Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать
    1. Створення кнопки для запиту, створеному на vba

Щоб кожного разу на запускати запит командою СервисМакросМакросы , бажано на одній із панелей інструментів розмістити кнопку запуску створеної на VBA програми. Це реалізується по такій технології:

  1. Виконати команду СервисНастройка. В вікні, що відкриється вибрати вкладку „Команды”. В списку „Категории клацнути по пункту „Макросы”.

  2. В новому списку „Команды вибрати „Настраиваемая кнопка”. Її піктограму потрібно перебуксирувати на панель інструментів. Відпустивши клавішу миші, на панелі інструментів побачимо нову кнопку.

  3. У вікні „Настройка” натиснути на кнопку Изменить выделенный объект.

  4. Вибрати команду „Назначить макрос”. У діалоговому вікні „Назначить макрос”, визначити ім’я створеної програми Університет і натиснути ОК.

  5. У вікні „Настройка” натиснути на кнопку Изменить выделенный объект і вибрати пункт „Выбрать значок для кнопки. У відкритому графічному меню вибрати значок для кнопки.

  6. Установити прапорець на режимі „Основной стиль. Зображення вибраного значка переноситься на створену кнопку. Кнопка готова до роботи.

    1. Використання субд Access для створення та експлуатації бд

  1. Перші кроки в освоєнні Access

Microsoft Access - це програма офісного пакету Microsoft Office, популярна в використанні завдяки простоті застосування, функціонально повна СУБД. У ній передбачені усі необхідні засоби для визначення та обробки даних, а також для керування ними при роботі з великими обсягами інформації.

Існує декілька способів запуску програми Ms Access:

  • якщо на робочому столі є ярлик програмиMicrosoft Access, відкриття її здійснюється подвійним клацанням мишею по ньому;

  • через головне меню системи Windows: ПускПрограммы Ms Access;

  • за допомогою файлу, створеного у програмі Ms Access: ПускДокументы*.mdb;

  • в решті решт, якщо попередні варіанти неможливі – пошуком програми у файловій системі комп’ютера: ПускВыполнить..., в вікні пошуку запустити на виконання файл msaccess.exe.

На початку розробки бази даних потрібно створити пусту БД (файл - контейнер), у якій в подальшому будуть зберігатися всі об’єкти роботи з даними та самі дані. Після запуску Ms Access програми відкривається її головне вікно, на якому в подальшому будуть розташовуватися інші вікна програми. Разом з головним вікном з’являється вікно запуску, де користувач може вибрати один з варіантів продовження роботи: створити нову базу за допомогою конструктора чи майстра баз даних або відкрити існуючу базу даних. Якщо запуск Access здійснюється через ПускДокументы, для створення нової БД потрібно натиснути кнопку панелі інструментів Создать.

На екрані з’являється діалогове вінко „Файл новой БД”, в якому в списку Папка потрібно вибрати диск А: (або за відсутністю дискети один із каталогів на вінчестері), а в рядок Имя файла ввести ім’я створюваної БД (в нашому прикладі “Університет”) і натиснути кнопку Создать (рисунок 13).

Рисунок 13 – Файл нової БД

Якщо ім’я бази не ввести, програма присвоює кожному файлу бази даних ім’я db1, db2 і т.д.

Після завантаження файлу бази даних з’являється вікно бази даних (рисунок 14), яке дозволяє отримати доступ до всіх об’єктів БД та вибрати режим роботи з ними. Це вікно має стандартні елементи керування, панель вибору об’єктів бази даних та панель групування.

Рисунок 14 – Основне вікно БД

Об’єкти, які входять у базу даних, розміщено на відповідних вкладках панелі об’єктів. Активізувавши будь-яку з них, користувач відкриває перелік існуючих об’єктів вибраного типу. Якщо вибраних об’єктів немає, то у вікні бази за мовчазною згодою знаходяться лише ярлики, які дозволяють вибрати один із можливих способів створення того чи іншого об’єкта.

Під рядком заголовку знаходиться панель інструментів вікна бази даних, на якій знаходяться кнопки, опис яких подано у таблиці.

Кнопка, назва

Опис

Запускається режим виконання

Включається режим проектування

Відкривається діалогове вікно з переліком способів створення об’єкта

Знищується виділений об’єкт

Різні способи представлення піктограм

об'єктів бази даних

Для виходу з програми можна:

  • активізувати команду рядка меню ФайлВыход;

  • клацнути по кнопці закриття вікна програмиAccess;

  • натиснути комбінацію клавіш [Alt+F4].

Під терміном база даних в Access розуміють сукупність основних типів об’єктів: таблиць, запитів, форм, звітів, сторінок, макросів та модулів, які розміщуються в *.mdb файлі.

У реляційних базах даних вся інформація міститься у вигляді таблиць. На їх основі будуються форми, запити та звіти. База даних, як правило, складається з декількох таблиць. Всього до складу бази даних Access може входити до 32768 таблиць, причому одночасно відкрити з них для доступу можна 255.

Запити призначені для пошуку та відбору даних за встановленими критеріями (умовами). Вони також використовуються для обробки даних таблиць, а також створення на їх основі нових.

Форма - це бланк, який допомагає заповнити таблицю даними або відображати її вміст. Форма-бланк спрощує процес заповнення бази, що дає змогу доручити введення інформації персоналу з невисокою кваліфікацією. За допомогою форми можна обмежити обсяг інформації, доступної для користувача.

Звіти служать для відображення підсумкових даних з таблиць та запитів у зручному для перегляду та друку вигляді, а також для проведення аналізу даних.

Сторінки доступу до даних - це спеціальний тип Web-сторінок, призначених для перегляду даних в комп’ютерних мережах.

Крім описаних вище об’єктів до складу бази даних можуть входити макроси, які автоматизують процеси її заповнення, відбору інформації за допомогою макрокоманд.

Для виконання операцій, які неможливо реалізувати за допомогою команд чи макрокоманд в Access передбачено створення процедур обробки подій чи виконання обчислень, написаних мовою VBA. Такі процедури оформляються у вигляді модулів.