Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л8 Умови контрактів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
111.62 Кб
Скачать

Узгодження базових умов поставки товарів

У світовій практиці існують стандартизовані умови поставки. Найчастіше використовують так звані INCOTERMS (ІНКОТЕРМС — Міжнародні комерційні умови, складені Паризькою Міжнародною торговою палатою). Однак, вони повинні бути чітко викладені в угоді (контракті).

ІНКОТЕРМС — це збірник умов, згідно з якими складають контракти купівлі-продажу між сторонами (продавцем і покуп­цем), комерційні підприємства яких знаходяться в різних країнах. Кожна з умов визначає зобов'язання продавця і покупця, роз­поділ витрат і ризиків, а також відповідальність сторін за вико­нання контракту, а саме:

- момент, коли вважається, що продавець виконав свої зо­бов'язання із поставки товару;

- стороні договору, яка виконує митні формальності і несе пов'язані з цим витрати і ризики;

- сторона, яка організовує і сплачує перевезення товару, а та­кож несе при цьому ризики за його можливе нищення або пошко­дження;

- документи, необхідні у зв'язку з поставкою товару, а також відповідальність за їх підготовку та оплату;

- особливості упаковки товару і відповідальність за її забезпе­чення;

- інші зобов'язання щодо здійснення контракту (наприклад, проведення перевірки товару).

В зв'язку з цим всі умови, включені до ШКОТЕРМС 1990p.,можна розбити на чотири основні групи —починаючи з умови, згідно якої практично вся відповідальність лягає на покупця, і закінчуючи тими, за якими продавець несе всі витрати і ризики.

Класифікація умов ШКОТЕРМС

Обов'язки продавця

Умова ШКОТЕРМС

Гру­па

Назва

Український еквівалент

Відправка товару

EXW Ex Works

Франко-завод

Е

Основні витрати на перевезення не оплачуються

FCA Free Carrier

Франко-перевізник

F

FAS Free Alongside Ship

ФАС Франковздовж борту судна

FOB Free On Board

ФОБ Франко-борт

Основні витрати на перевезення оплачуються

CFR (C&F) Cost and Freight

Вартість і фрахт

С

GIF Cost, Insurance and Freight

СІФ Вартість, страхування і фрахт

CPT Carriage Paid To

Перевезення оплачене до...

CIP Carriage and Insurance Paid To

Перевезення і страхування оплачені до...

Поставка товару

DAF Delivered At Frontier

Доставка до кордону

D

DES Delivered Ex Ship

Доставка франко-судно

DEQ Delivered Ex Quay

Доставка франко-причал

DDU Delivered Dutv Unpaid

Доставлено, мито не оплачене

DDP Delivered Dutv Paider

Доставлено, мито оплачене

До першої групи Е належить умова EXW(«Франко-завод»). Во­на передбачає мінімальний ризик для продавця. Відповідно до неї продавець передає товар покупцеві на своєму заводі або складі і не несе відповідальності за його завантаження. Всі витрати і ризики, пов'язані з доставкою товару до місця призначення, несе покупець.

Другу групу Fскладають умови: FCA(«Франко-перевоз-чик»), FAS(«Франковздовж борту судна») і FOB(«Франко-борт»).Зобов'язання продавця за цими умовами полягають в по­ставці товару перевізнику, вказаному покупцем.

До третьої групи С, належать умови: CFR(«Вартість і фрахт»), GIF(«Вартість, страхування і фрахт»), СРТ («Перевезен­ня оплачено до») і СІР («Перевезення і страхування оплачені до»). Згідно з ними продавець звільняється від ризиків з приводу загибелі або пошкодження товару.

Четверту групу Dскладають умови: DAF(«Доставка до кор­дону»), DES(«Доставка франко-судно»), DEQ(«Доставка франко-причал»), DDU/DDP(«Доставлено, без оплати мита /мито оплачене»). За цими умовами продавець несе всі витрати і ризи­ки, пов'язані з доставкою товару країну покупця.

В першій графі табл.,в максимально стислій формі визна­чені зобов'язання продавця. Рух по таблиці «зверху-вниз» відпо­відає зміні обов'язків продавця від мінімальних до максимальних.

Залежно від умов ШКОТЕРМС між продавцем і покупцем розподіляються зобов'язання щодо поставки товару та відпові­дальність за ризик його пошкодження чи втрати. Причому, мо­мент переходу ризиків і витрат не за всіх умов ІНКОТЕРМС є од­ночасним.

Крім умов-поставок, при укладенні зовнішньоторговельних контрактів підприємства враховують багато факторів і показ­ників, починаючи з фінансового стану ділового партнера, його позиції на ринку, закінчуючи політичними, економічними і зако­нодавчими умовами його країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]