Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право (Вінник Оксана Марянівна).doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.24 Mб
Скачать

3. Об'єкти та суб'єкти іноземного інвестування

Іноземні інвестиції можуть вкладатися в будь-які об'єкти, інвестування в які не заборонено законами України, а саме в:

  • основні фонди діючих підприємств та об'єктів соціального призначення (щодо їх реновації, впровадження нових техніки і технологій);

  • основні фонди новостворених підприємств (виробничих потужностей) та об'єктів соціального призначення;

  • оборотні кошти підприємств та організацій усіх сфер і галузей народного господарства;

  • цінні папери;

  • цільові грошові вклади;

  • науково-технічну продукцію;

  • інтелектуальні цінності;

  • інші об'єкти власності, в тому числі майнові права.

Слід, однак, зазначити наявність законодавчих обмежень щодо деяких об'єктів. Так, ст. 13 Конституції України встановлює, що земля, її надра, атмосферне пові­тря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економіч­ної зони є об'єктами права власності Українського народу. Земля, що є основним національним багатством, перебуває під особливою охороною держави. Відтак, іноземне інвестування у зазначені об'єкти може здійснюватися лише у формах, не заборонених законодавством України та з дотриманням встановленого порядку, тобто з урахуванням відповідних положень Земельного кодексу України (статті 122-139 та ін.), Кодексу України про надра (ст. 4), Водного кодексу України (ст. 6), Лісового кодексу України (ст. 6) та інших нормативно-правових актів.

Крім того, іноземні інвестори не можуть вкладати інвестиції в об'єкти права державної власності, що не підлягають приватизації, у формі набуття права влас­ності на ці об'єкти.

Обов'язковим учасником правовідносин, пов'язаних з іноземним інвестуван­ням, є іноземний інвестор.

Іноземними інвесторами визнаються суб'єкти - нерезиденти, які проводять інвестиційну діяльність на території України, а саме:

юридичні особи, створені відповідно до законодавства іншої, ніж Україна, дер­жави;

фізичні особи - іноземці та особи без громадянства, які не мають постійного місця проживання в Україні і не обмежені у дієздатності;

іноземні держави, міжнародні урядові та неурядові організації;

інші іноземні суб'єкти інвестиційної діяльності, які визнаються такими відпо­відно до законодавства України.

Іноземні інвестори стають учасниками інвестиційних правовідносин лише за умови здійснення ними на території України інвестиційної діяльності (ст. 1 За­кону України «Про режим іноземного інвестування»).

Отже, за українським законодавством, особа визнається іноземним інвесто­ром за наявності таких умов:

для фізичної особи-іноземця - постійного місця проживання, а для інших суб'єктів - постійного місця знаходження за межами України;

здійснення зазначеними особами господарської діяльності, пов'язаної з реалі­зацією іноземних інвестицій у передбачених законодавством формах.

Для іноземних інвесторів на території України, відповідно до ст. 7 Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність», можуть запроваджуватися такі правові режими для іноземних суб'єктів господарської діяльності:

національний режим є загальним правилом (якщо інший правовий режим не встановлено відповідно до закону) і передбачає наявність у іноземних суб'єктів гос­подарювання такого ж обсягу прав та обов'язків, як і у вітчизняних суб'єктів гос­подарської діяльності (резидентів); цей режим застосовується щодо всіх видів гос­подарської діяльності іноземних суб'єктів, пов'язаної з їх інвестиціями на території України, а також щодо експортно-імпортних операцій іноземних суб'єктів господар­ської діяльності тих країн, які входять разом з Україною до економічних союзів;

- режим найбільшого сприяння, відповідно до якого іноземні суб'єкти гос­подарської діяльності мають обсяг прав, преференцій та пільг щодо мит, податків та зборів, якими користується та/або буде користуватися інозем­ний суб'єкт господарської діяльності будь-якої іншої держави, якій надано згаданий режим, за винятком випадків, коли зазначені мита, податки, збо­ри та пільги по них встановлюються в рамках спеціального режиму; ре­жим найбільшого сприяння надається на основі взаємної угоди суб'єктам господарської діяльності інших держав згідно з відповідними договорами України та застосовується зазвичай у сфері зовнішньої торгівлі;

спеціальний режим, який застосовується до територій спеціальних економіч­них зон, а також до територій митних союзів, до яких входить Україна, і в разі встановлення будь-якого спеціального режиму згідно з міжнародними договора­ми за участю України.

Для товарів, що імпортуються з держав - членів Світової організації торгівлі (СОТ), передбачаються такі правові режими:

національний режим, який означає, що стосовно імпортованих товарів похо­дженням з держав - членів СОТ надається режим не менш сприятливий, ніж для аналогічних товарів українського походження щодо податків, зборів, встановлю­ваних законами та іншими нормативно-правовими актами правил та вимог до внутрішнього продажу, пропозиції до продажу, купівлі, транспортування, розпо­ділу або використання товарів, а також правил внутрішнього кількісного регулю­вання, які встановлюють вимоги щодо змішування, переробки або використання товарів у певних кількостях чи пропорціях;

режим найбільшого сприяння, який стосується мит, митних зборів, методів стягнення таких мита і зборів, правил і формальностей у зв'язку з імпортом і озна­чає, що будь-яка перевага, сприяння, привілей чи імунітет, які надаються стосовно будь-якого товару, що походить з будь-якої держави, повинні негайно і безумовно надаватися аналогічному товару, який походить з території держав - членів СОТ або держав, з якими укладено двосторонні або регіональні угоди щодо режиму найбільшого сприяння.

Спеціальними законами можуть встановлюватися певні обмеження для іно­земних інвесторів. Так, відповідно до Закону «Про банки і банківську діяльність» (статті 21-22) створення на території України комерційного банку за істотної (по­над 10% статутного капіталу) участі іноземного інвестора здійснюється в дозвіль­ному порядку.

Для окремих суб'єктів підприємницької діяльності, які здійснюють інвести­ційні проекти із залученням іноземних інвестицій, що реалізуються відповідно до державних програм розвитку пріоритетних галузей економіки, соціальної сфери і територій, може встановлюватися пільговий режим інвестиційної та іншої госпо­дарської діяльності.

Законами України можуть визначатися території, на яких діяльність інозем­них інвесторів та підприємств з іноземними інвестиціями обмежується або забо­роняється, виходячи з вимог забезпечення національної безпеки.

Крім того, у певних випадках щодо іноземних інвесторів з окремих країн мо­жуть запроваджуватися навіть дискримінаційні заходи. Так, у разі коли є відомос­ті про те, що інші держави, митні союзи або економічні угруповання обмежують здійснення законних прав та інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України на своїй території, в тому числі пов'язаних із здійсненням ними інвести­ційної діяльності, органи державного регулювання зовнішньоекономічної діяль­ності (Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Міністерство зовніш­ніх економічних зв'язків і торгівлі України) відповідно до їх компетенції мають право застосовувати адекватні заходи у відповідь на такі дії (ст. 29 Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність»).

До заходів, що зазначені органи можуть застосовувати у відповідь на дис­кримінаційні та/або недружні дії інших держав, митних союзів або економічних угруповань, належать:

  • застосування повної заборони (повного ембарго) на торгівлю;

  • застосування часткової заборони (часткового ембарго) на торгівлю;

  • позбавлення режиму найбільшого сприяння або пільгового спеціального режиму;

  • запровадження спеціального мита;

  • запровадження режиму ліцензування та/або квотування зовнішньоеконо­мічних операцій;

  • встановлення квот (контингентів);

  • запровадження комбінованого режиму квот і контингентів;

  • запровадження індикативних цін щодо імпорту та/або експорту товарів;

  • інші заходи, передбачені законами та міжнародними договорами України. Залучення іноземних інвестицій в національну економіку неможливо досягти

без встановлення державою системи гарантій для іноземних інвесторів. Законо­давством України (ст. 396 ГК, статті 8-12 Закону «Про режим іноземного інвесту­вання») передбачені такі гарантії:

гарантії у разі зміни законодавства, відповідно до яких: а) на вимогу інозем­ного інвестора застосовуються державні гарантії захисту іноземних інвестицій, чинні на момент їх вкладення, якщо в подальшому спеціальним законодавством України про іноземні інвестиції ці гарантії змінюються (таке право має реалізову­ватися протягом 10 років з дня набрання чинності закону про внесення подібних змін, проте не поширюється на питання оподаткування відповідно до Закону від 16.07.2000 р. «Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб'єктів підприєм­ницької діяльності, створених з використанням майна та коштів вітчизняного походження»); б) до прав і обов'язків сторін, визначених угодою про розподіл продукції, протягом строку її дії застосовується законодавство України, чинне на момент її укладення (ця гарантія не стосується питань оборони, національної без­пеки, забезпечення громадського порядку, охорони довкілля);

гарантії щодо примусових вилучень: встановлена заборона націоналізації іно­земних інвестицій, а також їх реквізиції (за винятком випадків реквізиції для здійснення рятівних заходів у разі стихійного лиха, аварій, епідемій, епізоотій, що проводиться на підставі рішень органів, уповноважених на це Кабінетом Мі­ністрів України, і повинна супроводжуватися швидкою, негайною й ефективною компенсацією іноземному інвесторові завданих йому збитків - на основі поточ­них ринкових цін та/або обґрунтованої оцінки, підтвердженої аудитором або ау­диторською фірмою);

гарантії щодо незаконних дій державних органів та їх посадових осіб, які перед­бачають право іноземних інвесторів на оскарження таких дій, а також на компен­сацію та відшкодування збитків, завданих іноземним інвесторам унаслідок дій, бездіяльності або неналежного виконання державними органами України чи їх посадовими особами передбачених законом обов'язків щодо іноземного інвестора або підприємства з іноземними інвестиціями;

гарантії у разі припинення інвестиційної діяльності, які полягають у закрі­пленні за іноземним інвестором права на повернення не пізніше 6 місяців з дня припинення інвестиційної діяльності своїх інвестицій у натуральній формі або у валюті інвестування в сумі фактичного внеску (з урахуванням можливого змен­шення статутного фонду) без сплати мита, а також доходів з цих інвестицій у гро­шовій чи товарній формі за реальною ринковою вартістю на момент припинення інвестиційної діяльності, якщо інше не встановлено законодавством або міжна­родними договорами України);

гарантії переказу прибутків, доходів та інших коштів, одержаних внаслідок здійснення іноземних інвестицій: іноземним інвесторам після сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів гарантується безперешкодний і негайний переказ за кордон прибутків, доходів та інших коштів в іноземній валюті, одержа­них на законних підставах внаслідок здійснення іноземних інвестицій відповідно до Положення про порядок іноземного інвестування в Україну, затв. постановою Правління НБУ від 10.08.2005 р. № 280. Згідно з розділом 3 цього Положення:

1) повернення іноземної інвестиції, а також прибутків, доходів, інших коштів, одержаних іноземним інвестором від інвестиційної діяльності в Україні, здійснюється:

  • резидентом з поточного рахунку в іноземній валюті за прямою інвестицією на рахунок іноземного інвестора в закордонному банку, якщо іноземна ін­вестиція надходила безпосередньо на поточний рахунок резидента;

  • резидентом з поточного рахунку в іноземній валюті за прямою інвестицією на інвестиційний рахунок іноземного інвестора в уповноваженому банку, якщо іноземна інвестиція надходила на інвестиційний рахунок;

  • резидентом з поточного рахунку в гривнях за прямою інвестицією на ін­вестиційний рахунок іноземного інвестора для подальшого реінвестування коштів в Україні;

  • торговцем з поточного рахунку в іноземній валюті за портфельною інвести­цією на рахунок іноземного інвестора в закордонному банку, якщо іноземна інвестиція надходила безпосередньо на поточний рахунок торговця;

  • торговцем з поточного рахунку в іноземній валюті за портфельною інвес­тицією на інвестиційний рахунок в іноземній валюті іноземного інвестора, якщо іноземна інвестиція надходила на інвестиційний рахунок;

  • торговцем з поточного рахунку в гривнях за портфельною інвестицією на інвестиційний рахунок у національній валюті іноземного інвестора в упо­вноваженому банку для подальшого реінвестування коштів в Україні;

  • іноземним інвестором з інвестиційного рахунку в гривнях та в інозем­ній валюті за прямою або портфельною інвестицією на інвестиційний рахунок іншого іноземного інвестора в гривнях та іноземній валюті, від­криті в уповноважених банках, з метою розрахунків за об'єкт інвестиції в Україні;

  • іноземним інвестором або резидентом на підставі довіреності іноземного інвестора, оформленої відповідно до законодавства України, з поточного рахунку фізичної особи-нерезидента в уповноваженому банку готівкових коштів в іноземній валюті та гривнях, якщо іноземна інвестиція вносилась у готівковій формі;

  1. купівля іноземної валюти з метою повернення іноземної інвестиції, а також прибутків, доходів, інших коштів, одержаних іноземним інвестором від інвести­ційної діяльності в Україні, здійснюється відповідно до вимог Правил торгівлі іноземною валютою, затв. постановою Правління НБУ від 10.08.2005 р. № 281 (далі - Правила);

  2. резидент має право перерахувати:

- іноземну валюту на інвестиційний рахунок іноземного інвестора без ін­дивідуальної ліцензії Національного банку України на використання іно­земної валюти на території України як засобу платежу в разі повернення іноземної інвестиції, а також прибутків, доходів, інших коштів, одержаних іноземним інвестором від інвестиційної діяльності в Україні;

- кошти в гривнях за об'єкт інвестування на інвестиційний рахунок інозем­ного інвестора в разі ліквідації підприємства;

  1. резидент з поточного рахунку та іноземний інвестор з інвестиційного ра­хунку мають право перерахувати іноземну валюту за об'єкт інвестування на ра­хунок іноземного інвестора в закордонному банку без індивідуальної ліцензії На­ціонального банку України на вивезення, переказування і пересилання за межі України валютних цінностей (за винятком випадків, передбачених законодав­ством України);

  2. іноземний інвестор має право на повне або часткове повернення грошови­ми коштами його майнової інвестиції, у тому числі здійсненої шляхом ведення спільної інвестиційної діяльності без створення юридичної особи, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Вер­ховною Радою України; підтвердженням вартості майнової іноземної інвестиції є: а) звіт про оцінку майна (акт оцінки майна), складений суб'єктом оціночної діяльності, що є таким відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майно­вих прав та професійну оціночну діяльність в Україні» на час внесення іноземної інвестиції; б) вантажна митна декларація та/або інформаційне повідомлення про здійснення іноземної інвестиції (у разі здіснення іноземної інвестиції до набран­ня чинності згаданим Законом);

Повернення іноземної інвестиції, здійсненої в майновій та грошовій (зміша­ній) формі, здійснюється таким чином: майнова частина інвестиції повертається в грошовій формі в порядку, визначеному в пункті 3.6 згаданого Положення; гро­шова частина інвестиції повертається в порядку, визначеному в цій главі.

Уповноважений банк здійснює в установленому порядку перерахування за кордон прибутків, доходів та інших коштів, одержаних іноземним інвестором у результаті здійснення інвестицій, на підставі засвідченої в установленому по­рядку копії довідки податкового органу про сплачений іноземним інвестором в Україні податок на прибуток (дохід) або легалізованої довідки (чи її нотаріально засвідченої копії), виданої компетентним органом відповідної країни, визначеним міжнародним договором України про уникнення подвійного оподаткування, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір про уникнення подвійного оподаткування доходів (легалізація докумен­тів не потрібна, якщо міжнародним договором, учасником якого є Україна, не пе­редбачена процедура легалізації документів, виданих за межами України).

У спеціальних (вільних) економічних зонах регулювання іноземних інвести­цій може мати свою специфіку, що встановлюється законодавством України про спеціальні (вільні) економічні зони. Однак правовий режим іноземних інвести­цій, що встановлюється у таких зонах, не може створювати умови інвестування та здійснення господарської діяльності менш сприятливі, ніж встановлені Законом України «Про режим іноземного інвестування».