Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fynansi_semynar_14.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
51.77 Кб
Скачать

3. Форми кредиту, переваги та недоліки кожної з форм.

Оскільки кредит являє собою явище сус­пільне (економічні відносини), то його функціонування має показувати, як саме і в якій формі видається кредит. Тобто кла­сифікаційні ознаки форм кредиту мають зовнішній або формальний характер щодо його суті, вони визначають лише загальні контури кре­диту і не характеризують його внутрішнього змісту.

Виходячи з такого підходу до розуміння форм кредиту, визна­чення його конкретних форм має спиратись на розгляд форм позиче­ної вартості, в якій вона рухається між кредитором і позичальником. Такими формами виступають товарна (натурально-речова) та гро­шова.

Розуміння форм кредиту

Товарна форма кредиту

Товарна форма кредиту історично пере­дує його грошовій формі. Кредит у товар­ній формі існував до появи грошової фор­ми вартості, коли для еквівалентного обміну використовувалися деякі товари (хутра, худоба тощо). У су­часних умовах товарна форма кредиту дещо поступається грошовій формі, яка переважає.

Кредитні відносини в товарній формі виникають у разі продажу товарів чи послуг з відстрочкою платежу, при оренді майна (в тому числі лізинг), під час погашення міждержавних боргів поставками то­варів тощо.

Завдяки товарній формі кредиту суб'єкти кредитних відносин можуть самостійно розпоряджатися тимчасово вільними ресурсами, прискорювати збут товарів і зменшувати час перебування капіталу в товарній формі, збільшувати взаємозалежність і взаємоконтроль між суб'єктами кредитних відносин.

Найтиповішою, переважаючою формою кредиту в сучасних умовах виступає кре­дит грошовий. Грошова форма кредиту за­стосовується значно ширше, ніж товарна тому, що перерозподіл вартості, який забезпечується кредитом, здій­снюється переважно в грошовій формі. Переважаюче використання грошової форми кредиту зумовлюється тим, що гроші є загальним ек­вівалентом при обміні товарних вартостей, універсальним засобом обігу та платежу, гроші мають найширшу сферу застосування, сучас­на економіка має переважно грошову форму, а кредит виконує пере- розподільчу функцію. Кошти в грошовій формі кредиту використову­ються не як простий посередник в обміні, а як гроші, що здатні принести прибуток.

У грошовій формі надають позички банки, міжнародні фінансово- кредитні установи, уряди та ін. Широко використовується грошова форма кредиту населенням при розміщенні заощаджень у банківські депозити, при одержані позичок у банках тощо. Зосередження позич­кових коштів у незалежних посередників дає змогу використовувати тимчасово вільні кошти усім бажаючим.

Грошова форма кредиту

Товарна і грошова форми кредиту — це два прояви єдиної форми кредиту — вартісної. Обидві форми між собою внутрішньо пов'язані і доповнюють одна одну. Так, позички, надані в товарній формі, мо­жуть повертатися в грошовій.

4. Види кредиту.

По цільовій спрямованості можна виділити наступні види кредитів: споживчий, кредитні карти, автокредитування, іпотечний, банківський і лізинг. Розглянемо кожний з них.

Споживчий кредит - позика (позика), надана кредитною установою (Банком, Ломбардом) фізичній особі в цілях придбання товарів або послуг особистого споживання з відстроченням платежу, з подальшим відшкодуванням запозичених засобів і відсотків по ним.

Споживчий кредит включає наступні суб-віди: кредит на невідкладні потреби пов'язані з оплатою послуг, кредит на освіту, кредит на ремонт житла, кредит на покупки, кредит молодій сім'ї, кредит пенсіонерам, кредит співробітникам компаній та інші.

Кредитні карти - банківські пластикові карти, що дозволяють використовувати їх як платіжний засіб.

А так само витрачати грошові кошти або недоліку засобів на картковому рахунку клієнта, через відкриту банком-емітентом кредитну лінію (Овердрафт) з певним максимальним одноразовим витратним лімітом кредитування, з подальшим відшкодуванням запозичених грошових сум і відсотків по ним.

Основними функціями кредитних карт є: а) безготівкова оплата товарів і послуг; би) зняття наявних засобів, як у відділеннях банку, так і через банкомати; у) оплата рахунків в рамках ліміту кредитування, з використанням кредиту, Овердрафту, що надається в порядку.

Автокредитування - різновид споживчого кредитування, який виділився в самостійну кредитну лінію з певною політикою на ринку автомобільного кредитування.

Автокредит надається в цілях придбання позичальником транспортного засобу з можливістю відстрочення платежу, з подальшим відшкодуванням кредитних сум і відсотків по ним.

Оплата може проводитися одноразовим платежем або рівновеликими платежами через рівні проміжки часу.

Іпотечний кредит - Іпотека від грецького hypotheke - застава, застава.

Іпотечний житловий кредит, це цільовий довгостроковий кредит (видають на 10-40 і більше років), наданий під порівняно низький річний відсоток, для будівництва або покупки нерухомості, під заставу даної нерухомості як забезпечення зобов'язання, до повернення банку кредитних сум і відсотків по ним.

Розстрочка платежу може бути різній періодичності: щомісячною, квартальною, щорічною, при фіксованому відсотку за непогашену частину заборгованості.

Банківський кредит - позика (позика), що надається банківською установою юридичній особі в грошовій формі на меті задоволення насущних потреб компанії.

Класифікація банківських кредитів: по категоріях позичальників, по забезпеченості кредиту (забезпечені, бланкові), по термінах погашення (онкольні, короткострокові, середньострокові, довгострокові), по характеру погашення (одноразово, в розстрочку), по методу стягування відсотків (відсотки утримуються у момент надання кредиту, у момент погашення кредиту або впродовж всього терміну кредиту).

Лізинг (фінансова оренда) - Лізинг від англійського charter - оренда, майнове наймання, форма кредитування без передачі права власності на товар орендареві.

Лізинг як вид інвестиційної діяльності банку (лізінгодатель) з придбання майна (предмету лізингу) і передачі його в тимчасове володіння і користування, на підставі договору лізингу фізичним або юридичним особам (лізінгополучатель) за певну плату, на певний термін і на певних умовах, обумовлених договором, з правом викупу майна лізінгополучателем. (Федеральний закон РФ "Про фінансову оренду (лізингу)" від 29 січня 2002 р. 10-ФЗ)

Резюмуючи описи кредитів по цільовій спрямованості, варто відзначити і інші критерії класифікацій кредитів.

Кредити класифікуються: по критерію забезпечення кредитів (забезпечені і не забезпечені, такі як, кредит під заставу цінних паперів, кредит під заставу злитків дорогоцінних металів, кредит під заставу рухомого і нерухомого майна, кредит на основі поручительства),по характеру погашення кредитів (одноразово або в розстрочку, такі як, кредит з едіноразовим погашенням, кредит з щомісячним погашенням, кредит з погашенням у міру вимоги),по видах процентних ставок (кредит з фіксованою процентною ставкою, кредит з плаваючою процентною ставкою),по термінах погашення кредитів (короткостроковий кредит, середньостроковий кредит, довгостроковий кредит, онкольний),по методу стягування відсотка (відсотки утримуються у момент надання кредиту, у момент погашення кредиту або впродовж всього терміну кредиту).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]