Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР. Договірне право.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
884.74 Кб
Скачать

Тема 3. Договори про виконання робіт та надання послуг

Питання для усного опитування та дискусії

3.1. Поняття та види договорів про виконання робіт:

3.1.1. загальна характеристика договору підряду.

3.1.2. особливості договору підряду на капітальне будівництво. Правовий статус генерального замовника, підрядчика і субпідрядника.

3.2. Договори про надання юридичних та фактичних послуг:

3.2.1. агентські відносини в сфері господарювання, сторони та предмет договору.

3.2.2. поняття та зміст договору доручення.

3.2.3. Особливості договору комісії за законодавством України.

3.2.4. Договір зберігання, його істотні умови та форма. Спеціальні види зберігання: зберігання на товарному складі, зберігання речей у готелях, камерах схову, охорона майна державними організаціями, нотаріусом тощо.

3.2.5.Договір страхування.

3.2.6. Транспортні договори та їх види. Поняття і види договору перевезення вантажів. Договір перевезення пасажирів і багажу. Договір транспортної експедиції, сторони та істотні умови.

Аудиторна письмова робота

Виконання студентами тестових завдань з питань теми заняття. Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: договір підряду, генеральний замовник, субпідрядник, агентський договір, доручення, договір комісії, зберігання на товарному складі, зберігання речей у готелях, камерах схову, охорона майна державними організаціями, нотаріусом, страхування, перевезення.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • Особливості договорів побутового та будівельного підряду.

  • Співвідношення понять договору доручення і довіреності.

  • Особливості укладення договорів страхування.

  • Специфіка перевезення вантажів, пасажирів та багажу.

Задача № 1

Будівельники Олексієнко та Волошин домовились з Петровим про будівництво для нього дачі. Вартість робіт, строк виконання були визначені у письмовому документі, який сторони назвали «трудовий договір». Матеріали для будівництва зобов’язувався надати Петров до 10 травня 2011 року. Сторони розпочали роботи своєчасно і вже 28 травня майже усі роботи були завершені.

Вони повідомили замовника Петрова про те, що 30 травня просять його приїхати для прийняття роботи. 29 травня залишилось повісити ворота. У ніч з 28 на 29 травня внаслідок землетрусу дачу було повністю зруйновано. Петров приїхав ранком 2 червня для прийняття роботи та відмовився оплатити їх виконання, вимагаючи від Олексієнка та Волошина безоплатно збудувати нову дачу з власних матеріалів.

Хто несе ризик випадкового знищення (пошкодження) предмету договору підряду? Проаналізуйте ситуацію та вирішіть спір. Чи зміниться рішення суду, якщо Петров прийняв предмет договору частково (будівельникам залишилося повісити ворота), і внаслідок землетрусу дачу було повністю зруйновано?

Задача №2

Петраков 20 грудня отримав з пральні чотири сорочки. 28 грудня він розгорнув сорочки та побачив на комірі трьох сорочок брудні плями. У той же день він звернувся у пральну з проханням перепрати та перепрасувати сорочки. Приймальниця відмовилась виконати прохання. Завідуюча приймальним пунктом, до якої звернувся Петраков, заявила, що оскільки недоліки у роботі були явними та замовник про них не повідомив одразу при отриманні сорочок, він тим самим позбавив себе права заявити про недоліки у роботі у подальшому, тим більше, що пройшло вже більше тижня. Петраков написав скаргу до об’єднання «Міські пральні».

Яку відповідь об’єднання повинно дати Петракову?