Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pitannya_na_ekzamen.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
88.13 Кб
Скачать
  1. Метод калькулювання

Метод калькулювання являє собою сукупність способів аналітичного обліку витрат на виробництво за калькуляційними об'єктами та прийомами визначення собівартості калькуляційних одиниць.

Групування витрат на виробництво за об'єктами калькуляційного обліку – замовленнями, переділами, продуктами відображає суттєву частину методу калькулювання, його економічну характеристику.

Прийоми визначення собівартості калькуляційних одиниць – розподілу витрат, виключення витрат тощо – відіграють допоміжну роль у системі калькулювання.

В економічній літературі наводиться багато різних методів калькулювання, але найчастіше зустрічаються 4 методи: позамовний, попередільний, попроцесний (простий) та нормативний.

  1. Планування прибутку

Основним показником успішності діяльності фірми є її прибутковість. Як фірма, так і держава зацікавлені у зростанні маси прибутку. Фірма - оскільки саме чистий прибуток є складовою грошового потоку, що повертається на фірму. І саме за рахунок чистого прибутку фірма може здійснювати розширення виробництва і додаткове стимулювання співробітників. Держава - оскільки це веде до зростання надходжень до бюджету. Отже з теоретичної точки зору прибуток є ідеальним оцінним показником діяльності, який узгоджує інтереси як фірми, так і держави. Тобто як фірма, так і держава мають бути зацікавлені у зростанні прибутку. Парадокс реального життя полягає у тому, що фірма докладає багато зусиль для того, щоб приховати прибуток, а держава - для того, щоб витягти його з тіні. Ця проблема сама по собі є цікавою для дослідження, однак предметом нашого вивчення є аналіз методів планування та управління прибутком.

Найбільш поширеними методами планування прибутку є:

o складання плану прибутку;

o СVР-аналіз (соst.-valye-рrofit.) або аналіз критичних співвідношень.

В залежності від наявної інформації і мети аналізу кожен з цих методів може використовуватися окремо або разом з іншими методами.

План прибутку складається, виходячи з очікуваних доходів з урахуванням змін цін, витрат і попиту на продукцію фірми. Таке планування дозволяє визначити потреби в сировині, матеріалах, трудових ресурсах, устаткуванні і фінансових джерелах. План прибутку використовується для координації та контролю діяльності фірми, а також для планування. Він має бути гнучким і передбачати періодичний перегляд та внесення змін.

  1. Запаси матеріалів та їх регулювання

Pегулірованіе запасів здійснюється на основі розрахунку рівня запасів і пов'язаних з ними витрат, зокрема, вартості оформлення замовлень на закупівлю ресурсів, витрат на поточні запаси. Pегулірованіе запасівздійснюється шляхом контролю за надходженням матеріалів в запаси. Pегулірованіе запасів здійснюється на основі розрахунку рівня запасів і пов'язаних з ними витрат, зокрема, вартості оформлення замовлень на закупівлю ресурсів, витрат на поточні запаси. ?егулірованіе запасів здійснюється шляхом контролю за надходженням матеріалів в запаси. Pегулірованіе запасу готового продукту складно саме по собі. Тим не менш, як би не був складний цей процес, він зводиться до вирішення задачі кінематики переміщення матеріалів. Признаходженні основного оператора, що описує динаміку процесу накопичення продуктів, необхідно виходити з того, що процес зміни запасу є процесом інтегрування; в тому ж випадку, коли склади або збірники продукту знаходяться на деякій відстані відвиробничих цехів, слід враховувати також час запізнювання при переміщенні продукту. Pегулірованію запасів присвячено багато досліджень, і на це є достатньо підстав. Це й зрозуміло: вигода в результаті раціонального підходу до регулюваннязапасів досягає, як показує практика, істотних розмірів. Це особливо важливо для підприємств, що потребують великих запасах. Pегулірованію запасів присвячено багато досліджень, і на це є достатньо підстав: вигода в результаті раціональногопідходу до регулювання запасів досягає, як показує практика, істотних розмірів. Для підприємств будівельної індустрії, потребують великих запасах, це особливо важливо.

  1. Техніко-економічне обґрунтування бізнес-планування

Те́хніко-економі́чне обґрунтува́ння  — передпроектний документ, що уточнює та доповнює схему розвитку й розташування відповідної галузі промисловості у частині обґрунтування еко¬номічної доцільності і господарської потреби проектування підприємства, пункту його розміщення, проектної потужності, номенклатури продукції, забезпеченості сировиною, паливом, електроенергією, водою, а також визначення основних технологічних та будівельних рішень і найважливіших техніко-економічних показників виробництва та будівництва.

  1. Порядок розрахунку потреби в НТР (шо таке НТР – хз)

Науко́во-техні́чна револю́ція (НТР) — корінне якісне перетворення продуктивних сил, що почалося в середині XX століття, якісний стрибок у структурі і динаміці розвитку продуктивних сил, корінна перебудова технічних основ матеріального виробництва на основі перетворення науки в провідний чинник виробництва, в результаті якого відбувається трансформація індустріального суспільства у постіндустріальне.

  1. Показники ділової активності підприємства

Стабільність фінансового стану підприємства в умовах ринкової економіки обумовлена значною мірою його діловою активністю, що залежить від шпроти ринків збуту продукції, його ділової репутації, ступеня виконання плану за основними показниками господарської діяльності, рівня ефективності використання ресурсів і стабільності економічного зростання.

Ділова активність підприємства у фінансовому аспекті проявляється, насамперед, у швидкості обороту його коштів. Аналіз ділової активності полягає в дослідженні рівнів і динаміки різноманітних коефіцієнтів оборотності, основними з яких є :

- Коефіцієнт оборотності активів;

- Коефіцієнт оборотності оборотних засобів;

- Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості;

- Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості;

- Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів;

- Коефіцієнт оборотності основних засобів;

- Коефіцієнт оборотності власного капіталу;

Важливість показників оборотності пояснюється тим, що характеристики обороту багато в чому визначають рівень прибутковості підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]