Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
42
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
187.39 Кб
Скачать

3Авдання зоопарків

Основними завданнями зоопарків є:

  • формування та утримання колекцій тварин;

  • збереження і відтворення в штучних умовах тих тварин, які зникають, рідкісних, занесених до Червоної книги України і Міжнародних червоних списків;

  • проведення науково-дослідних робіт;

  • проведення навчально-виховної та культурно-освітньої роботи в галузі екології, охорони природи, етології, зоології, мисливського і тваринного господарства;

  • поширення еколого-освітніх знань;

  • здійснення різноманітних форм культурного обслуговування, створення умов для відпочинку та дозвілля населення, при цьому зберігаючи сприятливі умови для утримання тварин.

Режим території зоопарку та охорона тваринного світу

Для забезпечення виконання поставлених перед зоопарками завдань на території виділяють такі зони:

  • експозиційна - призначена для стаціонарного утримання тварин і використання їх з культурно-пізнавальною метою;

  • наукова - у її межах проводиться науково-дослідна робота, відвідування цієї зони не дозволяється, як виняток - з дозволу адміністрації парку;

  • рекреаційна - призначена для організації відпочинку та обслуговування відвідувачів парку;

  • господарська ~ зона, де розміщуються допоміжні господарські об'єкти. Територія парку має бути огороджена парканом, а також обмежена відповідними інформаційно-охоронними знаками.

Управління зоопарком здійснюється окремо визначеною адміністрацією, яку очолює директор. До складу спеціальної адміністрації входять відповідні наукові підрозділи, служби охорони, господарського та іншого обслуговування. Охорона зоопарку покладається на службу охорони, яку очолює директор зоопарку

Парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва

Парками-пам'ятками садово-паркового мистецтва оголошують найбільш визначні та цінні зразки паркового будівництва з метою охорони їх та використання з естетичною, виховною, науковою, природоохоронною та оздоровчою метою.

Парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва можуть бути загальнодержавного значення з вилученням землі, водного простору та місцевого значеній без вилучення землі і водного простору.

На території парків-пам'яток садово-паркового мистецтва може проводитись зонування (як для ботанічних садів).

На їх території організовуються екскурсії та масовий відпочинок населення, проводиться догляд за насадженнями, при необхідності. :санітарні рубки, рубки реконструкцій та догляду з підсадкою дерев і чагарників ідентичного видового складу, вживаються заходи щодо запобігання самосіву, збереження деревних, чагарникових та квіткових композицій, трав'яних газонів.

Будь-які роботи, які негативно вплинуть на комплекси парків-пам'яток. проводити заборонено.

Утримати та реконструкція парків-пам'яток садово-паркового мистецтва проводиться згідно з Проектом, який затверджується для об’єктів загальнодержавного значення Мінприроди України, а для місцевого значення - його органами. У випадку, якщо земля не вилучалася, власники або користувачі беруть на себе зобов'язання щодо забезпечення режиму та охорони парків-пам'яток садово-паркового мистецтва.

Найвідомішими в Україні є такі парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва:

Немирівський, 85 га (смт Немирів Немирівського району Вінницької обл.). Один із найбільших та найкращих парків області, заснований ще у XVIII ст. на землях Болеслава Потоцького. В парку росте близько 120 видів і форм дерев та чагарників, є чимало рідкісних для краю видів - гінкго дволопатеве, бундук канадський, ялина європейська, платан західний, сосна Веймутова. Зберігся палац із тесаного граніту - пам'ятка архітектури. Є великі і ставки, грот, скульптурні групи.

Кагарлицький, 35,5 га (м. Кагарлик Київської обл.). Заснований на початку XVIII ст. Зразок паркової ландшафтної архітектури, цінний у дендрологічному відношенні. Тут зростає 75 нидів і форм дерев та кущів.

Хутір Надія, 9,8 га (с.Миколаївка Кіровоградської обл.). Заснований у 1871 р. Меморіальний парк із віковими дубами, штучним ставком, цінними галявинами, музеєм-садибою видатного українського драматурга І.Карпенка-Карого (І.К.Тобілевича).

Алупкінський, 40 га (м. Алупка Кримської АР). Один із найстаріших парків Криму. Заснований у 1820 - 1840 рр. Прикрасою парку є Воронцовський палац, скульптури, фонтани та водограї. Туї зростає понад 200 різновидів і форм дерев та чагарників, в тому числі рідкісні види: тис ягідний, суничник дрібноплодий, сосна італійська, кедр ліванський, секвоя велетенська тощо. В парку зростає єдиний в Криму гай із дуба кам'яного, площею 0.2 га.

Гурзуфський, 12 га (смт Гурзуф Кримської АР). Найстаріший парк Криму, заснований у 1808 р. в долині гірської річечки. У колекції понад 110 видів і форм дерев та чагарників. Серед них багато хвойних видів: сосни італійська, кримська, Станкевича, Сабіна, алепська та Паласа, тис ягідний, кедри атласький, гімалайський та ліванський, по декілька видів ялиць, кипарисів, а також вічнозелених листяних рослин - дуби кам'яний та пробковий, суничники дрібноплодий та великоплодий, лавр благородний, лимон трилистий тощо. Тут розміщені унікальні скульптури та водограї.

  • Лівадійський, 40 га (смт Лівадія - м. Ялта). Заснований у першій половині XIX ст. Один з найбільших ландшафтних парків Криму. У колекції біля 180 видів і форм дендрофлори. В парку вдало поєднані архітектурні форми з ландшафтом.

  • Володимирська гірка, (м. Київ) 10,6 га. Заснований у 1830-1840 рр. на схилах Дніпра. В парку росте 93 види та 10 форм дерев та кущів. Зустрічаються мало поширені види та форми, зокрема, кипарисовик горіхоплодий, сакура, рододендрони, магнолія обернено яйцевидна, береза даурська тощо. Численні насадження вікових дерев.

Гощанський, 7 га (смт Гоща Рівненської обл.). Заснований на початку XVIII ст. Зростає близько 42 види і 7 форм деревних і чагарникових порід. Є старі дерева гінкго, ялини європейської модрини, сосни чорної та Веймутова, дуба звичайного, гіркокаштани восьмитичинкового та звичайного, ясена звичайного тощо.

  • Скала-Подільський (смт Скала-Подільська Борщівськог; району Тернопільської обл.). Заснований у кінні XVIII ст. « ландшафтному стилі. Налічується 98 видів та форм деревних і чагарникових порід, серед яких багато екзотичних та мате поширених, зокрема, модрина польська, сосни чорна та Веймутова. ялина колюча різних форм, береста темна, гледичія звичайна, катальга чудова, гіркокаштан звичайний, клен цукристий, платан кленолистий. ясен звичайний форми однолистої. В парку зростає 550-річна лила серцелиста..

  • Качанівський, 572 га (с. Власівка Ічнянського район) Чернігівської обл.). Заснований у 70-х роках XVIII ст.. складається з ландшафтного парку та лісопарку. Зростає понад 50 видів дерев та чагарників.

  • Верхівнянський, 33,7 га (с.Верхівня Ружинського район) Житомирської обл.). Парк заснований у 1780-1790 рр. графом Ганським. У 1847-1850 рр. тут перебував О.Бальзак, який одружився з Пвеліною Ганською. В парку збереглися палац, флігелі (80-і р^оки XVIII ст.) та костьол (1810 р.). В парку зростає 38 видів дерев та кущів, є окремі дерева і невеликі групи старих дерев гіркокаштана звичайного, клена гостролистого форми Швелера, модрини Європейської, ялини Європейської, тошо.

  • Рівненський парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва імені Т.Г.Шевченка, (м. Рівне). Парк заснований у 1939 році на місці колишнього маєтку князів Любомирських, який існував з кінця XVIII ст. Сучасна площа парку складає 32 га. У 1970 р. парку було надано статус парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Тут зростає понад 150 видів та форм дерев та чагарників. В старій частині парку збереглися окремі дерева віком понад 200 років, в тому числі дуб черешчатий віком близько 400 років. Із рідкісних порід в парку ростуть тис ягідний, сосна Веймутова. піхта, ялівець, слива Пісарда, магнолія Суланжа, ялина срібляста, модрина та інші.

Соседние файлы в папке Заповідна справа