Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История России Ч.1 +.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
325.12 Кб
Скачать

Тема 6. Політичний устрій, соціально-економічний і культурний розвиток Московської держави у хvі ст..

Соціально-економічний розвиток Російської держави в ХVІ ст.. Територія та населення. Феодальне землеволодіння та господарство. Вотчина та помістя. Феодальна експлуатація, закріплення селянства. Місто. Ремесло.

Боротьба феодальних угруповань за владу. Зміцнення самодержавства в середині ХVІ ст.. Іван ІV. Формування станово-представнцької монархії. Початок земських соборів. „Вибрана Рада”. Судебник 1550 р. Стоглавий собор. Церква і держава у ХVІ ст.. Губна, земська та військова реформи. Помісне військо. Стрільці. Утворення козацтва, засічної оборонної лінії та організація станичної служби.

Казанські походи. Загарбання Казанського і Астраханського ханств. Приєднання народів Поволжя, башкирських земель та Ногайської Орди.

Боротьба за вихід до Балтійського моря. Лівонська війна. Хід воєнних дій. Історіографія опричнини. Соціальні і політичні причини опричини і її наслідки. Ускладнення міжнародної обстановки. Земський собор 1566 р. Люблінська унія. Оборона Пскова. Ям – за польський мир.

Народи Сибіру під владою кучума. Посилення руху російських промисловців у Приураллі у ХVІ ст.. Володіння Строга нових. Початок завоювання народів Сибіру. Експедиція Єрмака. Політика Росії щодо Кавказу, середньої Азії, українських і білоруських земель в складі Речі Посполитої та Кримського ханства.

Російська культура кінця ХV – ХVІ ст. Матеріальна культура. Народна творчість. „Домострой”. Полемічна література. Формування ідеології централізованої держави. Публіцистичні твори Івана Пересветова, Максима Грека, Єрмолая Еразма, Андрія Курбського, Івана Грозного. Хронографи. Роль церкви в культуротворчих процесах. „Четі-Мінеї” митрополита Макарія. Іван Федоров та розвиток книгодрукування. Зодчество. Московський Кремль. Живопис. Наукові знання. Розповсюдження раціоналістичної та антицерковної ідеології в ХVІ ст.. „Рабьє вчення”. Феодосія Косого.

„Смутний час” в історіографії. Соціально-економічна і політична криза. Посилення закріплення селян. „Заповідні роки”. Політика царів Федора Івановича і Бориса Годунова. Боярська опозиція.

Міжнародне становище Російської держави. Посилення польської експансії на Схід. Війна зі Швецією. Тявзинський мир. Укріплення західного кордону і перемирні роки з Річчю Посполитою.

Початок польської інтервенції. Лжедмитрій І. Народне повстання у Москві в 1606 р., повалення самозванця. Внутрішня і зовнішня політика Василя Шуйського.

Перша Селянська війна від проводом Івана Золотникова, її причини, наслідки та значення.

Лжедмитрій ІІ. Перехід Речі Посполитої до відкритою інтервенції. Шведська інтервенція. Зрадницька політика феодальної знаті. „Семибоярщина” і окупація Москви. Організація другого ополчення. К.Мінін і Д.Пожарський. Звільнення Москви. Земський собор 1613 р. і початок правління Романових. Столбовський мир. Дреулинське перемир‘я.

Тема 8. Російська держава у хvіі ст..

Територія і населення. Соціально-економічний розвиток. Перші мануфактури, їх характер. Міста. Внутрішня зовнішня торгівля. Посилення купецтва. Початок формування всеросійського ринку.

Міське повстання в середині ХУІІ ст. Соборне уложення 1649 р. Зміцнення позицій дворянства. Утворення станової структури суспільства. Завершення юридичного оформлення загальнодержавної системи кріпосного права та його значення в подальшій історії народів Росії.

Органи влади, Центральне та місцеве управління. Земські собори. Посилення самодержавної влади, початок переходу до абсолютизму, Російське військо. Фінансова система .Податна реформа. Церковна реформа, діяльність Никона та конфлікт держави і церкви. Розкол, його соціальна та іде­ологічна сутність.

Загострення класової боротьби в Росії у другій половині ХУІІ от. Повстання в Москві 1662 р. Зростання козацтва.

Політика царизму щодо народів Поволжжя, Сибіру і Далекого Сходу в ХУІІст.

Селянська війна лід проводом Степана Разіна особливості, хід, причини поразки та значення. Участь в ній представників українського, білоруського та інших народів. Народні рухи після Другої Селянської війни. „Соловецьке сидіння".

Міжнародне становище і зовнішня політика Росії.

Російсько-польські і російсько-шведські відносини. Війна з Польщею 1632 – 1634 рр. Боротьба проти турецько-татарської агресії. „Азовське сидіння”.

Соціально-економічне становище українського та білоруського народів. Визвольна війна українського народу 1646 – 1654 рр. Участь в ній представників інших народів. Політика Росії щодо України в ході війни. Переяславська Рада.

Спільна боротьба Росії, Гетьманської України і білоруського народу проти Речі Посполитої. Андрусівське перемирі'я. Посилення впливу ца­ризму на українських і білоруських землях. Російсько-шведська війна. Кардиський мир. Турецько-татарська агресія на Україні. Особливості зовнішньої політики Росії на Далекому Сході, Центральній та Передній Азії. Російські „землепрохідці” в Сибіру. Семен Дежнев. Єрофей Хабаров. Нерчинський трактат з Китаєм.

Культура Росії в ХУІІ ст.

Посилення світських і, демократичних елементів в культурі ХУІІ ст. Поширення зв‘язків з західноєвропейською культу рою. Матеріальна культура. Народна творчість, її форми і антикріпосницька спрямованість. Школа і грамотність. Слов‘яно-греко-латинська академія. Наукові знання. Географічні відкриття. Література. Нові жанри. Світські, сатиричні, біографічні повісті. Розвиток суспільно-політичної і історичної думки. Ю. Крижанич, А.Л.Ордин-Нащокин. Нові архітектурі і живопису в ХУІІ ст. С.Ушаков. Музика і народний театр.

Змістовий модуль 3. Абсолютизм в Росії. Російська імперія в ХVІІІ ст.