Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PAGU_kursovaya.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
140.35 Кб
Скачать

1.2. Зарубіжний досвід використання меморіальних комплексів як об’єктів патріотичного виховання

Отже, кожна країна має свою неповторну історію. Це передбачає наявність у неї великої кількості меморіальних об’єктів, які є центром зародження та удосконалення патріотичної свідомості.

Меморіальний комплекс – це територія c розміщеними на ній монументальними архітектурними спорудами: мавзолеями, Пантеонами, скульптурними групами, обелісками слави й пам'ятниками, присвяченими видатним подіям в історії країни і народу. Як правило, меморіальний комплекс являє собою парк зі строго регулярним плануванням, включенням великих партерів, широких алей [6].

Найбільша група монументів – це військові пам'ятники. Значення цих пам'ятників для розвитку патріотичного виховання дуже велике – головним чином завдяки їх змістовно-образній, та побутово-історичній різноманітності.

Розрізняють такі види пам’ятників:

статуї;

тріумфальні арки, обеліски, ростральні колони, тріумфальні колони;

абстрактні композиції;

пам'ятний знак, пам'ятна дошка;

технічні пам'ятники [6].

Спорудження військових пам'ятників — міжнародне явище. Це справа не стільки державних, муніципальних або архітектурних органів, скільки переважно суспільне явище. І в Україні, і в ряді інших країн військові пам'ятники дуже часто зводилися на кошти, які були зібрані родичами та близькими загиблих або ж самими учасниками воєнних подій. У всьому світі, в кожній країні, існує безліч меморіальних комплексів, які служать об'єктом патріотичного виховання громадян (табл. 1.1).

Таблиця 1.1

Загальна характеристика відомих меморіальних військових комплексів

№ з/п

Назва

Розташування (країна, місто)

Рік заснування

Особливості

1

Австралійський військовий меморіал

Австралія, Канберра

1941

Присвячено усім військовослужбовцям та обслуговуючому персоналу Сил оборони Австралії

2

Радянський військовий меморіал

Німеччина,

Панков

1947

Присвячений пам'яті воїнів Червоної Армії, полеглих під час штурму Берліна в квітні – травні 1945 року

3

Китайський меморіальний комплекс Хуанъягуань

Китай, ділянка Великої Китайської стіни

1950

Присвячений силі та величі китайського народу

4

Військовий меморіал у Фінляндії

Фінляндія

1949

Присвячений пам'яті загиблих у війнах 1939 – 1940 і 1941 – 1945 років.

5

Меморіал Корпусу морської піхоти

США,

В передмісті Вашингтона

1988

Присвячений всім військовослужбовцям Корпусу морської піхоти США, загиблим у військових конфліктах при захисті демократичних цінностей в інтересах країни починаючи з 1775 р.

6

Невський меморіал «Журавлі»

Росія,

Санкт-Петербург

1977 – 1980

Присвячений пам'яті полеглих героїв Великої Вітчизняної війни в Санкт-Петербурзі.

7

Імперський військовий музей

Великобританія,

Лондон

1990

Присвячений збройним конфліктам, починаючи з XX століття, особливо тим, у яких брали участь Сполучене Королівство, Британська імперія і Співдружність.

Закінчення таблиці 1.1

8

Меморіал Лей Фена

Китай,

Фушунь

2000

Присвячений революціонеру Китаю Лей Фену

9

Будинок Павлова (Будинок Солдатської Слави)

Росія,

Волгоград

Присвячений подвигу групи радянських бійців у бою за Сталінград

Одним з найбільш значних таких меморіалів є Австралійський військовий меморіал – національний меморіал країни усім військовослужбовцям та обслуговуючому персоналу Сил оборони Австралії, який був відкритий в 1941 році. Меморіал включає в себе великий національний військовий музей. Природний парк Пам'яті, розташований позаду Військового меморіалу, є Канберрским вокзалом Дороги Пам'яті – системи парків, природних об'єктів і придорожніх зупинок між Сіднеєм і Канберрі в пам'ять про 24 ветеранів, що одержали Хрест Вікторії в ході Другої світової війни і війни у В'єтнамі. Саме тут, кожного року проводять урочисті прощання з усіма загиблими. Проводяться виставки, екскурсії, в яких за даними 2011 року, беруть участь більше п'ятисот чоловік, 63% з яких – молодь і школярі. Цей меморіал є важливим об'єктом патріотичного виховання австралійців [7].

Радянський військовий меморіал у Панкові (нім. Sowjetische Ehrenmal in der Schönholzer Heide) ‑ меморіальний комплекс, присвячений пам'яті воїнів Червоної Армії, полеглих під час штурму Берліна в квітні – травні 1945 року. Знаходиться в парку Schönholzer Heide в берлінському районі Панков. Це один з трьох радянських військових меморіалів у Берліні (разом з меморіалами в Трептов-парку і Тіргартені). У меморіалі поховано 13200 радянських воїнів, із загального числа 80 тис. полеглих при штурмі Берліна. Перед величним обеліском знаходиться статуя «Батьківщина-мати», до якої покладаються вінки під час церемоній. Цей меморіал є найголовнішим об'єктом патріотичного виховання не тільки громадян Німеччини, але і громадян Росії, України і Білорусії [8].

Китайський меморіальний комплекс Хуанъягуань (Huangyaguan) – один з найважливіших об’єктів створення патріотичної свідомості громадян Китаю. Ділянка Великої Китайської стіни – Хуан'ягуань ‑ перекладається як «жовта скеля». Цей перевал отримав свою назву за кольором навколишніх пагорбів і скель. Зараз цей пам'ятник є місцем для патріотичного виховання молоді та базою для лекцій з історії військової справи в місті Тяньцзінь (Tianjin) [9].

Військовий меморіал у Фінляндії – справжній приклад невмираючого патріотичного полум’я країни. Навколо дзвіниці церкви Лаппо в самому центрі міста розташовується система військових меморіалів – цілий зелений квартал присвячений пам'яті загиблих у війнах 1939 – 1940 і 1941 – 1945 років. На газонах розташовані персональні могили. Зараз, цей меморіальний комплекс є центром патріотичного виховання країни, де щорічно проводяться різноманітні тематичні вистави та екскурсії [10].

Меморіал Корпусу морської піхоти США (друга назва – Меморіал Іводзіми) ‑ один з найважливіших військових меморіалів Сполучених Штатів Америки. Розташований в передмісті Вашингтона в окрузі Арлінгтон, поблизу стін Арлінгтонського національного кладовища. Меморіал присвячений всім військовослужбовцям Корпусу морської піхоти США, загиблим у військових конфліктах при захисті демократичних цінностей в інтересах країни починаючи з 1775 р. Щороку меморіал відвідує величезна кількість туристів, а також громадян Америки. «Морські піхотинці» є головним об'єктом патріотичного виховання молоді країни і уособлюють мужність, геройство та силу людини [11].

Невський меморіал «Журавлі» ‑ меморіальний ансамбль пам'яті полеглих героїв Великої Вітчизняної війни в Санкт-Петербурзі. Він був споруджений у 1977 – 1980 рр. і встановлений на місці братських поховань (у 20 братських могилах спочивають понад 50 тис. осіб), де покояться останки захисників Ленінграда, жителів блокадного міста, а також видатні воєначальники і Герой Радянського Союзу Н.А. Смирнов. У меморіальний ансамбль братнього захоронення входять монументальна стела з журавлями, обеліск, надгробні плити і бронзова статуя дівчини з вінком. Напис на стелі з журавлями: «Пам'ять полеглих героїв, захисників життя, священна / Будь гідним її світлим подвигом свого життя». Журавлі стали одним з найголовніших символів втрат, які понесла планета в роки Другої світової війни. У вітчизняній культурі він зміцнився завдяки відомій народній пісні про війну «Журавлі». Слова з цієї пісні: "Мені здається часом, що солдати, з кривавих не прийшли полів, не в землю цю полягли колись, а перетворилися на білих журавлів». Ця пісня, ще з дитячих років, знайомі всім, хто говорить на російській мові [12].

Імперський військовий музей (англ. Imperial War Museum) ‑ лондонський музей. У його колекцію входить військова техніка, зброя, речі воєнних років, публічна бібліотека, фотографічний архів і художня колекція, присвячені збройних конфліктів, починаючи з XX століття, особливо тим, у яких брали участь Сполучене Королівство, Британська імперія і Співдружність. Зараз музей має в своєму розпорядженні велику колекцією військової техніки з часів Першої світової війни і до наших днів. Безліч тематичних експозицій присвячені історії військових конфліктів в різних країнах світу [13].

Меморіал Лей Фена у місті Фушунь – це монументальний об’єкт невмираючого образа молодого героя Китаю. Лей Фен - китайський сирота, вихованець Народно-визвольної армії Китаю, «герой, що не має імені», життєвий подвиг якого повністю полягав у безкорисливій допомозі старшим товаришам, селянам і старим людям. Ідеалізований образ Лей Фена, створений в епоху Культурної революції, до теперішнього часу продовжує використовуватися в патріотичному вихованні дітей та молоді КНР. Хоча зміни політичної та економічної обстановки, що відбулися з 1960-х років, вже не дозволяють безумовно вважати його прикладом для наслідування, але Ху Цзиньтао, у своєму виступі 5 березня 2010 року, закликав співгромадян і далі вчитися у Лей Фена силі духа та великих перетворень душі [14].

Будинок Павлова (Будинок Солдатської Слави) ‑ 4-поверховий житловий будинок, розташований на площі Леніна у Волгограді, в якому під час Сталінградської битви тримала оборону група радянських бійців. Обороною керував старший сержант Я.Ф. Павлов, що прийняв командування відділенням від пораненого на початку боїв старшого лейтенанта І.Ф. Афанасьєва , звідси і назва будинку.

Яків Павлов став символом мужності, стійкості та героїзму. Сьогодні, образ цієї великої людини використовується як приклад для молодого покоління у процесі патріотичного виховання [15].

Висновки за розділом 1

Патріотичне виховання - це невід'ємна частина життя кожної людини, яка є важливим чинником поряд зі спадковістю і навколишнім середовищем. Для патріотичного виховання обов'язковими є методичні розробки на базі освітніх установ, дитячих і молодіжних організацій, що сприяють морально-патріотичному становленню дітей та молоді, підготовці їх до самостійного життя; та наявність меморіальних комплексів, які формують усвідомлення особистості як громадянина своєї країни і створюють реалістичні картини минулого. Найбільша група монументів – це військові пам'ятники. Значення цих пам'ятників для розвитку патріотичного виховання дуже велике – головним чином завдяки їх змістовно-образній, та побутово-історичній різноманітності.

Розглядаючи зарубіжний досвід у цій сфері та вивчаючи відомі меморіали інших країн ми з упевненістю підтверджуємо свої висновки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]