Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Документ Microsoft Office Word

.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
130.05 Кб
Скачать

Лише деякі підприємства мають спеціальні служби по врегулюванню етичних претензій. Зазвичай співробітники таких служб розглядають скарги та претензії з етичних питань, що надійшли як з боку, так і від працюючих в даній корпорації.

За даними, що характеризує світову економіку, лише незначна кількість корпорацій приймає внутрішні структурні зміни з метою пристосування до етичних вимогам.

Оскільки етичні кодекси поширені більше, ніж інші інструменти впровадження етики в життя корпорацій, розглянемо їх детальніше.

Багато великі корпорації, прагнучи підтримати свій імідж в очах широкої публіки і знайти лінію своєї поведінки, розробляють етичні кодекси.

Наявність таких кодексів є ще одним підтвердженням існування важливою і невирішеною проблеми створення етичного ділового клімату в цілому, який засуджує аморальну поведінку в системі службових відносин.

Велика частина етичних кодексів компаній була розроблена і впроваджена в 1970-х рр.. Обсяг їх досить різний - від кодексу «Формулювання ділової етики» на одну сторінку компанії «Ексон Корпорейшн» до «Етичного стандарту» компанії «Сітікорп», що має об'єм більше ніж 60 сторінок.

За своїм змістом ці кодекси різноманітні, що є ілюстрацією наявності суттєвих розбіжностей між представниками вищого менеджменту щодо предмета етичного кодексу. Різноманітність кодексів може бути також пов'язане зі спробою менеджменту пристосувати їх до приватних потреб компанії в умовах ускладнилися в останні десятиліття національних господарств і світової економіки.

Характерною особливістю даних кодексів є те, що розділи, що містять рекомендації щодо усунення етичних проблем, що виникають у зв'язку з конфліктами інтересів, розроблені більш детально і ретельно, ніж інші розділи. При цьому акцент робиться на зіткнення інтересів корпорації: кодекси являють собою більш обгрунтовані, зібрані воєдино «путівники» до правильної поведінки:

1) з урядовими органами;

2) з колегами та акціонерами компанії;

3) з урядами іноземних держав.

Очевидно, що неможливо розглянути і охарактеризувати в кодексі яку етичну проблему, з якою можуть зіткнутися співробітники. Разом з тим письмові рекомендації можуть допомогти вирішенню етичних питань, що зустрічаються найбільш часто.

Можна вказати на ряд переваг, які дає корпорації в цілому і її співробітникам створення етичного кодексу:

1) кодекси являють собою більш обгрунтовані, зібрані воєдино «путівники» до правильної поведінки, ніж поради та рекомендації окремих особистостей. Коли окремим працівникам доводиться в повсякденній практиці визначати рівень етичності службової поведінки, їх судження часто виявляються занадто суб'єктивними, залежними не тільки від рівня етичного виховання даного співробітника, але і від освіти, культури, інформованості даного співробітника про стан справ у корпорації, ступеня соціальної відповідальності та пр.;

2) саме існування етичного кодексу корпорації як колективного етичного стандарту допомагає менеджерам корпорації перейнятися розумінням етичності своїх ділових рішень. Письмова форма надає кодексам ще більшу значимість;

3) етичні кодекси дозволяють контролювати владу тих менеджерів, які іноді просять, навіть наказують своїм підлеглим здійснювати не тільки неетичні, але навіть незаконні вчинки.

Однак у етичних кодексів є свої недоліки:

1) вони вимагають значних витрат часу і грошей;

2) потребують високої кваліфікації тих, хто їх складає;

3) іноді їх рекомендації занадто розпливчасті, з їх допомогою важко вирішити конкретну етичну проблему;

4) своїм існуванням кодекси передбачають необхідність покарань для порушників;

5) етичні кодекси не гарантують менеджерам ні контролю над зовнішнім (стосовно корпорацій) впливом на ділову етику, ні способів вирішення глобальних етичних проблем.

У світовій практиці багато компаній в даний час створюють підрозділи або наймають співробітників для розробки етичних кодексів. При цьому вживаються заходи з ознайомлення менеджерів з положеннями цих кодексів. Створюється також система заохочення менеджерів за умови врахування ними питань етики при прийнятті рішень і відповідності їх службової поведінки нормам службового етикету.

При контролі службових дій співробітників компанії використовують тести на детекторах брехні, тести на прийняття наркотиків і т. п.

Багато зусиль докладається для розробки тестів, які використовуються при наймі нових менеджерів і рядових співробітників на роботу.

Однак деякі менеджери і власники компаній справедливо вважають, що спроби етичної корекції поведінки людини, що має достатній життєвий досвід, так само як і досвід роботи на даній фірмі, далеко не завжди успішні. Сформована у дорослої людини манера діяти, приймати рішення, якщо вона йде в розріз з етичними нормами, насилу піддається зламу і перебудові.

Більш продуктивним, на погляд менеджерів багатьох фірм та їхніх власників, є шлях прийняття на роботу випускників навчальних закладів, в яких містилася велика і розгалужена програма навчання основам етики. У такому випадку етичні стандарти закладаються у свідомість майбутнього співробітника як частина світоглядного комплексу.

Глава 2.

Глава 3.

Глава 4. Службовий етикет