Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логопедія.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
22.62 Кб
Скачать

Сергій Семенович Ляпидевский (1903 - 1975) - видатний вчений у галузі логопедії.

Протягом довгого часу він очолював кафедру психопатології та логопедії Московського державного педагогічного інституту. Діапазон проблем, творчо розроблених і висвітлених у наукових працях С. С. Ляпідевського, воістину великий. С.С. Ляпидевский багато зробив для формування наукової школи кафедри логопедії МГПИ ім В.І. Леніна. Велике значення мають його дослідження присвячені вивченню і корекції людей, котрі страждають заїканням. У більшості досліджень по заїканню згадується його ім'я. Він брав участь у створенні природничонаукових основ виховання і навчання дітей з вадами мовлення, вивчав питання диференціальної діагностики, дитячої психопатології і невропатології. С.С. Ляпидевский багато зробив для створення підручників для дефектологических факультетів. Багато підручники С.С. Ляпідевського, такі як «Невропатологія для дефектологів» і «Клініка олігофренії» використовувалися впродовж десятків років в якості основних на дефектологічних факультетах. Його підручник «Невропатологія» перевиданий у 2000 році і використовується при підготовці сучасних фахівців. Особливістю діяльності С.С. Ляпидевского є те, що він був лікарем і педагогом, і тому він розглядав багато питань перш за все, з клініко-педагогічних позицій.

Волкова Лариса Степанівна (30 травня 1930 - 11 серпня 2004) - вчений-логопед і організатор вищої дефектологічної освіти.

Л. С. Волкова розробила новий напрямок в логопедії: вивчення та корекція системних мовних розладів у дітей з порушеннями зору.

На досить великому експериментальному матеріалі Л. С. Волкової доведено, що для сліпих та слабозорих дітей найбільш характерним і широко представленим є системне недорозвинення мови, що виражається у встановлених дослідженням другому, третьому і четвертому рівнях сформованості мовлення. Виявлені системні порушення мови у дітей з глибокими дефектами зору різноманітні за своєю структурою "А це означає, що всередині кожного рівня різною мірою і значніше, ніж у зрячих дітей, зачіпаються ті чи інші мовні компоненти (фонетична, лексична і граматична сторони мови). порушення ж тільки звуковимови відзначені у незначної частини дітей .

Л. С. Волкова зазначає що в характері системних порушень мовлення у зрячих дітей та дітей з дефектами зору є загальне, але відзначається і приватне (специфічне). Аналіз мовних порушень, виявлених в експерименті, свідчить про те, що вони однаково сильно проявляються у 6-8-річних сліпих та слабозорих дітей і є наслідком раннього мовного недорозвинення, властивого цим дітям (часто зустрічається нерозуміння смислової сторони слова, яка не співвідноситься із зоровим образом предмета, використання слів, засвоєних на чисто вербальної основі, ехолалії, невживаність розгорнутих висловлювань внаслідок відсутності зорових вражень і т. д.). Дослідницький матеріал підтвердив, що всі ці своєрідні ознаки збереглися в мови в дітей і стали стійкою складовою частиною мовного розладу.

З метою вдосконалення мови дітей експериментальний корекційний процес був організований Л. С. Волкової таким чином, що він сприяв як розвиткові власне мовлення дитини, так і формуванню його особистості в цілому. А це означає, що:

1) Експериментальне навчання будувалося на основі провідних загально дидактичних і специфічних принципів, що лежать в основі педагогічного впливу на дитину з глибокими вадами зору.

2) Воно було комплексним і багатостороннім. Корекційна вплив здійснювалося силами логопеда, вчителя (в школі), тифлопедагога (в дитячому саду) і вихователя в системі різноманітних занять. Але разом із тим усі вони взаємодіяли, вирішуючи спільні завдання, до числа яких слід відносити і завдання, спрямовані на мовленнєвий розвиток сліпого і слабозорих дитини. В цьому і полягає одна з необхідних умов корекційної мовної роботи з досліджуваної категорією дітей.

Було встановлено, що в умовах спеціально організованого корекційного логопедичного впливу відзначається значна динаміка мовного розвитку. Це є доказом ефективності корекційної мовної роботи, яка займає істотне місце в усій системі корекційно-навчального впливу на дитину з глибокими дефектами зору в цілях мовного розвитку і компенсації наслідків зору, а також підготовки дітей до навчання в школі.

Л. С. Волкової доведено, що позитивні результати досягаються навіть у б-8-річних сліпих та слабозорих дітей внаслідок того, що комплексна робота проводиться диференційовано і часто -индивидуально щодо різних груп (з урахуванням мовного порушення "його структури, а також - зорового дефекту). Це дозволило висунути таке значуще теоретичне положення. Найбільш раннє виявлення порушень усного мовлення і організація корекційної роботи мають сприяти попередженню подальших відхилень в мовленнєвому розвитку дітей. в свою чергу це створить базу для значного підвищення компенсаторну роль мови. Мова буде стимулювати високе особистісний розвиток сліпого і слабозорих дитини на самих початкових етапах його виховання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]