Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №1.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10.43 Mб
Скачать

Робота з файловою системою в режимі “проводник”

1. Призначення програми.Файлова система ОС Windows має деревоподібну ієрархічну структуру. Під час переміщення, наприклад, файлу з папки, розташованої на диску, в іншу, розміщену на іншому диску, необхідно послідовно відкрити папки на першому диску, щоб досягти вихідної папки, а потім — на другому, щоб на екрані з'явилася цільова папка. Але при виконанні операцій з інформаційними об'єктами (папками, файлами та ярликами) інколи бажано мати швидкий доступ до цих об'єктів з урахуванням ієрархічності їх розміщення у файловій системі.

Такий наочний перехід з однієї гілки дерева файлової системи на іншу реалізовано у програмі «Проводник», призначеної для спрощення виконання операцій з інформаційними об'єктами (створення папок і ярликів, переміщення об'єктів та ін.), що розміщуються як на даному ПК, так і на інших комп'ютерах, підключених до локальної мережі.

2. Виклик програми.Запустити програму «Проводник» можна одним із таких способів:

  • у меню Пуск вибрати пункт «Программы», а потім — підпункт «Проводник»( або «Программы => Стандартные => Проводник»);

  • при затисненій клавіші <Shift>двічі клацнути мишею на значку будь-якої папки (наприклад, «Мой компьютер»);

  • клацнути правою клавішею миші на одній із папок («Мой компьютер», «Сетевое окружение», «Корзина») або на кнопці «Пуск». Потім з контекстного меню вибрати пункт «Проводник»

  • на панелі інструментів робочого вікна папки „Мой компьютер”, „Мои документы” або будь-якої іншої папки натиснути кнопку .

3. Структура вікна.Вікно програми «Проводник» складається з двох частин (рис.4): лівої (панель ресурсів комп'ютера) і правої (панель вмісту активної папки).

Рисунок 4 – вікно програми “Проводник”

На найвищому рівні дерева панелі ресурсів розміщується робочий стіл, оскільки з нього є доступ до решти ресурсів: «Мой компьютер», «Сетевое окружение» і «Корзина». Таким чином, ці три компоненти знаходяться на одному рівні ієрархії.

Якщо з нижньої частини значка якогось об'єкта виходить вертикальна штрихова лінія, то всі значки, з'єднані з нею горизонтальними лініями, є елементами цього об'єкта. Наприклад, диски є елементами папки «Мой компьютер».

Ліворуч від значка об'єкта у прямокутній рамці може бути знак «+» або «—». При натисканні мишею на значок «+» розгортається вузол, показуючи, які гілки виходять з нього (наприклад, які папки є на диску С:). При цьому знак «+» замінюється знаком «—». При клацанні мишею по кнопці «—» відбувається зворотний процес — вузол згортається (гілки вилучаються).

Переміщення по дереву у панелі ресурсів не змінює вміст правої панелі. Для такої зміни досить клацнути мишею на панелі ресурсів по значку папки, яка цікавить. Вона стане активною і її наповнення висвітиться в правій панелі.

4. Операції з об'єктами.На правій панелі можна виконувати ті самі дії, що й у звичайному вікні відкритої папки.

  • Створення об’єктів.Для створення нового об’єкта досить клацнути правою клавішею миші на вільному місці робочої області і з контекстного меню, що з'явилося, вибрати пункт «Создать», потім ввести ім'я і натиснути на клавішу <Enter>.Другим способом є команда меню «Файл — Создать».

  • Перейменування.Щоб перейменувати папку або файл, треба ввійти в режим редагування його імені одним із таких способів: позначити об'єкт і клацнути лівою клавішею миші на його імені, або натиснути на клавішу <F2>, або клацнути правою клавішею миші на об'єкті й у відповідному контекстному меню вибрати пункт «Переименовать». Потім змінити ім'я і натиснути на клавішу <Enter>.

  • Вилучення.Для вилучення об'єкту необхідно: позначити об'єкт і натиснути на клавішу <Delete>, або позначити об'єкт і в меню вікна відкритої папки вибрати пункт «Файл—Удалить», або на панелі інструментів клацнути мишею на відповідній кнопці, або в контекстному меню вибрати пункт «Удалить», або відбуксирувати піктограму об'єкта в «Корзину».

  • Переміщення, копіювання.Для переміщення і копіювання будь-якого об'єкта за допомогою миші необхідно, щоб вихідна папка була відкрита у правій панелі, а піктограму цільової було видно в лівій.

Для перенесення об’єкту в межах одного диску потрібно перетягнути мишею його піктограму із правої панелі в зображення цільової папки на лівій панелі «Проводника».

Для перенесення об’єкту з одного диску на інший потрібно перетягнути мишею об'єкт із правої панелі в ліву, тримаючи натиснутою клавішу <Shift>.

Для копіювання об’єкту в межах одного диску потрібно перетягнути мишею його піктограму із правої панелі в ліву, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>.

Для копіювання об’єкту з одного диску на інший потрібно перетягнути мишею об'єкт із правої панелі в зображення цільової папки на лівій панелі «Проводника».