Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
страница..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
939.65 Кб
Скачать

8. Операційній діяльності притаманні, поряд із загальними, і специфічні види ризиків, що поєднуються поняттям операційний ризик [13, с.52].

Загальна тривалість операційного циклу є його найважливішою характеристикою, вона істотно впливає на інтенсивність формування операційного прибутку. Тривалість операційного циклу на промисловому підприємстві включає: період часу від моменту витрати грошових активів на придбання виробничих запасів сировини і матеріалів до надходження грошей від дебіторів за реалізовану їм готову продукцію.

Відмітимо, що в процесі операційного циклу споживаються не тільки оборотні активи, але і необоротні активи, а також витрати живої праці чи трудові ресурси підприємства. Але дві останні групи ресурсів у процесі одного операційного циклу споживаються лише частково, у той час як оборотні -цілком. Це і визначає вибір періоду повного обороту оборотних активів як вимірник тривалості одного операційного циклу підприємства [13, с.52].

Для того, щоб операційна діяльність підприємства у ринкових умовах була ефективною необхідно не тільки визначитися з відповідним підходом до управління операційною діяльністю підприємств, але й сформувати механізм його дії, механізм управління ефективного функціонування операційної діяльності підприємств. Основним призначенням механізму управління операційної діяльності є створення ефективно працюючого підприємства в умовах невизначеності бізнес-середовища. Середовище впливає на підприємство, тому йому необхідно визначити чіткі орієнтири своєї діяльності, тобто визначити мету функціонування. У процесі здійснення обраної мети на об'єкт управління впливають ті або інші фактори. Отже, від того, як швидко підприємство зможе оцінити ці умови і врахувати їхній вплив на свою діяльність, багато в чому залежить ефективність функціонування об'єкта управління - підприємства.

Метою механізму управління ефективною операційною діяльністю підприємства є забезпечення зростання його операційного прибутку, тобто всі прагнення підприємства, аналітичні методи і прийоми менеджменту повинні

бути спрямовані до однієї загальної мети: допомогти максимізувати свій прибуток, базуючи процес прийняття управлінських рішень на пріоритетних факторах-показниках, здатних уплинути на збільшення операційного прибутку підприємства. Він виступає у формі маржинального, валового та чистого операційного прибутку. Розглянемо послідовне формування різних видів операційного прибутку підприємства (рис.1.1.) [13, с.52].

Валовий доход від реалізації продукції (валовий операційний доход) Податок на додану вартість, акцизний збір, та інші податки, які вхоОять в ціну продукції

Чистий доход від реалізації продукції (чистий операційний доход)

Змінні операційні витрати

Маржинальний операційний прибуток

Постійні операційні витрати

Валовий операційний прибуток

Податок на прибуток та інші обов'язкові платежі з прибутку

Чистий операційний прибуток

Рис. 8.1. - Послідовне формування різних видів операційного прибутку підприємства

Для українських підприємств при плануванні операційного доходу важливим є використання кон'юнктури ринку, надання товарного кредиту покупцям з метою стимулювання реалізації продукції, інтенсифікації рекламної й інформаційної діяльності. Операційна діяльність підприємства з моменту його створення зв'язана зі здійсненням різноманітних витрат: трудових, матеріальних, нематеріальних і фінансових ресурсів у процесі виробництва і реалізації продукції.

Для формування операційних витрат необхідно планувати: обсяг виробництва і реалізації товарної продукції, норми і нормативи витрат. Ослаблення уваги до проблем нормування призводить до перебільшення в декілька разів показників трудомісткості, матеріалоємності, енергоємності продукції в Україні порівняно з провідними західними країнами.

Поруч з цим не треба ігнорувати впливу таких факторів на визначення затрат, як зміни: номенклатури і асортименту, техніко-технологічних умов виробництва, облікової політики, змін в методах нарахування амортизації, в податковій політиці, цін на сировину і паливо, умов оплати праці, методів обліку запасів і формування резервів, вплив яких на витрати важко переоцінити при складанні плану бюджету операційних витрат підприємства.

Досвід за останні часи показує, що, як правило, завищений українськими підприємствами рівень витрат виробництва є фактором, що знижує конкурентоспроможність продукції, гальмує вихід підприємств на міжнародний ринок збуту, а також робить їх непривабливими для інвестора. Низький рівень витрат дозволяє підприємству одержувати певні конкурентні переваги, вільніше здійснювати свою цінову політику і за інших рівних умов досягати більш високих розмірів операційного прибутку.

Однак варто мати на увазі, що зниження рівня витрат операційної діяльності є важливою задачею, але не основною метою, тому що воно може супроводжуватися зниженням якості продукції і сервісного обслуговування покупців, зміною пріоритетів стратегічного розвитку операційної діяльності на короткострокові економічні вигоди в поточному періоді [33, с.52].

Найважливішим показником операційною валового грошового потоку підприємства є розмір доходів, що формуються у процесі операційної діяльності. Операційні доходи підприємства є фінансовою базою розвитку його операційної діяльності. Вони поділяються на валовий операційний доход і чистий операційний доход.

Валовий (загальний) операційний доход являє собою загальну суму доходу підприємства від реалізації зроблених у процесі операційної діяльності товарів, робіт і послуг протягом визначеного періоду, отриманого в грошовій, матеріальній і нематеріальній формах як на території даної держави, так і за її межами.

Чистий операційний доход являє собою різницю між сумою валового (загального) операційного доходу і сумою податків, що входять у ціну продукції, тобто, що сплачуються за рахунок доходу (податок на додану вартість, акцизний збір і т.п.).

Розглянемо основні фактори, що впливають на суму і рівень валового і чистого операційного доходу на підприємствах промисловості і торгівлі (табл.1.1.) [13, с.52].

Таблиця 1.1. - Основні фактори, що впливають на формування і рівень

валового і чистого операційного доходу на підприємствах промисловості і торгівле

На промислових підприємствах

На підприємствах торгівлі

1. Рівень цін реалізації виробленої продукції

1. Рівень цін закупки товарів у постачальників

2. Обсяг реалізації виробленої продукції

2. Рівень цін реалізації товарів, що були закуплені, покупцям

3. Рівень оподаткування валового операційного доходу

3. Обсяг товарообороту

4. Якість та асортимент продукції

4. Рівень оподаткування валового операційного доходу

5. Тривалість операційного циклу

5. Якість та асортимент продукції

6. Рівень продуктивності праці

6. Торгова площа

7. Стан основних виробничих фондів

7. Витрати на ТЗР

8. Забезпечення власними оборотними активами

реалізації й прибутку» заснований на її залежності («чуттєвості») від наступних основних факторів: обсягу реалізації продукції у вартісному або натуральному вираженні; суми й рівня чистого операційного доходу [3, с.52].

Отже, операційна діяльність підприємства є основною метою створення будь-якого підприємства, розмір операційного прибутку складає основну частину прибутки від звичайної діяльності (близько 95%), а значить і чистого прибутку. У зв'язку з цим на підприємствах необхідно приділяти велике значення ефективному і безупинному управлінню операційним прибутком. Для того, щоб досягти високих показників управління операційною діяльністю підприємства, це управління повинно базуватися на вже накоплених системних знаннях у цій сфері і ефективному практичному використанні сучасних механізмів і інструментів.

Успішна операційна підприємницька діяльність можлива лише за наявності надійного фінансового фундаменту, тобто достатнього обсягу капіталу.

Система управління операційним прибутком включає основні об'єкти управління, показані на рис. 8.2 [33, с.52].

Управління операційним прибутком підприємства.

Управління операційними доходами

Управління цінами

Управління операційними витратами

.> Управління операційними активами

Управління операційним персоналом

* Управління податками з операційної діяльності

Управління операційними ризиками

Планування операційним прибутком

Рис. 8.2 - Функціональна система управління операційним прибутком підприємства

Головною метою управління прибутком є забезпечення максимізації благополуччя власників підприємства в поточному і перспективному періоді. Ця головна мета підприємства повинна забезпечити одночасно гармонізацію інтересів власників з інтересами держави і персоналу підприємства.

Основною метою управління формуванням операційного прибутку підприємства є виявлення основних факторів, що визначають її кінцевий розмір, і пошук резервів подальшого збільшення його суми.

Таким чином, механізм управління різними видами операційного прибутку підприємства з використанням системи «Взаємозв'язок витрат, обсягу

Висновки

Під час проходження переддипломної практики на підприємстві TOB «Азовське АТП 87522» зібрано та проаналізовано фінансову звітність підприємства, досліджено організаційну структуру та показники фінансового стану.

Галузь діяльності TOB «Азовське АТП 87522» технічне обслуговування автомобілів. Основними задачами діяльності підприємства є досягнення економічних і соціальних результатів з метою отримання прибутку. Прибуток TOB «Азовське АТП 87522» утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці. З економічного прибутку підприємства сплачуються передбачені законом податки та інші обов'язкові платежі, а також відсотки по кредитах банків і облігаціях. Прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у розпорядженні підприємства, яке визначає напрями його використання.

Основними резервами зростання прибутку та покращення фінансового стану TOB «Азовське АТП 87522» є: зниження ціни закупівлі товарів; підвищення ціни реалізації товарів; зростання обсягів реалізації товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]