Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История России Ч.1 +.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
325.12 Кб
Скачать

Тема 9. Політичні, соціально-економічні і культурні перетворення в Росії за часів правління Петра і.

Внутрішня та зовнішня політика російського уряду в 70-х – 80-х рр. ХVІІІст. Відміна місництва. Боротьба придворних угрупувань за владу. Стрілецький заколот 1682 р. „Хованщина”. Правління Софії. Бахчисарайський мир. "Вічний мир" Росії з Річчю Посполитою та його наслідки для долі українського і білоруського народів. Кримські походи.

Початок правління Петра І.: Історіографія щодо особистості Петра І.

Реформи першої чверті ХVІІІ ст.

Сільське господарство. Ремесло. Розвиток мануфактурного виробництва. Заснування уральських заводів. Розширення внутрішнього ринку. Розвиток зовнішньої торгівлі ,митна політика. Тариф 1724 р. Фінанси. Зміцнення панівного становища дворян. Указ 1714р. про єдиноспадкування. Табель про ранги 1721 р.

Політика стосовно розвитку купецтва. Посилення і поширення феодально-кріпосницького гніту .Подушний податок. Повстання в Астрахані, на Дону під проводом К.Булавина, з Поволжжі , Башкірії і Слобідській Україні.

Реформа центрального та місцевого апарату управління. Церковна рефор­ма. Сенат, Колегії, губернії, провінції і уїзди. Міська реформа і магистра: Створення регулярної армії та флоту. Рекрутська система.

Перетворення Росії в абсолютну монархію. Формування чиновницько-бюрократичного апарату абсолютизму.

Боротьба з консервативною опозицією. "Справа царевича Алексія".

Міжнародне становище і зовнішня політика Росії. Азовські походи, "Велике посольство". Дипломатична і військова підготовка Північної війни. Основні етапи війни.

Заснування Петербурга і створення Балтійського флоту. Участь білоруського і українського народів у війні.

Полтавська битва і її значення. Вступ Туреччини у війну. Прутський похід. Політика Росії щодо народів Балканського півострова, Валахії, Молдови. Перенесення воєнних дій на Балтійське море. Гангут. Гренгам. Аландський конгрес.

Ніштадський мир. Проголошення Росії імперією. Підсумки Північної війни. Народи Прибалтики у складі Російської імперії.

Відносини Росії з країнами Кавказу та Середньої Азії. Каспійський похід.

Культура у першій чверті ХУІІІ ст.

Тема 10. Боротьба дворянських угрупувань_за владу при спадкоємцях Петра і.

Катерина І та Петро II. "Біронівщина". А.П.Волинський.

Політика Єлизавети Петрівни. Розширення прав і привілеїв дворянства. Семилітня війна.

Тема 11. „Освічений” абсолютизм Катерини іі.

Двірцевий переворот 1762 р. Катерина II. Політика "освіченого" аб­солютизму. Кріпосницьке законодавство Катерини II. "Уложена комісія" 1767 р. Селянська війна 1773-1775 рр. Внутрішня політика царизму після війни. Політика Катерини II щодо Гетьманщини та Слобідської України.

Жалувані грамоти дворянству і містам. Правління Павла І.

Основні напрями зовнішньої політики царизму. Російсько-турецькі вій­ни 1768-1774 рр. і 1787-І791 рр. Поділи Польщі та їх наслідки. Участь Росії в боротьбі міжнародної реакції проти Французької революції 1789-1793 рр. Політика Росії щодо Закавказзя, Казахстану і Середньої Азії.

Розвиток культури Росії у середині та другої половині ХУІІІ ст. Роль української культури в розвитку культури Росії, Білорусії.