Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsii_4.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Поняття благодійних організацій.

Благодійні організації – це недержавні організації, головною метою яких є здійснення благодійної діяльності, тобто безкорисливій діяльності, що не передбачає отримання прибутку на користь товариства або окремих категорій осіб.

Правовий статус таких організацій регулюється Законом України "Про благодійність і благодійні організації".

Благодійні організації можуть створюватися в таких організаційно-правових формах:

  • членська благодійна організація;

  • благодійний фонд;

  • благодійна установа;

  • інші благодійні організації (фонди, місії, ліги і тому подібне).

Конкретна організаційно-правова форма добродійних організацій визначається засновниками(засновником).

Благодійні організації створюються і діють за територіальним принципом і розділяються за своїм статусом на всеукраїнських, місцевих і міжнародних.

До всеукраїнських благодійних організацій відносяться благодійні організації, діяльність яких розповсюджується на територію всієї України і які мають свої відділення (філії, представництва) в більшості областей України.

До місцевих відносяться благодійні організації, діяльність яких розповсюджується на територію відповідного регіону або адміністративно-територіальної одиниці.

До міжнародних відносяться благодійні організації, діяльність яких розповсюджується на територію України і хоч би одного іншої держави.

Зареєстровані всеукраїнські і міжнародні благодійні організації мають право створювати відділення, філії, а також представництва в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Благодійна організація набуває статусу юридичної особи з моменту її державної реєстрації. Державна реєстрація всеукраїнських і міжнародних благодійних організацій здійснюється Міністерством юстиції України, а місцевих благодійних організацій, а також відділень (філій, представництв) всеукраїнських, міжнародних благодійних організацій - відповідними місцевими органами виконавчої влади.

Кредитні спілки

Формою об'єднання громадян є кредитна спілка. Нормативне регулювання цього виду об'єднання здійснюється статтею 130 Господарського кодексу і Законом України "Про кредитні спілки". Однією з умов такого об'єднання є постійне проживання громадян на території України. Дане об'єднання є неприбутковою організацією і є об'єднанням грошових внесків з метою задоволення потреб його членів у взаємному кредитуванні і наданні інших фінансових послуг. Кредитна спілка є юридичною особою і набуває цього статусу з дня його державної реєстрації. Діє на підставі статуту, затвердженого загальними зборами членів. Майно кредитної спілки є його власністю і складається з фондів кредитної спілки, засобів доходу і іншого майна. Кредитна спілка не може бути засновником або учасником суб'єкта підприємницької діяльності.

4. Філії та представництва.

Юридична особа має право відкривати свої філії та представництва.

Філія - це частина юридичної особи, її відокремлений підроз­діл, який виконує всі або частину її функцій поза місцем її знахо­дження у тому ж або іншому населеному пункті. Наприклад, філії банків, підприємств, навчальних закладів. Керівник філії діє на підставі доручення юридичної особи.

Представництво - це також частина юридичної особи, яка діє у іншому населеному пункті і виконує одну або декілька функцій, що обслуговують основний вид її діяльності: укладення договорів поставки за місцем знаходження виробника продукції, укладення договорів на її перевезення, страхування тощо.

Представництво може бути тимчасовим і триваючим (постійним). Представництво може здійснюватися і однією фізичною особою. Представництво здійснюється на підставі доручення юридичної особи.

Для забезпечення своєї діяльності філії та представництва наді­ляються майном тією юридичною особою, яка їх створила.

Відкриття філії та представництва відображається у статуті юридичної особи; відомості про філії та представництва заносять­ся до єдиного державного реєстру юридичної особи.

Філії та представництва не є юридичними особами, тому не можуть бути самостійними суб'єктами цивільних відносин та са­мостійно відповідати за дії, які вони вчиняють.

Філії (відділення) можуть укладати договори лише від імені юридичної особи, але не від свого імені. Проте, якщо, наприклад, обласна дирекція комерційного банку уклала кредитний договір від свого імені, цей договір може бути згодом визнаний (конвалі-дований) комерційним банком. У цьому разі він не може вважати­ся недійсним.

Суб'єктом цивільної відповідальності буде не філія, а юридична особа, яка її створила

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]