Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
62
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
150.02 Кб
Скачать

Інші території особливої охорони

Курортними і лікувально-оздоровчими зонами визначаються тери­торії, які мають виражені природні лікувальні фактори: мінеральні джерела, кліматичні та інші умови, сприятливі для лікування та оздо­ровлення людей. Навколо курортних зон з метою охорони їх природ­них якостей та лікувальних факторів встановлюються округи санітар­ної охорони (ст.62 Закону України "Про охорону навколишнього при­родного середовища").

Рекреаційними зонами є ділянки суші і водного простору, призна­чені для організованого масового відпочинку і туризму населення. На вказаних вище зонах забороняється будь-яка діяльність, що негативно заливає на навколишнє середовище, або суперечить їх цільовому при­значенню, забороняються зміни природного ландшафту та проведення інших дій. що суперечать використанню цих зон за прямим призна­ченням.

За Лісовим кодексом України (1994р.) ліси України за екологічним і господарським значенням поділяються на першу і другу групи. До першої групи належать ліси, що виконують переважно природоохо­ронні функції та ліси, що знаходяться на територіях ПЗФ. До другої групи належать ліси, що поряд з екологічним мають і експлуатаційне значення. Для збереження захисних функцій, безперервності та невиснажливості використання яких встановлюється режим обмеженого лісокористування належать до таких категорій захисту:

  • водоохоронні (смуги лісів вздовж берегів річок, навколо озер, во­доймищ та інших водних об'єктів, смуги лісів, що захищають нерестовища цінних промислових риб, а також захисні лісові насадження на смугах відводу каналів);

  • захисні (ліси протиерозійні, приполонинні, захисні смуги лісів вздовж залізниць, автомобільних доріг міжнародного, державного, та обласного значення, особливо цінні лісові масиви, державні захисні лісові смуги, байрачні ліси, степові переліски та інші ліси степових, лісостепових, гірських районів, які мають важливе значення для захи­сту Н1ІС). До цієї категорії належать також полезахисні лісові смуги. захисні насадження на смутах відводу автомобільних доріг;

  • санітарно-гігієнічні та оздоровчі (ліси населених пунктів, ліси зе­лених зон населених пунктів і промислових підприємств, ліси першо­го та другого поясів зон санітарної охорони лікувально-оздоровчих територій.

Практичне завдання:

  1. Скласти схему, в якій відобразити порядок створення (оголошення) територій та об'єктів приро­дно-заповідного фонду.

  2. Охарактеризувати водоохоронні території та об 'єкти за планом:

А) визначення водоохоронних територій та водоохоронних зон;

Б) чим визначаються межі водоохоронних зон;

В) визначення прибережних захисних смуг та їх розміри;

Г) зони санітарної охорони водних об'єктів.

  1. Визначення водно-болотних угідь; види антропогенного впливу на них.

  2. Скласти таблицю:

Критерії цінності водно-болотних угідь

Назва критерію

Його сутність

  1. Форми природокористування, що забороняються у водно-болотних угіддях.

  2. Скласти схему:

ліси України за екологічним і господарським значенням

9

Соседние файлы в папке Заповідна справа