Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР.Заставне право два роки навчання.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
687.62 Кб
Скачать

Семінарське заняття 4

Тема1. Припинення застави

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Підстави припинення договору застави.

  2. Механізм реалізації прав заставодержателя.

  3. Звернення стягнення на заставлене майно.

  4. Реалізація заставленого майна.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: підстави припинення застави, публічні торги, заставна, невиконання умов зобов’язання.

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати підстави припинення застави, підстави реалізації прав заставодержателя, процес звернення стягнення на заставлене майно та реалізації такого майна.

Слід використати такі нормативні акти: Цивільний кодекс України від 16.01.2003, Кодекс торгівельного мореплавства України від 23.05.1995, Закон України „Про заставу” від 2.10.1992, Закон України „Про виконавче провадження” від 21.04.1999, Закон України „Про іпотеку” від 05.06.2003, Закон України „Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень” від 18.11.2003.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Застава як акцесорне зобов’язання, що забезпечує основне зобов’язання, припиняється з припиненням цього основного зобов’язання. Крім цього, ст.593 ЦКУ і ст.28 ЗУ „Про заставу” іншими підставами припинення застави є:

  • втрата предмета застави (якщо заставодавець у розумний строк не відновив предмет застави чи не замінив його іншим рівноцінним майном);

  • реалізація предмета застави (відбувається з публічних торгів, а також у випадку, коли продаж предмета застави виявився неможливим, оскільки торги, включаючи треті, оголошені такими, що не відбулися, а заставодержатель протягом місяця після оголошення третіх публічних торгів такими, що не відбулися, не скористався правом залишити за собою заставлене майно) (ч.2, 3 ст.49 ЗУ „Про іпотеку”). За результатами третіх прилюдних торгів, іпотеку може бути припиненою за рішенням суду.

  • набуття заставодержателем права власності на предмет застави (є можливим у випадку визнання публічних торгів такими, що не відбулися (за початковою ціною шляхом заліку своїх забезпечених вимог в рахунок ціни майна) ) ч.1 ст.49 ЗУ „Про іпотеку”, або переходу права власності на заставлене м-но у порядку спадкування до заставодержателя – ст..23 ЗУ «Про іпотеку»). Крім цього, відповідно до ст.37 ЗУ „Про іпотеку” право власності може перейти за договором про задоволення вимог іпотекодержателя (позасудове врегулювання спору). Іпотекодержатель може задовольнити забезпечену іпотекою вимогу шляхом набуття права власності на предмет іпотеки. Правовою підставою для реєстрації права власності іпотекодержателя на нерухоме майно, яке є предметом іпотеки, є договір про задоволення вимог іпотекодержателя або відповідне застереження в іпотечному договорі, яке прирівнюється до такого договору за своїми правовими наслідками та передбачає передачу іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки в рахунок виконання основного зобов'язання.

  • при закінченні терміну дії права, що складає предмет застави (напр., майнове право інтелектуальної власності).

Правочини з приводу застави припиняються як із цих загальних підстав, так і спеціальних. Причому останні визначаються не лише у ст.593 ЦКУ, а й можуть бути визначені іншими статтями ЦК, так і іншими законами.