Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursach.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
498.18 Кб
Скачать

1. Техніко-економічне обґрунтування

1.1. Дослідження ринку

Донецьк — великий промисловий та фінансовий осередок Східної України, «шахтарська» столиця України, центр найбільш економічно розвиненого регіону України. Це мегаполіс, у якому сконцентровані високий промисловий і науковий потенціал, робітники й фахівці високої кваліфікації, розвинена інфраструктура й виробнича база.

Населення міста – близько 1 млн. чоловік.

Заселення земель в районі сучасного Донецька розпочато запорозькими козаками у XVIIстолітті, та донськими наприкінціXVIIIстоліття.

1869рокуваллієцьДжон Юзрозпочав будівництвометалургійного заводуз робочим селищемЮзівка, названого на честь свого засновника. Дату заснування селища прийнято вважати часом заснування міста Донецька. На той час на території Донецька вже існували слободи Олександрівка, Григор’ївка, Авдот’їно. В травні1917року селище Юзівка, з населенням вже 70 тисяч мешканців, отримало статус міста. В1924році місто було переіменовано в Сталіно - на честь сталелітейної промисловості. В1932році місто стало адміністративним центромСталінської області.У 1941 році чисельність населення міста сягнула півмільйони мешканців, в місті видобувалося 7 % вугілля, вироблялося 5% сталі Радянського Союзу.

Сучасна назва, дана місту в 1961 році, походить від назви річки Сіверський Донець, яка протікає на сході Донецької області.

Загальна площа Донецька – 385 км². Протяжність міста з півдня на північ — 38 км. Протяжність зі сходу на захід — 55 км.

Донецьк посідає друге місце в області за обсягом промислового виробництва (після міста Маріуполя) і перше місце за темпами росту. Разом з містом Макіївка є найбільшим промисловим вузлом України. На промислових підприємствах міста зайнято більше 119 тисяч людей.

Характерна риса господарчого комплексу Донецька — багатогалузева спеціалізація промисловості, поєднана з розвинутимтранспортнимта фінансовим господарством міста. В промисловості представлені майже всі галузі, проте, у структурі промислової продукції найбільшу вагу мають підприємства з виробництва та розподілу електроенергії, газу та води (31,9 %), металургії (23,1 %), харчової промисловості (16,2 %), вугільної промисловости (10,5 %) та машинобудівництва (8,7 %).

Провідні підприємства важкої індустрії міста - Донецький металургійний завод, завод«Топаз»(розробникСРТР «Кольчуга»),Донецьккокс, фінансово-промислові корпораціїДонбаська паливно-енергетична компанія,Індустріальний союз Донбасу,Альтком,System Capital Management, «DMS». Найбільші вуглевидобувні підприємства —шахта імені О. Ф. Засядькаішахта імені О. О. Скочинського. Також, Донецьк є центром хімічної промисловості - в місті розташовані великі хімічні підприємства - "Донецький завод хімічних реактивів", "Донпластавтомат". Підприємства харчової промисловості пивоварний завод«Сармат», кондитерські фабрики«АВК» і «Конті», завод«Геркулес»широко відомі в Україні. Серед підприємств сфери інформаційних технологій вирізняються компаніяАМІтаXITEX Software. В Донецьку розташовано один з найбільших в Європі виробників холодильників та газових плит Nord, біля 40 відсотків продукції якого експортується в Європі.

У 19 столітті Юзівка мала у своєму розпорядженні три готелі: «Великобританія», «Дон» і «Гранд-готель». На початок 21 століття в місті діють більше 40 готелів, серед них 5 п'ятизіркових. В ході підготовки до проведення «Євро-2012»були побудовані кілька великих готелів: 23-поверховий корпус готелю «Вікторія»— 5 зірок, 24-поверховий готель «Пушкінський», готель «Флора», розширюється готель «Централь», здійснювалась реконструкція готелю «Шахтар».

5-зірковий готель "Донбас Палас" входить у топ-100 готелів за версією World Travel Awards, неодноразово визнаний кращим готелем України. Входить у міжнародну асоціацію "Great Hotels of the World". Готелі Донецька зосереджені переважно у Ворошиловському(центральному),КиївськомутаКалінінськомурайонах міста.

У Донецьку діє сучасний Міжнародний аеропорт «Донецьк» імені Сергія Прокоф'єваіз пасажиропотоком 829,2 тис. осіб (дані за 2011 рік). Довжина залізничних шляхівДонецької залізницістановить 13% загальної довжини залізничної мережі України.Автобуснимсполученням Донецьк пов'язаний із усіма населеними пунктами Донецької області, найбільшими центрами України, близького та далекого зарубіжжя.

У Донецьку кількість вищих навчальних закладів ІІІ і ІV рівня акредитації становить 19. Провідні навчальні заклади міста — Донецький національний університет, Донецький національний технічний університет, Донецький медичний університет, Донецький університет економіки і торгівлі, Донецький державний університет управління.

Культурне життя міста представлене бібліотеками, музеями, театрами, палацами культури, кінотеатрами, планетаріями.

Населення міста завдяки високому розвитку промисловості та виробництва має високі та середні доходи, що сприяє розвитку нематеріальної сфери виробництва, зокрема, розвитку підприємств ресторанного господарства.

Зважаючи на всі ці фактори, підприємство харчування планується розмістити в центрі міста.

Для крупних міст норматив для мережі загальнодоступних підприємств харчування 40 міст на 1000 чоловік. Співвідношення між типами підприємств ресторанного господарства складає: кафе спеціалізовані - 20%, закусочні - 30%, підприємство швидкого обслуговування (ПШО) - 35%, бари - 1 5%.

Ресторан буде розміщуватись за адресою проспект Миру 11а поруч з Парком кованих фігур. Це розташування підприємства вигідне тим, що тут перетинаються багато потоків людей, недалеко розміщені магазини, адміністративні будівлі, офіси. Обраний район має зручні зв`язки з іншими районами міста.

Передбачається, що до майбутнього закладу ресторанного господарства будуть приїздити відпочивати споживачі з усіх районів міста.

Характеристика стану розвитку підприємств ресторанного господарства Ворошилівського району наведена в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1. Характеристика ринку загальнодоступних підприємств ресторанного господарства

Тип підприємства

Кількість місць згідно нормативу

Кількість у наявності

Відхилення від нормативу

%

місць

Ресторан

35

33250

29915

3335

Кафе

40

38000

31745

6255

Їдальня

20

19000

14260

4740

Бар

5

4450

3125

1325

Разом

100

95 000

За допомогою формули знаходимо кількість місць згідно нормативу.

, де

- чисельність міста, чол.;

- нормативних місць на 1000 жителів.

Згідно з таблиці 1.1. бачимо, що більше всього недостатньо кафе (6255 місць), їдалень (4740 місць) та барів (1325 місць). На основі проведеного маркетингового дослідження було встановлено, що необхідно відкривати кафе, їдальню або бар.

Підставою для вибору будівництва проектованого підприємства є максимальне наближення його до споживача та наявність вільної для будівництва ділянки землі, що відповідає санітарним та протипожежним нормам.

Підприємства матиме можливість приєднання до електромережі, теплоцентралі, водопроводу, каналізації, а також матиме під'їздні шляхи, необхідну сировинну базу і буде розташовано в окремо стоячому будинку.

Визначальним чинником при виборі типу, спеціалізації і форми обслуговування підприємства ресторанного господарства є споживачі, переваги і попит на продукцію харчування, що сформувалися в місці будівництва. Тому були проведені дослідження ринку потенційних споживачів підприємства харчування (анкетне опитування), результати якого і є підставою для визначення типу, спеціалізації і форми обслуговування.

Було опитано 105 респондентів віком від 20 до 60 років.

Із загальної кількості опитаних 40 % складають чоловіки, 60 % - жінки. За соціальним станом респонденти розподілилися так: більше всього 35% – бізнесмени, працівники поблизу розташованих організацій - 30%, жителі міста - 20%, студенти та молодь - 15%. Більшість опиганих (60%) вважають, що в даному районі підприємств харчування є, але вони не відповідаюсь їх вимогам і спеціалізації. Мешканці міста бажають, щоб було побудовано підприємство харчування з новоою спеціалізацією. Серед типів підприємства пріоритети розподілилися наступним чином:

Ресторан – 21 %

Кафе – 39 %

Їдальня – 25 %

Бар - 15 %.

З форм обслуговування віддали перевагу обслуговуванню офіціантами та бармену у барі.

Підприємство, що проектується спеціалізується на приготуванні страв угорської кухні. Воно буде користуватись популярністю у мешканців району, це підтвердили 105 респондентів.

Таким чином, маркетингові дослідження підтверджують необхідність будівництва підприємства харчування в даному районі, а спеціалізація його на приготуванні страв угорської кухні та новий формат винного бару, не характерний для міста, забезпечить популярність, і як наслідок, рентабельну роботу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]