприємства, вступу й виходу з об'єднання підприємств, оренди, викупу майна тощо.

Місцеві держані адміністрації (МДА) здійснюють ________________________ _________ підпри­ємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управ­ління. Голови МДА укладають та розривають контракти з їх ____________________.

МДА ______________________________________________ підпри­ємств, установ, організацій, крім випадків, визначених зако­ном.

МДА ________________________________ підприємства, установи, організації чи повноваженої ним особи із вмотиво­ваним поданням про притягнення до відповідальності ______________________________________. Про результати роз­гляду власник чи уповноважена особа зобов'язані повідомити МДА ___________________

Керівники підприємств, установ, організацій ____________________________

______________________________________________про скасування розпорядження голови МДА, що супере­чить законодавству в питаннях, що стосуються їх діяльності.

Керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, _______________________________________ надавати на вимогу голові МДА необхідну інформацію в межах, визна­чених законом.