Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР. Договірне право.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
884.74 Кб
Скачать

Задача № 4

У вересні 2010 року ТзОВ «Київобуд» звернулось до суду з позовом до ТзОВ «Гранд», ТзОВ «НВК «Укрінвестбуд», Ромашова про визнання недійсною додаткової угоди  від 30 січня 2010 року до договору про  cпільну діяльність від 27 липня 2008 року,  відповідно до умов якого сторони організували спільну діяльність з інвестування, проектування, будівництва та здачі в експлуатацію житлового будинку. 

30 січня 2010 року між ТОВ «Київобуд», ТОВ «Гранд», ТОВ НВК «Укрінвестбуд»,  з  одного  боку,  та  громадянином  Російської Федерації Ромашовим, з другого боку,  була укладена додаткова угода, за якою останнього прийнято до складу учасників спільної діяльності. При цьому Ромашов зобов'язався здійснити інвестування будівництва у сумі 6 968 975  грн. відповідно до графіка фінансування та повинен був отримати у власність 1 950 кв. м житлової площі, 300 кв. м нежитлової площі та 10 гаражних місць. За умовами договору додаткова угода є невід’ємною частиною вказаного договору. 

Свої вимоги позивач мотивував тим, що на час укладення додаткової угоди Ромашов, який є громадянином Російської Федерації, не був зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності, не мав ідентифікаційного номера, тобто не мав необхідного обсягу цивільної дієздатності для укладення такої угоди. Крім того, Ромашов не мав наміру виконувати своє зобов’язання та не бажав настання реальних правових наслідків укладеної угоди, про що свідчить невиконання ним взятих на себе обов'язків щодо фінансування будівництва.

Хто може бути сторонами договору про спільну діяльність? За яких умов договір може визнаватись недійсним? Вирішіть спір.

4. Зміст самостійної роботи студентів

Самостійна робота студента є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом і виконується в позааудиторний час, передбачений тематичним планом навчальної дисципліни.

Під час вивчення навчальної дисципліни студенти повинні навчитися самостійно мислити, поглиблювати засвоєні теоретичні знання, опановувати практичні навички прийняття управлінських рішень. Відповіді на питання повинні бути законспектовані, їхнє викладення має бути стислим і чітким, обов‘язковими є посилання на використані джерела.

Форма контролю самостійної роботи — перевірка конспекту або обговорення на семінарському занятті. Питання, відведені для самостійної роботи, виносяться на поточний і підсумковий семестровий контроль.

З метою самостійного визначення рівня засвоєння теоретичного матеріалу студентам пропонуються питання для самоконтролю набутих знань.

Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні проблеми договірного права

Тема 1. Поняття та загальна характеристика договірного права в Україні

Самостійну роботу з цієї теми слід будувати з урахуваням логічної структури її змісту за таким планом:

1.1. Публічно-правові та приватноправові відносини в підприємництві.

1.2. Поняття і предмет договірного права. Метод і принципи договірного права та їх закріплення в чинному законодавстві.

1.3. Свобода договору та випадки її обмеження.

1.4. Система договірного права та характеристика його основних інститутів (складових).

1.5. Джерела договірного права. Нормативно-правові акти та їх види. Аналогія закону та права. Договір та акти державних органів.