Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
242.69 Кб
Скачать

1. Мета і завдання модулю «Харчові технології»

Об’єктомвивчення модулю «Харчові технології»є промислові технології переробки сировини і виробництва харчових продуктів з розглядом змін основних речовин продуктів у різноманітних технологічних процесах. Матеріали цього модулю є базовими при підготовці фахівців напряму 0917 «Харчова технологія та інженерія».

Предмет вивчення модулю пов’язаний з основними технологічними процесами у промисловому виробництві зернових продуктів, борошна, круп, макаронних виробів, хліба та хлібобулочних виробів, жирів і емульсійних соусів на їх основі, м'ясної і ковбасної продукції, рибних виробів та консервованої продукції, продукції з м'яса, риби, овочів та фруктів. В модулі викладаються схеми виробництва різноманітної промислової продукції, вимоги до якості харчових продуктів та необхідні умови для їх зберігання, а також необхідне сучасне обладнання та устаткування для їх виробництва.

Метоюнавчання студентів є засвоєння основних знань базових промислових технологій з переробки сировини та харчових продуктів.

Вивчення модулю поєднується взаємозв’язком з фізико-хімічними процесами у різних типах виробництв, з використанням сучасних наукових досліджень, прогресивних технологій харчової промисловості.

Вивчення модулю будується на основі поєднання різноманітних форм навчального процесу: лекцій, лабораторних робіт, індивідуальної підготовки з використанням різних видів контролю знань: виконання індивідуальних завдань, контрольних робіт, рефератів, рішення ситуаційних задач, відповіді на тестові завдання та рішення завдань з розрахунку сировини, виходу продукції, розв’язування виробничих ситуацій та ін. Але основною є самостійна підготовка студентів, робота з навчальною та періодичною літературою.

Модуль “Харчові технології” базується на знаннях, здобутих студентами при вивчені дисциплін: фізики, неорганічної, органічної, аналітичної, фізичної та колоїдної хімії, товарознавства харчових продуктів, основ робочих професій, теоретичних основ харчових технології, мікробіології.

Знання здобуті студентами додають їм змогу використовувати їх в керівництві технологічними процесами на практиці, допоможуть організувати виробничій процес як спеціалісту і фахівцю галузі після закінчення вузу.

2. Основні знання та вміння, що набуваються студентами при вивченні модулю

Студент після вивчення модулю обов’язково повинен знати:

  • основні поняття та визначення, що використовуються у промислових технологіях;

  • сутність процесів які відбуваються у сировині, харчових продуктах при їх переробці у промислових умовах;

  • знати і вміти використовувати властивості сировини при її переробці;

  • знати базові промислові технології переробки та отримання харчових продуктів з м'яса, великої та дрібної рогатої худоби, риби, сільськогосподарської птиці, овочів, технології виробництва олії, соусів, напоїв, знати технології консервування різноманітної сировини.

Студент повинен вміти:

  • оцінювати технологічні процеси у промислових технологіях та впливати на умови їх проходження;

  • вміти в сучасних умовах виробництва провести розрахунки та необхідні зміни промислових технологій для поліпшення якості продукції;

  • науково обґрунтовувати зміни технологічних параметрів.