Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка охрана труда еисн.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
169.47 Кб
Скачать

2.3. Завдання для розділу «Охорона праці» .

Завданням для розділу «Охорона праці» є:

2.4. Обсяг і оформлення розділу «Охорона праці».

Розділ оформляють у вигляді пояснювальної записки обсягом 7-10 сторінок тексту формату А-4.

Керівник бакалаврської, дипломної чи магістерської роботи при складанні графіка її виконання повинен враховувати час, для розробки розділу «Охорона праці», та контролювати своєчасність роботи над цим розділом.

Розділ має бути написаний конкретно, без викладання загальних теоретичних положень з підручників, норм, правил, інструкцій. Всі рішення, що приймають, мають бути обґрунтовані розрахунками або посиланнями на відповідні нормативні документи.

У тексті пояснювальної записки треба давати посилання на використане джерело з охорони праці, що зазначено у загальному переліку літератури бакалаврської, дипломної чи магістерської роботи.

За прийняті рішення і правильність усіх даних несе відповідальність студент – автор бакалаврської, дипломної чи магістерської роботи.

При написанні розділу «Охорона праці» неприпустимо наводити загальні міркування, а також використовувати форму викладу, прийняту для правил та інструкцій. Не слід просто переписувати текст підручника, джерела Інтернет, або довідника без його критичного сприйняття. При написанні розділу необхідно використовувати встановлену термінологію в галузі охорони праці та цивільного захисту [13,14].

Оформлення пояснювальної записки має відповідати вимогам норм державних стандартів.

Крім цього розділу, в інших розділах бакалаврської, дипломної чи магістерської роботи, зміст яких розриває потенційно значні ризики для працівників та об'єкту господарювання, студент повинен також висвітлювати питання охорони праці за темою проекту [5]. При цьому в розділі «Цивільна безпека» необхідно робити посилання на креслення і сторінки пояснювальної записки, де розглянуті окремі питання охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки. Слід запобігати дублюванню однакових відомостей у розділі «Охорона праці» в інших розділах.

Для захисту дипломного проекту перед Державною екзаменаційною комісією студент повинен передбачити короткий виклад розроблених питань з охорони праці. На зауваження рецензента випускової роботи студент повинен дати аргументовані відповіді.

3. Порядок одержання і виконання завдань з розділу «Охорона праці».

Студент починає працювати над розділом «Охорона праці» згідно з індивідуальним планом роботи над бакалаврською, дипломною чи магістерською роботою.

До отримання завдання у консультанта з цивільної безпеки студент повинен узгодити з керівником дипломної роботи необхідність розробки питань цивільної безпеки з специфікою випускової роботи.

На першу консультацію з виконання розділу «Охорона праці» в дипломній роботі студент приходить з пропозиціями щодо питань, які потребують поглибленої розробки для створення працюючим безпечних та здорових умов праці. Під час консультації узгоджується зміст розділу, індивідуальне завдання, що потребує розрахункового обґрунтування або поглибленого дослідження, корегується список пропонованої літератури і нормативних джерел, обсяг і термін виконання розділу.

Користування відомостями Інтернет можна розглядати як додаткове джерело інформації при виконанні розділу «Охорона праці» у бакалаврській, дипломній чи магістерській роботі.

Всесвітня мережа Інтернет містить багато відомостей у галузі охорони праці, промислової та техногенної безпеки. Так, при виконанні розділу доцільно ознайомитися із веб-адресами [2-7], що є офіційними сайтами відповідних державних органів та містять, інформацію щодо переліку нормативних актів у галузі охорони праці, що нині діють в Україні.

Веб-адреса [8] містить цікаві дані Енциклопедії з охорони та безпеки праці [9], надає приклад іншої енциклопедії в галузі охорони праці. Значення незнайомих визначень, термінів та понять в галузі можна почерпнути з [10].

Працюючи над розділом, студент відвідує консультації відповідно до розкладу кафедри. Завершений варіант-чернетку розділу він дає консультанту для рецензування. Після доробки, усунення зауважень і повторної перевірки консультантом, студент оформляє розділ «начисто». У процесі роботи над розділом студент усуває всі зауваження консультанта, а після завершення роботи над розділом, перед підписанням консультантом титульного аркуша роботи віддає йому чернетку розділу у друкованому та електронному вигляді.

Консультант кафедри підписує аркуш завдання на виконання дипломної чи магістерської роботи та титульний аркуш пояснювальної записки.

Виконання графічного матеріалу розділу «Охорона праці» (у вигляді плакатів графічної частини формату А-1) не передбачається. Але в деяких випадках, з урахуванням специфіки конкретної роботи (як правило магістерської), питання охорони праці за погодженням керівника можуть бути винесені на плакати. Це стосується, наприклад, робіт, де в розділі «Охорона праці» розробляються шумозахисні засоби, розраховують рівні звуку на території: на відповідних кресленнях графічної частини (генплані) треба показати місця розташування розрахункових точок та ін. У такому разі консультант підписує такі плакати, де висвітлені питання цивільної безпеки.

Без підпису консультанта з охорони праці бакалаврська, дипломна чи магістерська робота до захисту не допускається.