Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат педиатрия.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
128 Кб
Скачать

Пісочна терапія

Пісок і вода – найулюбленіші матеріали для ігор і занять дітей. Пісок «поглинає» негативну енергію, «очищає» енергетику людини, стабілізує її емоційний стан.

Перші знайомства малюків відбуваються у пісочниці. Заняття та ігри з піском підносять настрій, викликають емоції радості, спонукають до діяльності. У процесі ігор з піском діти стають більш упевненими та здатними долати труднощі: у них розвиваються тактильно-кінестетична чутливість і дрібна моторика рук.

Матеріал для гри з піском:

- ящик відповідного розміру;

- чистий просіяний пісок;

- лійка з водою;

- набір мініатюрних іграшок, деталі конструкторів.

Роботу з піском доцільно починати з ігор на розвиток тактильно-кінестетичної чутливості і дрібної моторики рук: «Пальчики, долоньки, кулачки – друзі ви мої і помічники». Тактильно-кінестетичні відчуття – це відчуття, які ми отримуємо через рецептори на шкірі. Вони тісно пов’язані з розумовими операціями, з їх допомогою ми пізнаємо світ.

Можна запропонувати дошкільникам:

- «походити» дольками по піску, залишаючи свої сліди;

- виконати долоньками і ребром долонь зигзагоподібні та колові рухи;

- складеними пальцями зобразити на піску сліди загадкових, казкових птахів, тварин (фантазуємо);

створити відбитками долонь, кулачків різноманітні малюнки (квіти, дерева, сонечко, дощ).

Кольоротерапія

Діти дуже чутливі до кольорів. Споглядання кольорів веселки сприяє вбиранню енергії Сонця, гармонізації почуттів та думок.

Запропонуйте дітям обрати кольорову картку, яка їм подобається найбільше, а потім визначте, чи відповідають їхні почуття обраному кольору.

Орієнтовні емоційні значення кольорів:

- жовтий – радість;

- червоний – щастя;

- синій – образа, зосередженість;

- зелений – спокій;

- голубий – замріяність;

- сірий – сум;

- помаранчевий – піднесення, радість;

- коричневий – утома.

Діти незалежно від національності і місця проживання надають перевагу яскравим кольорам – червоному, жовтому, помаранчевому. Такі кольори не дратують їх, а навпаки, заспокоюють їх, дають можливість почуватися комфортно. Здавна відомо, що колір може навіть лікувати. Розглянемо, як колір впливає на організм:

Зелений колір: заспокоює нервову систему.

Червоний колір: стимулює серцеву діяльність, активізуює обмін речовин.

Жовтий колір: зміцнює нервову систему, зір, покращує настрій.

Оранжевий колір: стимулює роботу щитовидної залози, підвищує апетит,нормалізує роботу кишково-шлункового тракту.

Голубий колір: знімає стрес, знижує артеріальний тиск.

Синій колір: діє заспокійливо на організм.

Фіолетовий і бузковий: діє як синій та голубий, а нестача цього кольору може спричинити депресію.

Нервова система здорової дитини потребує позитивного енергетичного впливу, яскравих кольорів і світлих їх відтінків навколо себе. У практичній роботі з дошкільнятами можна виділити три рівні використання кольоротерапії:

1) організаційні можливості кольору (система освітлення та колірне оформлення інтер’єрів приміщень дитсадка);

2) педагогічні можливості кольору (навчання, розвиток, виховання);

3) реабілітаційні можливості кольору (оздоровлення, лікування, психологічний колорит).

Рекомендована робота з дошкільниками з кольоротерапії:

1.Вправи на релаксацію «Зелений ліс», «Зоряне дихання» тощо.

2.Графічні вправи «Хвилинки-кольоринки» з метою заспокоєння дітей. Протягом 4-5 хвилин діти роблять кольоровими фломастерами, олівцями довільні малюнки.

3.Міні-заняття з кольоротерапії.

Зміцнення фізичного та психічного здоров’я дошкільника шляхом впровадження в практику роботи здоров'язбережувальних технологій - один з пріоритетних напрямків роботи нашого дошкільного навчального закладу.

Реалізація напрямку здійснюється через вирішення наступних завдань:

* Охорона та зміцнення здоров'я дітей;

* Формування життєво необхідних рухових умінь і навичок дитини у відповідності з її індивідуальними особливостями;

* Розвиток фізичних якостей;

* Створення умов для реалізації потреби дітей у руховій активності;

* Виховання потреби у здоровому способі життя;

* Забезпечення фізичного і психічного благополуччя;.

Успішне вирішення поставлених завдань можливе лише за умови комплексного використання всіх засобів фізичного виховання: раціональний режим, харчування, загартовування (в повсякденному житті; спеціальні заходи загартовування) і рух (ранкова гімнастика, розвиваючі вправи, спортивні ігри, фізкультурні заняття).

Щоб забезпечити виховання здорової дитини, робота будується слідуючими шляхами:

* Створення умов для фізичного розвитку та зниження захворюваності дітей;

* Підвищення педагогічної майстерності та ділової кваліфікації вихователів;

* Комплексне вирішення фізкультурно-оздоровчих завдань у контакті з медичними працівниками;

* Виховання здорової дитини спільними зусиллями дошкільного навчального закладу і сім'ї.

Щоб забезпечити виховання здорової дитини проводиться робота з батьками:

•На загальних батьківських зборах ДНЗ – розглянуто питання «Проблема збереження здоров’я у дітей дошкільного віку» старшою медичною сестрою;

•На групових батьківських зборах розглянуто питання «Організація та методи роботи зі збереження здоров’я дітей» вихователями усіх груп;

•Проведена консультація для батьків на тему: «Дихальна гімнастика, як засіб збереження здоров`я», яку підготувала фізінструктор;

•Подано інформаційний матеріал для батьків підготований вихователем-методистом на тему: «Ранкова гімнастика пробудження».

Для повноцінного фізичного розвитку дітей, реалізації потреби в русі створені відповідні умови.

У групах створюють куточки фізичної культури, де розташовуються різні посібники, в тому числі і виготовлені руками вихователів. У дитячому садку обладнаний музично-фізкультурний зал для занять з різноманітним фізкультурним обладнанням. Все це підвищує інтерес малюків до фізкультури, збільшує ефективність занять, дозволяє дітям вправлятися у всіх видах основних рухів в приміщенні.

Система профілактичної роботи з оздоровлення дошкільнят повинна

приділяти особливу увагу впровадженню в освітньо - виховний процес здоров’язбережувальних технологій, які забезпечують можливість проводити оздоровлення в цікавих різноманітних формах, забезпечують фізичне та психічне здоров’я малюків.

В умовах ДНЗ педагоги використовують в робрті наступні оздоровчі технології:

1. Точковий масаж;

2. Комплекси вправ з профілактики порушень зору під час занять;

3. Кольоротерапія

4. Дихальна гімнастика

5. Пісочна терапія

6.Казкотерапія

7.Аерофітотерапія

8. Мудри

Основна роль в організації життєдіяльності дошкільнят, зокрема застосування у роботі інноваційних технологій, покладається на вихователя і вимагає від нього професійної компетентності та особистісної зрілості.

Дорослий несе відповідальність за створення безпечних умов для фізичного, психічного та соціального благополуччя дитини, а, отже, й забезпечення здоров’язберігального середовища шляхом використання як традиційних, так і інноваційних технологій. В дошкільному закладі систематично проводиться методична робота з кадрами. Визначена структура методичної роботи дає змогу систематизувати та вдосконалювати навчання педагогів, здійснювати диференційований підхід з урахуванням досвіду та кваліфікаційного рівня.

З питання впровадження в практику інноваційних оздоровчих технологій педагоги, перш за все , були забезпечені літературою та методичним матеріалом. Найбільш досвідчені вихователі мали змогу поділитись досвідом щодо найбільш ефективних та цікавих для дітей методик.

В роботі вихователі застосовують таку оздоровчу методику, як аерофітотерапія. В усі пори року на майданчику є запашні рослини: взимку - хвойні, з весни до осені - квіти, квітучі кущі та дерева. Під час різних спостережень, екскурсій, цільових прогулянок, роботи на городі хороший вихователь завжди запропонує закрити очі і вдихнути цілющий аромат рослин, квітів, задасть питання «Що це так пахне?», навчить дітей розрізняти рослини за запахом. З родинами вихованців теж проводиться відповідна робота, розкривається позитив, який несе в собі природа та її цілющі властивості для фізичного та психічного самопочуття дитини.

Колір має живильну та цілющу силу, тому це один з найважливіших елементів інтер єру приміщень дитсадка. З метою кольоротерапії використовуємо різноманітні світильники, лампи, окуляри зі скельцями різного кольору. Все це дає можливість стимулювати розумову діяльність, допомагає дітям розслабитись, сприяє профілактиці та корекції розумових та фізичних відхилень.

Ніхто не може заперечувати величезного значення казки в житті кожної людини. Кожен з нас був дитиною і зачаровано слухав казки, які розповідала бабуся чи читала мама. Разом з героями казок ми відчували добро і зло, співчували і раділи, сміялись і плакали. Вже досліджено, що в основі казок лежить вся мудрість людства, досвід поколінь, який тисячоліттями збирався, передавався з уст в уста, і те, що казка є мантрою, промовляючи яку, ми оздоровлюємо дитину психічно і фізично. Тому так часто діти просять розповідати по декілька разів знову і знову одну і ту ж добре знайому казку. В цьому і полягає метод казкотерапії, однієї з оздоровчих технологій , яка забезпечує пошук відображення казкових подій у житті, поведінці людей, способах розв’язання конфліктів у реальному житті. Казкові сюжети часто називають матрицями, які відображають головні душевні і суспільні конфлікти. В процесі роботи над казкою у дітей розвиваються позитивні емоції ( так як перемагає завжди добро і правда, казка має щасливий кінець), що має величезний вплив на формування здорової особистості.

Вихователі велике значення приділяють казці протягом дня, розповідають перед сном, часто поєднують з використанням різних видів театралізованої діяльності.

У системі фізичного виховання обов’язковим є проведення загартувальних процедур, спрямованих на підвищення опірності організму дитини до негативних чинників зовнішнього середовища. У нашому закладі застосовують два види загартувальних заходів: повсякденні (відповідний температурний режим, провітрювання, використання прохолодної води для миття рук, обличчя, полоскання рота, горла) та спеціальні (повітряні й сонячні ванни, різноманітні водні процедури, сон при відкритих фрамугах тощо), які включаються до системи оздоровлення за призначенням лікаря та за згодою батьків з урахуванням індивідуальних показників стану здоров’я і самопочуття дітей.

Усі форми роботи з фізичного виховання взаємопов’язані між собою: фізичні вправи, вивчені на фізкультурних заняттях, використовують у комплексах ранкової гімнастики, фізкультхвилинках; рухливі ігри, розучені на прогулянці, долучають до фізкультурних занять. Важливо, щоб вихователі передбачали комплексне вирішення оздоровчих, освітніх та виховних завдань: добирали фізичні вправи відповідно до підготовленості дітей, продумували методику проведення, дозування вправ, прийоми навчання, музичний супровід тощо.

Але є низка заходів, які використовують в недостатній мірі: сміхотерапія – має значний вплив на здоров’я але вихователі рідко використовують цей метод в своїй роботі. Педагоги нашого закладу не використовують у роботі з дітьми комплекси вправ з профілактики порушень зору під час занять, вони надають перевагу фізкультхвилинкам, фізкультпаузам. Також потрібно збільшити кількість екскурсій.

Впровадження здоров'язберігаючих і здоров'язміцнюючих технологій у практику роботи дошкільного навчального закладу сприяє збереженню та зміцненню здоров'я дошкільнят, їхньому фізичному розвитку, руховій активності та саморегуляції, формуванню здоров’язбережувальної й особистісно-оцінної компетенцій, виробленню навичок здорового способу життя і безпеки життєдіяльності.