Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekciya_10.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
126.46 Кб
Скачать

Лекція № 10. Цивільно-правовій договір.

  1. Поняття цивільно-правових договорів.Свобода договору.

  2. Відіа цивільно-правових договорів.

  3. Зміст договору.

  4. Порядок укладення, зміни та розірвання договору

  1. Поняття цивільно-правових договорів.Свобода договору.

У цивілістичній науці пануючим є положення про багатозначність терміна «договір». Він охоплює такі правові явища як :

  • юридичний факт (дво- чи багатосторонній правочин), що є підставою виникнення цивільних права і обов'язків;

  • саме договірне зобов'язання (правовідношення), породжуване укладеним договором;

  • документ, у якому закріплюється (фіксується) факт встановлення між сторонами зобов'язального правовідношення.

Договір є домовленістю двох або більше сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов'язків (ч. 1 ст. 626 ЦК), тобто дво- чи багатостороннім правочином.

Свобода договору визнається однією з фундаментальних засідок правового регулювання договірних відносини у сфері приватного права і знаходить свій прояв у тому, що у договірній сфері особа має право вільно, на свій розсуд та з урахуванням своїх інтересів вирішувати наступні питання:

По-перше, вона вільна у вирішенні питання про вступ у договірні відносини (укладення договору). У умовах ринкової економіки розв'язання питання про тих, вступати чи ні у договірні відносини (укладати або не укладати договір) є, за загальним правилом, прерогативою кожної особи.

По-друге, при позитивному вирішенні персоною питання щодо вступу в договірні відносини, враховуючи існування у сучасних умовах конкурентного середовища, вона вільна у виборі собі контрагента (іншої сторони у договорі).

По-третє, сторони вільні у виборі видів договору. Сторони мають право укладати не тільки договори, передбачені ЦК та іншими актами цивільного законодавства (понайменовані договори), а й ті, які не передбачені ними, за умови відповідності їх загальним засадам цивільного законодавства (йдеться, наприклад, про договори про надання медичних, екскурсійних послуг тощо). Стороні також мають право укладати змішані договори, тобто ті, у яких містяться елементи різних договорів (ч. 2 ст. 628 ЦК).

По-четверте, сторони вільні у визначенні умов оговору, сукупність яких складає його зміст. У відповідності зі ст. 628 ЦК зміст договору становлять, перш за все, умови, визначені на розсуд сторін і погоджені ними. Хоча умови договору можуть бути і обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

ЦК Україні у ст. 6 надає сторонам у договорі право відступати від положень актів цивільного законодавства і врегульовувати свої відносини на власний розсуд. Таким є загальне правило. Вінятки з нього (неможливість сторін у договорі відступати від положень актів цивільного законодавства) мають місце лише тоді, коли на неможливість такого відступу прямо вказується у зазначених актах, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]