Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР.Заставне право два роки навчання.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
687.62 Кб
Скачать

Семінарське заняття 3

Тема1. Види застави

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Поняття іпотеки.

  2. Види іпотеки (землі, об’єктів незавершеного будівництва, майнових прав – оренди чи користування).

  3. Особливості прав і обов'язків сторін при іпотеці.

  4. Особливості іпотеки майнового комплексу підприємства.

  5. Особливості застави транспортних засобів і космічних об'єктів.

  6. Поняття застави товарів в обороті чи переробці: загальна характеристика та ознаки цього виду застави.

  7. Предмет застави товарів в обороті чи переробці.

  8. Особливості змісту договору про заставу товарів в обороті чи переробці.

  9. Поняття закладу: загальна характеристика та ознаки.

  10. Види закладу (твердий і звичайний).

  11. Особливості прав і обов'язків сторін при закладі.

  12. Особливості правової природи застави прав.

  13. Майнові права як предмет застави.

  14. Застава цінних паперів.

  15. Види цінних паперів, що можуть бути предметом застави.

  16. Особливості застави векселів.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: заклад, іпотека, іпотечний договір, заставна, застава майнових прав, застава товарів в обороті або у переробці, застава цінних паперів.

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати види застав, відповідно до чинного законодавства, розкрити зміст застави рухомого та нерухомого майна (земельної ділянки, підприємства як єдиного майнового комплексу, повітряних і морських суден).

Слід використати такі нормативні акти: Цивільний кодекс України від 16.01.2003, Кодекс торгівельного мореплавства України від 23.05.1995, Митний кодекс України від 13.03.2012, Закон України „Про заставу” від 2.10.1992, Закон України „Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні” від 12.07.20021, Закон України „Про іпотеку” від 05.06.2003.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Відповідно до ч.1 ст. 575 ЦКУ іпотекою є застава нерухомого майна, що залишається у володінні заставодавця або третьої особи (майновий поручитель - особа, яка передає в іпотеку нерухоме майно для забезпечення виконання зобов'язання іншої особи-боржника, ч.1 ст.1037 ЦКУ).

Майнові права – це суб’єктивні права учасників правовідносин, пов’язані з володінням, користуванням і розпорядження майном, а також з матеріальними (майновими вимогами), що виникають між учасниками цивільного обігу приводу розподілу цього майна та обміну (товарами, послугами, виконаними роботами, грошима, цінними паперами. (Юридична енциклопедія, 2001р.)

Заклад - застава рухомого майна, при якій майно, що складає предмет застави, передається заставодавцем у володіння заставодержателя (звичайний заклад). Відповідно ж до ч.2 ст.575 заклад - застава рухомого майна, що передається у володіння заставодержателя або за його наказом у володіння третій особі.

За угодою заставодержателя із заставодавцем предмет застави може бути залишено у заставодавця під замком та печаткою заставодержателя (тверда застава). Індивідуально визначена річ може бути залишена у заставодавця з накладенням знаків, які засвідчують заставу.

В забезпечення кредиту як об-та застави позичальником можуть подані різні цінні папери: акції, облігації, казначейські зобов’язання, векселі, депозиті сертифікати. При цьому в заставу можуть передаватися як іменні цінні папери, так і на пред’явника та ордерні.

Сюди слід віднести і заставну. Особливу групу цінних паперів становлять товаророзпорядчі цінні папери. Відповідно до п.4 ст. 195 ЦК товаророзпорядчі цінні папери надають їхньому держателю право розпоряджатися майном, вказаним в цих документах.

Специфіка цієї групи цінних паперів полягає в тому, що існує нерозривний зв’язок між таким цінним папером і майном. Наприклад, це стосується складських документів, відповідно до ЗУ „Про сертифіковані товарні склади і та прості та подвійні складські свідоцтва”.