Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №2 - WORD.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
629.25 Кб
Скачать

Макетування документу.

На цьому етапі в текст документа вставляються рисунки, графічні об’єкти, математичні формули.

Часто, особливо в технічних текстах, приходиться в текст заносити різноманітної складності математичні формули. В ТП Word для цього є інструмент MSEquation3.0, який викликається командою «ВставкаОбъект MSEquation3.0». При цьому в місці розміщення курсору клавіатури з’являється макет занесення формули, а збоку набір шаблонів різноманітних елементів формул. Із цього набору потрібно вибирати потрібні елементи, вставляти їх в макет і заповнювати виділені місця. Створена формула являє собою графічний об’єкт. Його можна активізувати і потім перенести в інше місце тексту, збільшити чи зменшити.

Для створення красивих заголовків, оголошень, виділення фрагментів ТП Word має інструмент, який носить назву Word Art. Для його виклику для роботи застосовують команду «ВставкаРисунок Объект Word Art». З’являється колекція об’єкта, із якого потрібно вибрати підходящий тип і натиснути «ОК». В робочому вікні розміщуємо потрібний текст і далі натискаємо «ОК».

В текст документа також можна вставити малюнок, якщо він зберігається в комп’ютері з розширенням JPG (від сканера), BMP (створені на редакторах Paint, Paintbrush), GIF (файл із Internet), DOC (малюнок із іншого документа Word). Технологія занесення такого об’єкта «ВставкаРисунокКартинки» «Упорядочить картинкиКолекция картинокМои колекцииКолекции Microsoft Office» далі вибираємо тему і конкретну картинку, «Копировать» та «Вставить».

Для друкування документа в даному екземплярі досить на панелі інструментів натиснути кнопку . Якщо при друкуванні потрібні варіанти виконується команда «ФайлПечать» з подальшою установкою режимів друкування.

1.2. Завдання для виконання лабораторної роботи.

1. Форматування сторінок, шрифтів, абзаців

  1. Наберіть текст - автобіографію - один абзац не менше шести речень.

  2. Використовуючи меню Файл/Параметры страницы встановіть такі параметри сторінки:

Поля :

верхнее - 2см,

левое-3см,

правое – 1.5см,

нижнее – 2см,

ориентация – книжная.

  1. Перевірте орфографію в тексті, використовуючи команду Сервис/Правописание.

  2. Виділіть текст і скопіюйте його ще шість разів у документі.

  3. У першій копії тексту за допомогою команди Правка/Заменить всі літери о змініть на ***. Для всього абзацу встановіть:

шрифт – Verdana,

начертание – курсив

размер - 12 пт

видоизменения - зачеркнутый

интервал – обычный.

Друге слово першого речення зробіть у верхньому індексі.(видозміна шрифту - надстрочный).

Встановіть вирівнювання „по ширині сторінки”.

Змініть параметри абзацу відповідно :

Отступ слева, справа – 2см

Первая строка – выступ

Интервал междустрочный – двойной.

  1. Другу та третю копію тексту відформатуйте різними способами, використовуючи різні шрифти, їх видозміни, ефекти, вирівнювання, міжрядкові інтервали тощо.

  2. Для четвертої копії встановіть регістр:

для 1-го речення - Как в предложениях

для 2-го речення - все строчные

для 3-го речення - ВСЕ ПРОПИСНЫЕ

для 4-го речення - Начинать С Прописных

для 5-го речення - иЗМЕНИТЬ РЕГИСТР

  1. Для п”ятої копії за допомогою команд Формат/Границы и заливка встановіть зовнішню рамку довільного зразка синього кольору шириною 3 пт; заливка – жовтим кольором, колір тексту – червоний.

  2. Для шостої копії встановіть буквицю, використовуючи „Формат=>Буквица”, та розбиття тексту на 3 колонки використовуючи „Формат=>Колонки”.