Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАПИСКА.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
962.11 Кб
Скачать

1.2. Вступ.

У результаті інтеграції промислової і сільськогосподарської діяльності, на основі поділу праці і розвитку спеціалізації виробництва сформувався агропромисловий комплекс (АПК).

Кінцевий натуральний продукт агропромислового комплексу створюється в основному у сільському господарстві і харчовій промисловості. Критерієм розвитку АПК є задоволення потреб країни у продовольстві і сільськогосподарській сировині високої якості й низької собівартості, а також забезпечення при цьому зростання їх рівня експорту за світовими цінами.

Основною ланкою, що пов'язує АПК у єдине ціле, є сільське господарство, продукція якого не може вироблятися у інших сферах або бути заміненою іншими видами. Особливістю його є те, що воно використовує специфічні засоби виробництва, такі як земля, сільськогосподарські рослини і тварини, мікроорганізми.

Завданням сільськогосподарських підприємств є одержання максимальної кількості продукції високої якості при мінімальних затратах праці і коштів у розрахунку з одиниці земельної площі.

Комплексна механізація, електрифікація і автоматизація технологічних процесів головне напрямом розвитку сучасного сільського господарства.

Впровадження систем автоматизації в сільськогосподарському виробництві дозволить завершити комплексну автоматизацію трудомістких процесів у тваринництві та птахівництві, підвищити продуктивності праці, скоротити кількість працівників, підвищити якість продукції і на знизити видатки його виробництво.

У цій курсовій роботі розглядається система автоматичного управління мікрокліматом з кількох параметрами з прикладу установки ОРМ-1, настановленим автоматичним управлінням мікроклімату (температурою і вологістю) у теплицях.

Захищений ґрунт (теплиці, парники, утеплений ґрунт) широко йдуть на вирощування овочів і різноманітного посадкового матеріалу. Досить сказати, більшість овочевих культур вирощують з розсади, приготовленою в парниках.

Автоматизація технологічних операцій на захищеному ґрунті дає

безсумнівний ефект: збільшується продуктивність і поліпшуються умови праці, економиться паливо і електроенергія, знижується захворювання посадкового матеріалу, підвищується врожайність і знижуються терміни дозрівання рослин, овочів та інших культур.

Автоматичне управління мікрокліматом широко використовують і у тваринництві, особливо в вирощуванні молодняку, який найбільш чутливий до змін умов довкілля.

1.3. Коротка характеристика об'єкта автоматизації. Призначення, характеристика, будова, принцип дії установки, аналіз технологічного процесу. Технічні рішення з технології об'єкта

Об'єктом автоматизації даного курсового проекту є обладнання для регулювання мікроклімату в теплиці,яка знаходиться на підприємстві "Прайм", і належить відкритому акціонерному товариству (ВАТ) "Водограй" . ВАТ "Водограй" розміщене на території селища міського типу Городище Черкаського району Черкаської області.

Клімат регіону помірно континентальний. Зима м'яка, з частими відлигами. Літо тепле, в окремі роки спекотне, західні вітри приносять опади. Середня розрахункова температура для вентиляції влітку становить +20°С, взимку -20°С. Період з температурою +10 °C становить 160 — 170 днів. Опадів 450—520 мм у рік.

Вся продукція яка виробляється на підприємстві розсада огірків та помідорів, частина продукції постачається в торгову мережу,а частина використовується для висаджування на полях підприємства.

Об'єктом автоматизації в даному курсовому проекті є обладнання ОРМ-1 на базі регулятора ТРМ-148 для створення мікроклімату в теплиці. Установка призначена для автоматичного підтримання оптимального мікроклімату в теплицях площею до 1000 . Регулювання температури повітря в сторону підвищення здійснюється за рахунок вмикання допоміжного обігріву, а в сторону зниження - за рахунок посилення природної вентиляції через фрамуги. Вологість регулюють періодичним поливом ґрунту методом розпиленням води в повітря.

Технологічну схему установки ОРМ-1 приведено на рисунку 1.1

В систему регулювання температури входять датчик температури(11), два калорифери(3), два електромагнітних вентиля(4). Датчиком температури служить термометр опору Pt 1000 по ГОСТ Р 8.625_2006. З межами регулювання від -60°С до +180°С. На регуляторі ТРМ-148 задається температура денна і нічна. Верхня межа в день +28°С,нижня +25°С. Вночі - +23°....+20°С. Регулятор також запрограмовується на переключення з заданої денній температури на нічну,і навпаки. При зниженні температури нижче заданої вмикаються калорифери(2) і відкривається електромагнітний вентиль(4) подачі теплоносія до калориферів. Якщо ж температура підвищується вище норми то в залежності від положення електромагнітного флюгера(1)(в залежності від напрямку вітру) вмикається двигун правих чи лівих фрамуг і природнім шляхом температура в теплиці знижується.

Система зволоження включає в себе датчик вологості(11), трубопроводи, розпилювачі(форсунки)(10), насосну станцію(7). Датчиком вологості служить вологорегулятор ДВТ-303ц ,підключений до регулятора ТРМ. Необхідне значення вологості задається програмою в регуляторі.

Пластмасові трубопроводи підвішують на розтяжках під покрівлею вздовж теплиці в три лінії з відстанню 3...3,5м від покрівлі теплиці з кроком в лінії 3м. Розпилювачі (10), прикріпляють до труб в шаховому порядку. Для збору води і відводу крапель , які з'являються на трубах при розпилюванні і від конденсацій парі води з повітря, під трубами встановлюють жолоби (9),по яких вода стікає в каналізацію.

Насосна станція, призначена для подачі теплої води до розпилювачів та калориферів під постійним тиском,складається з бака підігрівача (8) і відцентрового насоса (7) типу 2КМ-6 з електродвигуном.

В вузол вентиляції входять фрамуги з приводом (5) від двох електродвигунів через червячні редуктори і чотири барабана з канатною системою і блоками. Фрамуго можуть бути відкриті з правої чи лівої сторони.

Для подачі команди відкривання фрамуг з підвітряного боку застосований електроконтактний флюгер (1), встановлений на даху теплиці.

В залежності від сторони потоку повітря кулачок обертової частини флюгера впливає на мікроперемикач і замикає коло вмикання вентиляції лівої чи правої сторони теплиці. В шафі управління передбачений вимикач SA5, який блокує контакти флюгера для вмикання вентиляції з обох сторін. Шафу управління встановлюють в приміщенні, по за межами теплиці.

Рисунок 1.1 Технологічна схема установки ОРМ-1

1 - Електроконтактний флюгер; 2 - Калорифер; 3 - Ручний вентиль ; 4 - Електромагнітний вентиль; 5 - Привід відкривання фрамуг; 6 - Шафа управління; 7 - Насос; 8 - Водопідігрівач; 9 - Жолоб; 10 - Розпилювачі води; 11 - Шафа з датчиками.