Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsii_4.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Особливості товариства з додатковою відповідальністю

Товариством з додатковою відповідальністю є товариство, засноване одним або кількома особами, статутний капітал якого поділений на частини, розмір яких визначений статутом. Учасники товариства з додатковою відповідальністю солідарно несуть додаткову (субсидіарну) відповідальність по його зобов'язаннях своїм майном в розмірі, який встановлюється статутом товариства і є однаково кратним для всіх учасників до вартості внесеного кожним учасником внеску.

Основні положення, що характеризують товариство з додатковою відповідальністю:

1) створюється статутний капітал (у Законі "Про господарські товариства" використовується назва "Сукупний капітал");

2) додаткова (субсидіарна) відповідальність учасників по зобов'язаннях товариства своїм майном в розмірі, який встановлюється статутом товариства і є однаково кратним для всіх учасників до вартості внесеного кожним учасником внеску. Граничний розмір відповідальності передбачається в засновницьких документах;

3) найменування товариства повинне містити:

–найменування товариства;

–слова "товариства з додатковою відповідальністю";

4) застосовуються положення про товариство з обмеженою відповідальністю, якщо інше не встановлене статутом і законом.

Особливості правового положення акціонерних товариств Поняття і види акціонерних товариств

Акціонерним є господарське товариство, статутний капітал якого поділено на визначену кількість часток однакової номінальної вартості, корпоративні права за якими посвідчуються акціями.

Правовий статус акціонерних суспільств регулює: частина 5 § 1 Розділу 8 Цивільного кодексу України, Закон України "Про акціонерні товариства". До 29.04.2011 року діють також статті 1-49 Закону України "Про господарські товариства", в частині тієї, що стосується акціонерних товариств.

Корпоративними правами є сукупність майнових і немайнових прав акціонера – власника акцій товариства, що включають права на участь в управлінні акціонерним товариством, отримання дивідендів і активів товариства у разі його ліквідації відповідно до закону, а також інші права і правомочності, передбачені законом або засновницькими документами.

Акціонерне товариство самостійно відповідає по своїх зобов'язаннях всім своїм майном. Акціонери не відповідають по зобов'язаннях товариство і несуть ризик збитків, пов'язаний з діяльністю товариства, в межах вартості акцій, що належать ним. Акціонери, що не повністю сплатили акції, у випадках, встановлених статутом, відповідають по зобов'язаннях товариства в межах неоплаченої частини вартості акцій, що належать ним. Найменування акціонерного товариства повинні містити його найменування і вказівка того, що товариство є акціонерним.

Види акціонерних товариств.

За законом України "Про господарські товариства", виділяють відкриті і закриті акціонерні товариства. Відкриті акціонерні товариства – це товариства, акції яких можуть розповсюджуватися шляхом відкритої підписки і купівлі-продажу на біржах. Закриті акціонерні товариства – це товариства, акції якого розподіляються між засновниками і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, купуватися і продаватися на біржі.

Закон України "Про акціонерні товариства" ділить акціонерні товариства на два типи: публічні і приватні. Ділення здійснюється по порядку розміщення акцій.

Публічне акціонерне товариство може здійснювати публічне і приватне розміщення акцій.

Приватне акціонерне товариство може здійснювати тільки приватне розміщення акцій.

Акціонерне товариство може бути створене однією особою або може складатися з однієї особи у разі придбання одним акціонером всіх акцій товариства. Відомості про це підлягають реєстрації і публікації для загального ознайомлення в порядку, встановленому Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку. Акціонерне товариство не може мати єдиним учасником інше підприємницьке товариство, учасником якого є одна особа, а також не може мати в своєму складі тільки акціонерів – юридичних осіб, єдиним учасником яких є одне і теж особа. Кількісний склад акціонерів приватного акціонерного товариства не може перевищувати 100 акціонерів.

Акціонерне товариство може бути створене шляхом створення або злиття, розділення, виділення, перетворення підприємницьких товариств, державних, комунальних і інших підприємств в акціонерне товариство. Засновники акціонерного товариства для його створення повинні провести закрите (приватне) розміщення його акцій, засновницькі збори і здійснити державну реєстрацію акціонерного товариства.

Створення акціонерного товариства

Акціонерне товариство може бути створене юридичними і (або) фізичними особами, а також державою, територіальною громадою в особі уповноважених органів. Якщо акціонерне товариство створюється декількома особами, вони укладають між собою договір, який визначає порядок здійснення ними загальній діяльності по створенню товариства. Це договір не є засновницьким документом товариства.

Договір про створення акціонерного товариства укладається у письмовій формі, а якщо товариство створюється фізичними особами, договір підлягає нотаріальному посвідченню.

Засновницькі документи акціонерного товариства.

Засновницьким документом акціонерного товариства є його статут.

Статут акціонерного товариства повинен містити такі відомості:

1) найменування і місцезнаходження товариства;

2) адреса;

3) органи управління товариством

4) їх компетенція;

5) порядок ухвалення ними рішень;

6) порядок вступу до товариства і виходу з нього;

7) розмір статутного фонду;

8) умови про категорії акцій, що випускаються товариством, їх номінальну вартість і кількість;

9) права акціонерів;

10) склад і компетенцію органів управління товариством, порядок ухвалення ними рішень;

11) інші відомості, детальніший перелік яких міститься в статті 13 Закона "Про акціонерні товариства".

Статутний фонд (капітал) акціонерного товариства

Статутним капіталом акціонерного товариства є його капітал, який створюється з суми номінальної вартості всіх розміщених акцій товариства. Статутний капітал товариства визначає мінімальний розмір майна товариства, що гарантує інтереси його кредиторів. Мінімальний розмір статутного фонду акціонерного товариства не може бути менше суми, еквівалентної 1250 мінімальних заробітних плат виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, що діє на момент створення (реєстрації) акціонерного товариства.

В процесі створення акціонерного товариства його акції підлягають розміщенню виключно серед засновників шляхом приватного розміщення. Публічне розміщення акцій здійснюється після отримання свідоцтва про реєстрацію першого випуску акцій.

Акціонерне товариство має право за рішенням загальних зборів акціонерів збільшити статутний капітал шляхом: 1) збільшення номінальної вартості акцій або 2) додаткового випуску акцій. Збільшення статутного капіталу акціонерного товариства допускається після його повної сплати. Збільшення статутного капіталу товариства для покриття збитків не допускається. У статуті товариства або законі може бути закріплене переважне право акціонерів на придбання акцій, що додатково випускаються товариством.

Акціонерне товариство має право за рішенням загальних зборів акціонерів зменшити статутний капітал шляхом: 1) зменшення номінальної вартості акцій або 2) шляхом викупу товариством частини випущених акцій з метою зменшення їх загальної кількості. Зменшення статутного капіталу акціонерного товариства допускається після повідомлення про це всім його кредиторам. При цьому кредитори мають право вимагати дострокового припинення або виконання товариством відповідних зобов'язань і відшкодування збитків. Зменшення статутного капіталу акціонерного товариства шляхом викупу і погашення частини акцій допускається, якщо така можливість передбачена в статуті товариства. Зменшення акціонерним товариством статутного капіталу нижче встановленого законом розміру вабить ліквідацію товариства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]