Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №2 - WORD.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
629.25 Кб
Скачать

Шаблони у Word

Шаблон є заготівлею для всіх документів певного типу, що мають розширення dot. У шаблони можна включити текст і графіку, які повинні бути присутніми у всіх документах даного типу. Кожен шаблон Word 2003 пов'язаний з певним набором стилів. В системі Word 2003 є шаблони деяких поширених типів документів, наприклад, листів, службових записок, звітів і т.п.

Створення списків.

  1. Word дає можливість маркувати списки різноманітними символами або нумерувати їх цифрами і літерами.

Маркований список – це послідовність абзаців (речень або слів), на початку кожного з яких стоїть маркер.

Нумерований список - це така ж послідовність з розміщеним на початку порядковим числом або літерою.

  1. Щоб маркувати або нумерувати список, досить виділити відповідну кількість рядків і натиснути на панелі інструментів одну із кнопок:

- „нумерация”

- „маркеры”

Цими ж кнопками можна скористатися і під час введення списку в документ, натиснувши одну з них перед його введенням. В цьому випадку після кожного натискання клавіші ENTER з місця абзацу наступного рядка буде проставлений наступний номер або маркер.

Для закінчення введення списку і відміни режиму „Список” потрібно клавішу ENTER натиснути двічі підряд.

Недолік такого способу реалізації списків в тому, що маркування ведеться єдиним видом маркера, а нумерація одноступенева.

  1. Для того, щоб замінити стандартний маркер на інший або створити інший спосіб нумерації, потрібно скористуватися командою меню „ Формат=>Список”

або в контекстному меню виконати команду „Список...”

З”явиться діалогове вікно, у якому в залежності від потреб вибирають одну із вклади нок:

  • маркированный;

  • нумерованный;

  • многоуровневый.

Далі вибирають символ маркування або вид нумерації (вибрані символи обрамляються синьою рамкою) і натискають кнопку „ОК”.

ТП Word дає також можливість замінити вигляд маркера на інші по такій технології:

  • установити курсор клавіатури на елемент списку з маркером;

  • відкрити діалогове вікно „Список...”;

  • натиснути кнопку „Изменить...”;

  • натиснути кнопку „Маркер...”;

  • із списку „Символы из:” вибрати потрібний вид шрифту і в ньому символ маркера;

  • натиснути на вибраний символ і потім на „ОК” та „ОК” у вікні „Изменение маркированного списка».

Новий маркер змінить існуючий у всіх виділених рядках.

4. Якщо для роботи вибрано список з багаторівневою нумерацією, то для переходу з одного рівня нумерації на інший ( наприклад, з 1.3.4 на 1.4) у контекстному меню використовують команду „Уменьшить отступ” або „Увеличить отступ” (з 1.4 на 1.4.1).

Кнопки з аналогічним призначенням можуть бути і на панелі інструментів.

Робота з таблицями

Для включення таблиці в текстовий документ командою «ТаблицаНарисовать таблицу» або «ТаблицаВставить» в місці розміщення курсору миші створюється потрібна за формою з відповідною кількістю рядків та стовпців структура таблиці. Після цього відбувається заповнення комірок таблиці потрібною інформацією. Числову частину рядків та стовпців таблиці можна перетворити з допомогою формул. Формула починається з символу «=» і складається з адрес комірок таблиці, операцій (+, -, *, /) та імен функцій: ABS (модуль), AVERAGE (середнє значення), INT(взяти цілу частину числа), MAX, MIN (вибрати екстремальне значення із списку даних), MOD (остача від ділення цілих чисел), PRODUCT (добуток чисел), SUM (сума чисел) та інші. Для роботи з множинами чисел застосовують службові числа ABOVE (задіяти всі числа, що знаходяться над формулою), BELOW (нижче формули), RIGHT (праворуч від формули), LEFT (ліворуч від формули). Наприклад формула «=AVERAGE(ABOVE)» розмістить в комірці, де записана формула, середнє значення усіх чисел розміщених зверху. Формула записується в вікні, що викликається командою «ТаблицаФормула…»