Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНИЙ ПРАКТИКУМ з дисципліни ПАХВ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Рушійна сила сушки

  2. Види сушки та конструктивні особливості сушарок

  3. Тепловий та матеріальний баланс сушки

  4. Зображення процесу сушки на діаграмі (діаграма Рамзіна)

  5. Визначення точки роси та температури мокрого термометру на діаграмі І-х

  6. Визначення парціального тиску водяного пару у повітрі (за діаграмою Рамзіна)

7. Рівноважна вологість та зв'язок вологи з матеріалом

8. Кінетика сушки.

Лабораторна робота № 13

АБСОРБЦІЯ ВУГЛЕКИСЛОГО ГАЗУ НА ГАЗОАНАЛІЗАТОРІ ТИПУ ГОУ – 1.

Мета роботи: Вивчити процес абсорбції поглинання СО2 абсорбентом. Визначити загальний вміст вуглецю в СО2.

Рисунок 1. Схема газоаналізатора ГОУ-1

Опис установки.

Газоаналізатор типу ГОУ – 1 призначений для визначення загального вмісту вуглецю в СО2, отриманого при розкладанні карбонатів (NaHCO3, Na2CO3, CaCO3, MgCO3 і т. д.)

Газоаналізатор складається з газовимірювальної бюретки евдиометру 2, який має вузьку циліндричну форму з розширенням у верхній частині. Стінки бюретки подвійні, простір між ними через спеціальний отвір у верхній частині бюретки заповнюється водою. Водяна рубашка, що утворюється таким чином, служить для підтримання постійної температури газу в бюретці. Термометр 7, вставлений за допомогою гумової пробки, призначений для вимірювання температури газів, що поступають в бюретку.

Капілярний кінець верхньої частини бюретки з'єднується в стик за допомогою гумової трубки з гребінкою крана 4, а через неї з атмосферою, холодильником 6, поглиначем 3.

У верхній частині є скляний затвор – порожнистий поплавець, що спливає при заповненні бюретки рідиною і автоматично закриває верхній вихідний отвір.

Вузька нижня частина бюретки має шкалу, за допомогою якої проводиться відлік об'єму, що вимірюється. Розподілки шкали розраховані таким чином, що відповідають безпосередньо О -–му вмісту вуглецю в наважці речовини в 1 грам.

Газовимірювальні бюретки – евдиометри калібруються для вимірювання об'єму газу при температурі 16 0С і тиску 760 мм рт. ст. Внаслідок цього, при вимірюванні об'єму газу за інших умов необхідно вводити поправку, яка знаходиться за прикладеною до апарату таблицею.

Поглинальна склянка 3 також оснащена автоматичними затворами – поплавцями, які закривають поглинач при його наповненні рідиною, завдяки чому виключається можливість попадання розчину лугу з поглинача в бюретку. Гребінка крана 4 має центральний кран з трьома ходами і малий одноходовий кран. З допомогою кранів гребінки бюретка приладу може бути сполучена:

з холодильником;

з поглиначем;

з атмосферою.

Змієвиковий холодильник 6 служить для охолодження газу СО2 , що поступає в газовимірювальну бюретку. Холодильник має два відростки для надходження і відведення води. За допомогою зрівняльної склянки 5, в яку наливається рідина, здійснюється двократне перекачування газової суміші з бюретки в поглинач і назад, тобто з поглинача в бюретку.

Перед початком роботи перевіряється герметичність всіх з'єднань і кранів. Для цього заповнюють поглинач 40% розчином КОН, а в зрівняльну склянку 5 наливають 400-450 мл 20% розчину хлористого натрію, до якого додають декілька крапель сірчаної кислоти і розчину індикатора (метилоранж). Після кожного наповнення зрівняльної склянки свіжою рідиною рекомендується провести одне-два попередніх пропускання СО2 для насичення ним рідини, в іншому випадку перші визначення вуглецю після наповнення зрівняльної склянки свіжою рідиною виявляться неточними (заниженими).

Потім центральний кран ставлять в положення, при якому бюретки, поглинальна судина і холодильник роз'єднані між собою. Відкривши малий кран на з'єднання бюретки з атмосферою, піднімаємо зрівняльну склянку, при цьому бюретка наповнюється рідиною.

Як тільки рідина заповнить бюретку, кран, що сполучає бюретку з атмосферою, закривають, центральний кран ставлять в положення, що сполучає бюретку з поглиначем .

Опустивши зрівняльну склянку, дають рідині стікати з бюретки в зрівняльну склянку. При цьому рівень розчину лугу в поглиначі підвищується, підіймається поплавець. Як тільки поплавець закриє вихід з поглинача, центральний кран ставлять в положення з'єднання бюретки з атмосферою і піднімаючи зрівняльну склянку, наповнюють бюретку рідиною до верхньої межі. Коли бюретка заповнюється рідиною, кран, що сполучає бюретку з атмосферою, закривають і зрівняльну склянку опускають.

Якщо апарат герметичний, то поглинач залишається заповненим, а рівень рідини в бюретці повинен залишатися без зміни. Якщо рівень розчину опускається, то апарат слід розібрати, протерти крани і змазати їх вазеліном, а випробування на герметичність повторити. При задовільній герметичності прилад готовий для проведення аналізу.