Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TextKorotkyj.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
510.98 Кб
Скачать

Слово про книгу

Україна прагне стати заможною державою і це закономірний процес. Але зростання економіки не є самоціллю, а стає засобом для покращення добробуту людей. Усім зрозуміло, що чим швидше і якісніше буде розвиватися економіка країни, тим краще буде жити народ України. За даними міжнародних експертів, найвищого приросту світового багатства за період з 2001 по 2006 роки досягли Китай і Бразилія. Відомо, що завжди із зростанням багатства у світі зростає і нерівність у його розподілі. За показником індексу нерівності розподілу соціальних і матеріальних благ у 2007 році Україна посіла 79 місце серед 191 країн, що свідчить про низьку ефективність економічних процесів у державі.

Монографія молодого економіста Андрія Новака під назвою: «Як підняти українську економіку», якраз присвячена обгрунтуванню і подальшому використанню усієї гами економічних важелів і є оригінальною спробою проаналізувати шляхи такого піднесення. Погляд автора на економічні процеси є нестандартним, а в деяких аспектах, навіть, «провокаційним» в розумінні відходу від загальноприйнятих суджень і традиційного мислення. Разом із усталеними методами аналізу економічних процесів під кутом зору «що робити?» і «як робити?», автор через всю монографію розвиває думку «навіщо це робити?» і «чому саме так треба робити?», і головне, розробляє концепцію рушійних механізмів економічної системи.

Автор велику увагу приділяє ролі держави у здійсненні економічної політики, деталізує функції, пов’язані з реалізацією переходу країни на ефективні ринкові засади, і, що дуже важливо, окреслює етапи цього переходу та умови їх виконання. В монографії основним стрижнем є позиція автора про необхідність створення власної високоефективної економічної системи, та формування нових підходів до регулювання макроекономічних процесів, що в свою чергу вимагає змін у проведенні податково-бюджетної та грошово-кредитної діяльності, як складових економічної політики держави.

Особливо слід відзначити як новий погляд в економічній літературі обгрунтуваний автором, розробку принципів спадкоємності економічної політики в Україні, що одержав вигляд у монографії, як принцип «економічної конституції». Наслідком цього є надзвичайно актуальна думка автора, що різні українські уряди виробляють свої власні різні методи, підкорені корпоративним цілям з використання різноманітних економічних механізмів, але успішними ці механізми можуть стати лише тоді, коли буде створена єдина концепція української економіки і саме суспільство засвоїть нові парадигми економічного мислення та поведінки.

Монографія А.Новака це широкомасштабне фундаментальне дослідження і розробка цілісної моделі формування конкурентноздатної української економіки – Трифункціональної Економічної Моделі України.

Нова економіка вимагає неортодоксального, інноваційного підходу, зруйнування загальноприйнятих догм, а ефективність державного управління якраз і полягає у здатності піднятися над традиційними рішеннями. Саме тому монографія А.Новака надзвичайно актуальна, корисна і повинна пробудити до дій.

Устенко О.А.

Ректор Прикарпатського Національного Університету

(колиш. ІФПІ) – 1967-80рр.,

Ректор Тернопільського Національного Економічного Університету (колиш. ТАНГ) – 1984-2002 рр.,

кандидат економічних наук, професор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]