Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка пцб.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
563.2 Кб
Скачать

6. Світове господарство та етапи його виникнення. Система міжнародних економічних відносин

Світове господарство — внутрішньо суперечлива єд­ність національних економік, пов'язаних міжнародним поділом праці, торговельно-виробничими, фінансовими та науково-технічними зв'язками. Виділяють три етапи розвитку світового господарства: І — кінець XIX — початок 20-х років XX ст., II — друга третина 20-х років — кінець 80-х років XX ст., III — кінець 80-х — початок 90-х років XX ст. і продовжується нині.

Світове господарство характеризується: зростанням інтернаціоналізації економіки на основі поглиблення міжнародного поділу праці,

н

створенням багатогранної системи міжнародних економічних відносин, формуванням міжнаціональних механізмів регулювання економічних взаємовідносин між країнами.

Економічні засади функціонування світового господарства включають міжнародний поділ праці, інтернаціоналізацію економіки та міжнародну конкуренцію. Міжнародний поділ праці передбачає спеціалізацію країн на виробництві певних видів товарів відповідно до їхніх природно-кліматичних, історичних та економічних умов.

Основними формами міжнародного поділу праці є загальний поділ праці ґрунтується на галузевій спеці­алізації окремих країн (сільськогос­подарське вироб­ництво, переробні галузі тощо), частковий поділ праці ґрунтується на спеціалізації у виробництві гото­вих виробів (мед-апаратура, взуття, меблі тощо) та одиничний поділ праці ґрунтується на подетальній спе­ціалізації (вироб­ництво шарико-підшипників, шин, двигунів тощо).

Інтернаціоналізація економіки – це формування, розвиток та поглиблення економічних взаємовідносин між країнами завдяки відкритості економік. Основними формами інтернаціоналізації економіки є: інтеграційна – така, що передбачає об’єднання ринків, а згодом і виробництв окремих країн у зону вільної торгівлі та підприємництва та транснаціональна, яка передбачає взаємо переплетення економік різних країн у результаті функціонування транснаціонального капіталу. Міжнародна економічна інтеграція – це процес зближення та взаємопроникнення національних господарств груп країн, спрямований на створення єдиного господарського механізму. Основними формами міжнародної економічної інтеграції є: торгівельна (створення зон вільної торгівлі), валютно-фінансова (зняття обмежень на переміщення капіталів всередині угрупування, єдина валютна політика тощо) створення єдиного економічного простору (усунення нетарифних бар’єрів у взаємній торгівлі).

Систему міжнародних економічних відносин утворюють такі складові: світова торгівля, міжнародний рух капіталів, міжнародні валютно-фінансові відносини, міграція робочої сили, науково-технічне співробітництво. Світова торгівля – форма МЕВ, що ґрунтується на глибокому міжнародному розподілі праці, спеціалізації окремих країн на виробництві окремих товарів та послуг згідно з їх техніко-економічним рівнем, природним, географічним та іншими умовами. Світовий ринок – розвинена сфера товарного обміну, що ґрунтується на міжнародному поділі праці.

Міжнародний рух капіталів - це переміщення засобів за кордон (або) з-за кордону з метою отримання прибутку. Основними формами міжнародного руху капіталів виступають: за суб’єктами – приватний і державний, за об’єктом – грошовий і товарний, за строками – довгостроковий і короткостроковий, за способом отримання доходу на капітал – позичковий і підприємницький. Позичковий капітал вивозиться у формі позик, кредитів, банківських депозитів тощо, підприємницький капітал вивозиться у формі прямих та портфельних інвестицій.

Міжнародне науково-технічне співробітництво проявляється у таких формах: створення спільних науково-дослідних центрів, бюро, лабораторій для використання новітніх, оригінальних ідей у галузі науки, техніки, маркетингу тощо. До форм міжнародного науково-технічного співробітництва відносяться також консультації та координація дій у галузі науково-технічної політики, спільні дослідження в галузях організації виробництва і праці, організація підготовки кваліфікованого персоналу дослідників.

Міжнародна валютна система складається з національних валютних систем. Під останніми розуміють форми організації валютних відносин країн, що визначаються національним законодавством. Структура національної валютної системи складається з національної грошової одиниці, золотовалютних резервів країни, умов конвертованості національних валют. Режиму ринку валют, режиму ринку золота, статусу національних установ, що регулюють валютні відносини країн. В своєму розвитку міжнародна валютна система пройшла три етапи: системи „золотого стандарту ”, Бреттон-Вудської системи та Ямайської валютної системи.

Ще однією формою міжнародних економічних відносин є міжнародна міграція робочої сили. Під останньою розуміють переміщення працездатного населення з однієї країни в іншу з метою пошуку роботи. Нових сфер застосування своїх здібностей, кращих умов життя. Основними причинами міжнародної міграції робочої сили є національні відмінності у рівнях заробітної плати, міжнародні відмінності у вартості життя, нерівномірність інвестиційних процесів у різних країнах, відмінності у рівнях безробіття, суттєві відмінності у рівнях життя населення., потреба у використанні іноземної робочої сили національними державами тощо. На сучасному етапі спостерігаються такі тенденції міжнародної міграції робочої сили головний напрям міграції: з країн, що розвиваються, та країн із перехідними економіками у більш розвинуті країни, активізація міграційних процесів із однієї розвинутої країни в іншу, посилення міждержавних переселень у межах країн, що розвиваються, пожвавлення маятникової міграції між країнами із перехідними економіками, поширення міграції науково-технічних кадрів, посилення тенденції „втечі умів” з країн з перехідною економікою та країн, що розвиваються, зростання частки молоді, розширення обсягів нелегальної міграції, утворення нових привабливих міграційних центрів на близькому сході (Саудівська Аравія Бахрейн, Кувейт, Ізраїль), у Латинській Америці (Аргентина, Бразилія, Венесуела), у Південно-Східній Азії (Японія, Гонконг, Тайвань, Сінгапур) тощо.

Проблема інтеграції економіки України

у світове господарство

До здобуття незалежності економіка України була тісно інтегрована в економічний простір СРСР. Зв’язки України з іншими країнами світу були обмежені і здійснювалися через загальносоюзні органи. Причини цього такі: а) економіка СРСР будувалася як єдиний централізований народногосподарський комплекс, в якому республіки не мали права проводити самостійну зовнішньоекономічну політику; б) нераціональне розміщення виробництва; в) слабке входження СРСР у світове господарство.

На сучасному етапі Україна, як незалежна держава, не може стояти осторонь розвитку цивілізації, її рух до ринкової економіки передбачає активне співробітництво із суб’єктами світового ринку.

Серед обставин, що обумовлюють необхідність інтеграції України у світову економіку необхідно виділити: низький технічний рівень виробництва; нераціональну структуру виробництва; обмеженість сировинних ресурсів; анти екологічний стан економіки; неефективна структура зовнішньоекономічного обороту.

Інтеграція нашої країни у світове співтовариство зумовлюється насамперед, технологічними потребами. Народногосподарський комплекс України характеризується низьким технічним рівнем виробництва, малоефективними використанням ресурсів. Особливо помітне відставання у машинобудуванні та переробних галузях. Народногосподарський комплекс України має нераціональну структуру виробництва. Раніше Україна спеціалізувалася на природо-, фондо-, енерго-, матеріаломісткому виробництві. І водночас не розвивалися такі галузі як електроніка, комп’ютерна техніка, середнє і точне транспортне і сільськогосподарське машинобудування.

Необхідність інтеграції України у світову економіку пов’язане з ресурсною проблемою. Запаси деяких видів ресурсів на її території є в малих обсягах: природний газ, нафта, благородні метали тощо.

Суттєвою рисою економіки України є її антиекологічний стан як наслідок негативного впливу створених понад норму індустріальних і енергетичних комплексів.

Для України характерна неефективна структура зовнішньоекономічного обороту, оскільки в ній переважають сировинні товари.

Які шляхи доцільно використати Україні для її інтеграції у світову економіку? Перший є традиційний, найпоширеніший – забезпечення вітчизняного експорту.

Другий шлях інтеграції – це розвиток прямого виробничого співробітництва між підприємствами України та інших країн.

Третій шлях – це залучення в Україну іноземного капіталу і, насамперед, у формі прямих інвестицій у підприємства , що виробляють сучасну продукцію та послуги.

Четвертий шлях – розвиток науково-технічного співробітництва (спільні наукові дослідження, обмін патентами, науково-технічною інформацією тощо).

П’ятий шлях – це участь України у міжнародних фінансово-кредитних, науково-технічних, господарських та інших організаціях і закладах.

Україна потребує чіткої стратегії і програми виходу на світовий ринок, обґрунтованих пріоритетів зовнішньоекономічної діяльності.

Теми та плани семінарів і самостійної роботи з дисципліни ”Основи економічної теорії ”

Розділ І. Загальні основи економічного розвитку – 2 год.

  1. Економічна теорія як наука:

а) виникнення та розвиток економічної теорії;

б) предмет, функції та методи економічної теорії.

  1. Рушійні сили економічного розвитку:

а) економічні потреби суспільства та їх структура. Закон зростання потреб. Економічні інтереси.

б) суспільне виробництво та його структура; чинники виробництва та їх взаємодія;

в) економічна ефективність використання ресурсів та її показники.

  1. Сутність і основні структурні елементи економічної системи. Типи економічних систем та критерії їх класифікації:

а) формаційний підхід: чистий капіталізм (ринкова економіка); командно-адміністративна система; сучасні змішані системи; перехідні економічні системи;

б) цивілізаційний підхід: доіндустріальна епоха; індустріальна епоха; постіндустріальна цивілізація.

  1. Відносини власності в економічній системі:

а) економічний зміст, типи та форми власності;

б) роздержавлення та приватизація в Україні.

Основні економічні категорії і поняття

Безмежність потреб. Виробництво. Виробнича інфраструктура. Виробничі відносини. Виробничі ресурси. Державна власність. Економіка. Економічна наука. Економічна система. Засоби виробництва. Засоби праці. Здатність до підприємництва. Змішана економіка. Власність. Капітал. Потреба. Праця. Предмет праці. Приватизація. Приватна власність. Продукт. Продуктивні сили. Ринкова економіка. Роздержавлення. Розподіл. Соціальна інфраструктура. Споживання. Технологічний спосіб виробництва. Продуктивність праці. Фондовіддача. Фондомісткість.

План самостійної роботи -30 год.

  1. Продуктивні сили та виробничі відносини: суть, структура та взаємозв'язок.

  2. Класифікація економічних законів, їх пізнання та використання.

  3. Місце економічної теорії в системі економічних знань.

  4. Класифікація чинників виробництва в постіндустріальному суспільстві.

  5. Система показників ефективності національної економіки.

  6. Особливості функціонування перехідної економічної системи України.

  7. Змішана ринкова система: поняття, структура і тенденції розвитку.

  8. Структура власності у змішаній економіці.

  9. Інтелектуальна власність.

  10. Роздержавлення власності - центральна проблема перехідної економічної системи.

Пошукові питання

  1. Назвіть найбільш відомі сучасні визначення предмета економічної теорії.

  2. Чому, користуючись певною умовністю, економічну теорію називають ”королевою економічних наук”?

  3. Складіть перелік і визначте ієрархію власних економічних інтересів, прослідкуйте їх зв’язок з вашими потребами.

  4. Дайте відповідь і обґрунтуйте, який технологічний спосіб виробництва в сучасній Україні.

  5. В економічному житті суспільства особливу роль відіграє власність на засоби виробництва. З’ясуйте, чому це так?

  6. Порівняйте аргументи на користь і проти ринкової економіки. Які з них здаються вам більш вагомішими і чому?

  7. Перерахуйте основні риси економічної системи сучасної України. З’ясуйте, які з них характерні для планової та ринкової економічних систем.

Запитання для самоконтролю

  1. Що вивчає економічна теорія?

  2. Проаналізуйте етапи розвитку економічної теорії.

  3. Що таке продуктивні сили та виробничі відносини? У чому полягає зв’язок між ними?

  4. Як ви розумієте метод економічної теорії. Що являє собою метод наукової абстракції?

  5. У чому полягає економічний зміст власності?

  6. Які ви знаєте типи, види та форми власності?

  7. Що ви розумієте під роздержавленням і приватизацією? Назвіть основні методи приватизації власності.

  8. Поясніть природу появи потреб. Який існує механізм впливу на їх структуру?

  9. Яким чином взаємодіють між собою потреби та інтереси?

  10. Що лежить в снові поділу суспільного виробництва на три сфери?

  11. Що таке економічна система? Які її найхарактерніші особливості?

  12. Назвіть основні види економічних систем, їх відмінність.

  13. У чому полягає суть та особливості перехідної економіки?

  14. Дайте характеристику різних моделей змішаної економіки.

Література

  1. Економічна теорія: Навч. посібник / За ред. В.О. Білика, П.Т.Саблука. – К.: ІАЕ, 2004. – 560 с.

  2. Історія економічної думки: Навч. посібник / За ред. Л.Я.Корнійчук, А.М.Поручник, Н.О. Титаренко та ін. – К.: Фенікс, 2003. – 415 с.

  3. Політична економія: Навчальний посібник / За ред. д.е.н., проф. Г.І.Башнянина і к.е.н., доц. Є.С. Шевчука. – 4-е вид., переробл. і доп. – Л.: ”Магнолія плюс”, ”Новий світ-2000”, 2004. – С. 12-28, 37-65.

  4. Тимошенко О. Перспективи трансформації власності в Україні // Економіка України. – 2003. – №10. – С. 17-22.

Розділ ІІ. Загальнотеоретичні проблеми ринкової економіки - 2год.

  1. Форми організації суспільного виробництва:

а) генезис форм господарювання;

б) товар і його властивості;

в) закон вартості: сутність, механізм дії та функції.

  1. Сутність і еволюція грошей:

а) виникнення, сутність і функції грошей;

б) грошовий обіг та його закони;

в) грошова система та її елементи.

  1. Ринок і механізм його функціонування:

а) сутність ринку, його риси та структура;

б) ринковий механізм та його основні елементи;

в) моделі ринкової економіки.

  1. Ринкова інфраструктура:

а) поняття ринкової інфраструктури, її основні елементи та функції;

б) біржі, їх види та функції;

в) банки та банківська діяльність.

Основні економічні категорії і поняття

Натуральне виробництво. Товарне виробництво. Товар. Споживна вартість. Мінова вартість. Цінність. Корисність. Конкретна праця. Абстрактна праця. Гроші. Функції грошей. Ціна. Масштаб цін. Закон грошового обігу. Ринок. Попит. Пропозиція. Конкуренція. Ціна рівноваги. Еластичність попиту. Еластичність пропозиції. Ринкова інфраструктура. Товарна біржа. Фондова біржа. Служба зайнятості. Форвардна угода. Ф’ючерсна угода. Банки. Банківська система. Банківські операції. Лізинг. Трастові операції. Факторингові операції. Небанківські кредитні установи.

План самостійної роботи - 20 год.

  1. Загальні форми організації суспільного виробництва та їх характеристики.

  2. Товар - основний елемент товарного господарства. Відмінності товару від продукту.

  3. Вартість як економічна категорія. Величина вартості товару.

  4. Сучасні гроші та їх особливості.

  5. Грошові системи, риси діючої грошової системи.

  6. Роль грошей в міжнародному обміні.

  7. Ринок і конкуренція.

  8. Теорія цін і ціноутворення.

  9. Ринкова рівновага попиту і пропозиції: поняття і типи.

  10. Біржі та їх місце в ринковій економіці.

  11. Фондова біржа. Закон України „Про цінні папери та фондову біржу".

  12. Біржа праці. Закон України „Про зайнятість населення".

Пошукові питання

  1. Назвіть приклади повної монополії або олігополії на вітчизняних ринках. Спробуйте пояснити причини їх виникнення.

  2. Сьогодні більшість домогосподарств країн ринкової економіки користуються кредитними картками. Вони – лише замінники грошей. Чим пояснити відмову від реальних грошей на користь їхніх замінників?

  3. На ринку товарів між виробником і споживачем є посередники: оптові та роздрібні торговці, дилери та брокери, дистриб’ютори. Кожний з них претендує на винагороду. Це збільшує кінцеву ціну. Чи не доцільніше було б обійтись без них?

  4. Як пояснити те, що за ринкової економіки найпопулярніші актори, співаки, отримують набагато вищу плату, ніж шахтарі, металурги?

Запитання для самоконтролю

  1. Які умова і причина необхідні для виникнення товарного виробництва?

  2. Назвіть основні властивості товару та покажіть їх взаємозв’язок.

  3. Які визначення грошей існують в економічній літературі? Наведіть, на ваш погляд, найбільш ґрунтовне.

  4. Охарактеризуйте основні функції грошей.

  5. Які особливості грошового обігу за умов монетарної системи?

  6. Що таке ринок? Які умови його виникнення та характерні риси?

  7. Що таке ринковий механізм, які його складові елементи?

  8. Які ви знаєте моделі ринкової економіки? Охарактеризуйте соціально-ринкове господарство?

  9. Що таке інфраструктура ринку? Назвіть її основні елементи?

  10. У чому сутність товарної біржі та які особливості її діяльності? Назвіть найбільші біржі світу та України.

  11. Як ви розумієте ринок цінних паперів? У чому суть фондової біржі? Які види цінних паперів мають місце в Україні7

  12. У чому сутність біржі? Які функції вона виконує?

Література

  1. Макконнелл К.Р., Брю С.А. Экономикс: Принципы, проблемы и политика: Учебник. В 2 т.: Пер. с англ. 13-е изд. Т.1. – М.: Издательский Дом ”ИНФРА-М”, 2003. – 400 с.

  2. Маркс К. Капітал Т.1. – Маркс К., Енгельс Ф. Твори. – Вид. 2-е – Т.23. – 908 с.

  3. Туган-Барановський М.І. Паперові гроші та метал / М.І. Савлук (пер. з рос., наук. ред., передм.); Київський національний екон. ун-т. – К.: КНЕУ, 2004. – 198 с.

  4. Самуельсон П.А., Нордхаус В.Д. Экономика: Пер. с англ. – М.: Изд-во БИНОМ, 1997. – 800 с.

Розділ ІІІ. Економічні основи підприємництва – 2 год.

  1. Підприємництво і підприємство (фірма) в ринковій економіці:

а) підприємництво, його сутність: умови розвитку та принципи;

б) підприємство (фірма) – первинна ланка ринкової економіки, види підприємств та їх об’єднань в Україні;

в) кругообіг і оборот капіталу;

г) структура капіталу (фондів).

  1. Домогосподарство як суб’єкт ринкових відносин:

а) економічна сутність домогосподарств та їх функції;

б) доходи, витрати та заощадження домогосподарств.

  1. Витрати виробництва і прибуток:

а) сутність та класифікація витрат в ринковій економіці;

б) прибуток підприємства, його суть та види;

в) підприємницький дохід, позичковий відсоток, торговий прибуток.

  1. Особливості підприємництва в агропромисловому комплексі:

а) аграрні відносини, їх специфіка і місце в економічній системі;

б) рентні відносини;

в) агропромислова інтеграція та її форми, АПК;

г) роль і місце агробізнесу в системі АПК розвинутих країн.

Основні економічні категорії і поняття

Аграрні відносини. Агробізнес. Агропромисловий комплекс. Акціонерне товариство. Бізнес-план. Валовий дохід фірми. Види підприємницької діяльності. Виручка від реалізації продукції. Витрати виробництва. Внутрішні (неявні, альтернативні) витрати. Господарське товариство. Державне підприємство. Економічний прибуток. Загальний (бухгалтерський) прибуток. Кооперація. Кооператив. Корпорація. Маркетинг. Менеджмент. Некомерційні підприємства. Нормальний прибуток. Одноосібне володіння. Партнерство. Підприємництво. Підприємницький дохід. Підприємство. Рента. Ціна землі.

План самостійної роботи - 20 год.

  1. Особливості підприємництва в Україні.

  2. Поняття капіталу та його форми.

  3. Оборотні засоби, їх структура та шляхи прискорення обороту.

  4. Функції домогосподарств в ринковій економіці.

  5. Структура доходів домогосподарств.

  6. Об'єктивна необхідність заощаджень домогосподарств.

  7. Граничні та трансакційні витрати.

  8. Підприємницький дохід та його складові.

  9. Торговий прибуток і механізм його утворення.

  10. Агропромислова інтеграція та її форми:

а) поняття та форми агропромислової інтеграції;

б) агропромисловий комплекс (АПК), його функції та структура.

11. Роль і місце агробізнесу в системі АПК розвинутих країн:

а) агробізнес як складова частина підприємництва;

б) економічний механізм функціонування агробізнесу;

в) розвиток нових форм господарювання в АПК України.

Пошукові питання

  1. Розглянувши недоліки і переваги основних типів підприємства, спробуйте визначити, які з них мають найбільше значення для сучасного стану реформування в Україні.

  2. Якою організаційно-правовою формою, на ваш погляд, має бути підприємництво, що виробляє: а) кораблі; б) побутову техніку;

в) зошити; г) автомобілі; д) одяг; ж) пиріжки? Поясніть.

  1. Доведіть, що селянське (фермерське) господарство є однією з форм підприємницької діяльності.

  2. Хто з ваших знайомих або родичів не може бути членом селянського (фермерського) господарства? Чому?

  3. Чому банкіри неохоче надають кредити партнерствам (товариствам) і особливо одноосібним володінням?

  4. Чому фермерське господарство країн з розвиненою ринковою економікою ефективніше, ніж фермерське господарство України?

  5. Як змінилася частка державних підприємств у процесі реформування економіки України?

  6. Чи співпадають поняття ”прибуток ” і ”підприємницький дохід ”?

  7. Доведіть взаємозв’язок сімейної економіки з економічною системою суспільства.

Запитання для самоконтролю

  1. Що таке підприємництво? Які принципи підприємницької діяльності? Назвіть види та форми підприємницької діяльності.

  2. Дайте визначення підприємства (фірми). Які є види підприємств (фірм)?

  3. Поясніть сутність категорії ”капітал ” та охарактеризуйте його структуру.

  4. Дайте визначення домогосподарства в системі ринкової економіки.

  5. Які об’єктивні причини зумовлюють формування витрат виробництва?

  6. Дайте кількісне та якісне визначення категорії прибуток.

  7. У чому полягають особливості підприємництва в аграрному секторі і в яких формах воно виступає в Україні?

  8. Що таке земельна рента та які форми вона має?

  9. Що таке агропромисловий комплекс та його структура?

  10. В яких формах реалізується агропромислова інтеграція?

Література

  1. Агропромисловий комплекс України: стан, тенденції та перспективи розвитку. Інформаційно-аналітичний збірник / За ред. П.Т.Саблука та ін. – К.: ІАЕ УААН, 2003. – 764 с.

  2. Закон України ”Про особисте селянське господарство” // Економіка АПК. – 2003. – №9. – С. 140-152.

  3. Земельний кодекс України // Відомості Верховної Ради. – 2002. – №3-4. – С. 27-37.

  4. Романенко І.Д. Теоретичні аспекти витрат виробництва. – Одеса: Астропринт, 2002. – 74 с.

  5. Ціни, витрати, прибутки підприємства та інфраструктура продовольчих ринків / За ред. О.М.Шпичака. – К.: ІАЕ, 2000. – 585с.

Розділ ІV. Макроекономічні проблеми регулювання ринкової економіки - 2 год.

  1. Відтворення і економічне зростання на макрорівні:

а) сутність суспільного відтворення та його види;

б) зміст і типи економічного зростання;

в) нагромадження та інвестиції, види та норма нагромадження;

г) макроекономічні показники.

  1. Циклічність – загальна закономірність ринкової економіки:

а) циклічність суспільного відтворення, види циклів;

б) безробіття і зайнятість населення;

в) інфляція: сутність, причини, види та соціально-економічні наслідки.

  1. Доходи населення:

а) сутність доходів населення, їх види та джерела формування;

б) заробітна плата – основна форма доходів населення; соціальні програми як джерело формування сімейних доходів.

4. Фінансово-кредитна система:

а) суть, функції та структура фінансів; державний бюджет – провідна ланка фінансів;

б) податки: сутність, функції та види;

в) поняття кредитної системи та її структура.

5. Економічна роль держави в ринковій економіці:

а) роль держави в забезпеченні ефективності ринкової економіки;

б) основні форми і методи регулювання економіки державою.

  1. Закономірності формування та сутність світового господарства. Проблеми інтеграції економіки України в світове господарство:

а) об’єктивні передумови виникнення світового господарства;

б) поняття світового господарства та етапи його розвитку;

в) система міжнародних економічних відносин;

г) основні напрями, форми і суб’єкти зовнішньоекономічних відносин України; регіональне співробітництво.

Основні економічні категорії і поняття

Акциз. Антиінфляційні заходи. Безробіття. Валовий національний продукт (ВНП). Валовий внутрішній продукт (ВВП). Валюта. Валютний курс. Витрати бюджету. Відтворення. Відрядна заробітна плата. Грошова політика. Державне регулювання економіки. Державні витрати. Державний борг. Дефіцит державного бюджету. Економічне зростання. Економічний цикл. Експорт. Імпорт. Мито. Міжнародні економічні відносини. Податки. Приховане безробіття. Прямі податки. Погодинна заробітна плата. Рівень безробіття. Реальна заробітна плата. Середні цикли. Структурне безробіття. Циклічне безробіття. Чистий національний продукт. Фінанси. Позичковий відсоток. Міжнародний поділ праці. Світова торгівля. Вивіз капіталу. Міжнародна міграція робочої сили. Міжнародні економічні організації.

План самостійної роботи - 18 год.

  1. Економічне зростання і ефективність економіки.

  2. Нагромадження, його ефективність і напрями розвитку.

  3. Національне багатство: сутність, структура та проблеми його відтворення.

  4. Економічна рівновага і циклічність.

  5. Антициклічні заходи держави.

  6. Особливості сучасного циклічного розвитку.

  7. Забезпечення стабільності купівельної спроможності грошової одиниці.

  8. Особливості грошової реформи в Україні.

  9. Заробітна плата в сучасних умовах господарювання.

  10. Пенсійна реформа в Україні.

  11. Компенсаційна політика держави.

  12. Сучасні проблеми оподаткування підприємств в Україні.

  13. Крива Лаффера та можливість її практичного застосування.

  14. Роль кредиту в перерозподіл національного доходу та підвищенні ефективності суспільного виробництва.

  15. Здійснення економічних функцій державою в Україні.

  16. Державне регулювання сільськогосподарського виробництва.

  17. Державна система управління природоохоронної діяльності в Україні.

18. Об'єктивні передумови виникнення світового господарства:

а) розвиток світового ринку;

б) міжнародний поділ праці;

в) інтернаціоналізація господарського життя;

г) глобалізація сучасної світової економіки.

19. Поняття світового господарства та етапи його розвитку:

а) сутність, функції та закономірності розвитку світового господарства;

б) структура світового господарства;

в) нерівномірність розвитку окремих регіонів та міжнародна інтеграція;

г) створення єдиного європейського економічного простору.

20. Система міжнародних економічних відносин:

а) світова торгівля, її види та структура;

б) міжнародна валютна система;

в) вивіз капіталу;

г) міжнародна міграція робочої сили;

д) міжнародні економічні організації; є) валютні економічні зони.

Пошукові питання

  1. Які фактори зростання ВВП в Україні?

  2. В чому полягає різниця між причинами малих, середніх та довгих циклів?

  3. Спробуйте перелічити всі засоби, за допомогою яких держава регулює економіку сучасної України.

  4. Проаналізуйте стан ринку праці в Україні. Які із видів безробіття переважають і чому?

  5. Визначте основні негативні наслідки інфляційних процесів в Україні і для вашої родини. Які основні заходи може застосувати держава для їх пом’якшення?

  6. Яким заходам з обмеження безробіття надається сьогодні перевага у світі та в Україні?

  7. Чому заробітну плату не можна вважати платою за працю? Яка різниця між працею і робочою силою?

  8. Які зміни відбулися у застосуванні форм заробітної плати під впливом науково-технічного процесу?

  9. Визначте за важливістю фактори, які заважають зовнішній конвертованості української валюти.

  10. Проаналізуйте принципи й особливості міграції робочої сили в Україні.

Запитання для самоконтролю

  1. У чому полягає сутність і які основні елементи суспільного відтворення?

  2. Які основні типи економічного зростання? У чому полягають особливості економічного зростання та трансформації економіки України у ринкову?

  3. У чому полягає проблема нагромадження і як вона вирішується?

  4. Охарактеризуйте сучасні форми суспільного продукту.

  5. У чому проявляється циклічність руху ринкової економіки, які є види циклів?

  6. З’ясуйте сутність, причини та види безробіття в ринковій економіці.

  7. В чому полягає сутність інфляції?

  8. Які існують види доходів населення? Назвіть джерела їх формування.

  9. Які існують форми та системи заробітної плати?

  10. Що таке фінансова система, які її складові? Чому державний бюджет є провідною ланкою фінансів?

  11. Які форми та види кредиту вам відомі?

  12. Чим визначається необхідність державного регулювання економіки.

  13. Охарактеризуйте основні форми і методи макроекономічного регулювання економіки.

  14. Дайте визначення світового господарства.

  15. Що таке інтернаціоналізація господарського життя?

  16. Назвіть та охарактеризуйте основні форми міжнародних економічних відносин.

  17. Яке місце займає Україна в світовому господарстві та які її перспективи?

Література

  1. Державне регулювання економіки: Навчальний посібник / С.Є.Гіль, О.А. Дудник та ін.: Харківський державний ун-т. – Х.: ХДЕУ, 2002. – 90 с.

  2. Загальна економіка: Підручник / І.Ф.Радіонова. – 3-тє вид., доп. і перероб. – Камянець-Подільський: Абетка-НОВА, 2002. – С. 52-70.

  3. Козик В.В. Міжнародні економічні відносини: Навчальний посібник / В.В. Козик, Л.А. Панкова, Н.Б. Даниленко. – 4-вид., доп. – К.: Знання-прес, 2003. – 407 с.

  4. Найдьонов В.С. Інфляція і монетаризм. – К.: НАДУ, 2003. – 320 с.

  5. Праця і соціальна політика в Україні: Анал. сат. зб. / С.А.Вегера та ін. – К.: Соцінформбюро, 1999. – 112 с.

  6. Ревун Б.І. ”Економічне зростання” чи ”економічний розвиток” / Економіка України. – 2003. – №6. – С.85-89.

  7. Філіпченко А.С., Рогач О.І., Шнирков О.І. Світова економіка. – К.: Либідь, 2000. – С.10-36.

ОРІЄНТОВНІ ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

1. Причиною виникнення економічних знань стала:

а) філософія;

б) політика ;

в) практика;

г) культура .

2.Яка з економічних шкіл вперше зробила предметом свого аналізу процес виробництва, а не сферу обігу?

а) класична політична економія;

б) меркантилізм;

в) фізіократи;

г) маржиналізм.

3.Економічні категорії – це:

а) логічні поняття, які в узагальненому вигляді відображають сутність окремих економічних явищ;

б) методи регулювання економічних процесів;

в) норми господарської поведінки людей;

г) конкретні прийоми пізнання дійсності.

4.Представниками класичної політекономії є:

а) В. Петті, А. Сміт, Д.Рікардо;

б) А. Монкретьєн, Т.Ман, А.Тюрго;

в) Арістотель, Платон, Сенека;

г) Д. Кейнс, П. Самуельсон, А. Маршалл.

5.Економічні закони відображають:

а) істотні, стійкі, такі що перетворюються, необхідні причинно – наслідкові зв’язки і залежності реальних економічних явищ і процесів;

б) взаємодію сил природи;

в) відношення людей до сил природи;

г) суперечності між продуктивними силами та виробничими відносинами.

6.Яке визначення найбільш точно передає суть предмета економічної теорії?

а) наука про суспільство на різних стадіях його розвитку;

б) наука про економічні закони та діяльність людей з приводу раціонального використання обмежених ресурсів для найбільш повного задоволення своїх потреб;

в) наука про управління підприємствами для досягнення максимальної ефективності їх функціонування;

г) наука про вибір ефективної державної політики для вирішення актуальних соціально – економічних потреб.

7.Представники якого напряму в економічній науці вважали торгівлю джерелом багатства нації?

а) фізіократи;

б) меркантилісти;

в)класична політекономія;

г) кейнсіанці.

8.Ідеї економістів якого напряму лежать в основі теорії необхідності «регулювання економіки»:

а) кейнсіанського;

б) неокласичного;

г) монетариського;

в) інституціоналістського.

9.Що не належить до методів наукового пізнання економічних процесів?

а) метод наукової абстракції;

б) метод індукції та дедукції;

в) метод аналізу та синтезу;

г) метод спостереження за природними явищами.

10.Що найбільш точно характеризує сутність економічних потреб?

а) потреба в економічних благах, які забезпечують життєдіяльність і розвиток людини;

б) фізіологічні потреби людини;

в) потреби у відтворенні робочої сили;

г) потреби у праці та вільному часі.

11. Обмеженість ресурсів означає, що:

а) наявні ресурси не можуть одночасно та повно задовольнити всі існуючі потреби суспільства;

б) вони існують у такій кількості, якої недостатньо для виробництва засобів виробництва;

в) ресурсів вистачає тільки на виробництво предметів споживання;

г) ресурсів недостатньо для задоволення духовних потреб.

12.Що таке економічна система суспільства?

а) сукупність взаємопов’язаних і упорядкованих економічних елементів, які утворюють певну цілісність – економічну структуру суспільства;

б) сукупність процесів виробництва та споживання;

в) сукупність різних видів господарської діяльності у суспільстві;

г) економічні відносини, що складаються на базі виробництва.

13. Яке визначення найбільш точно характеризує власність як економічну категорію?

а) це відносини між суб’єктами з приводу відчуження – привласнення засобів виробництва та його результатів;

б) це річ, яка фізично належить суб’єкту;

в) це річ, якою володіє та використовує суб’єкт;

г) це відносини суб’єкта до об’єкта власності.

14. Що не може бути змінено при оренді підприємства?

а) користувач;

б) технологія виробництва;

в) власник;

г) ринок збуту продукції.

15.Економічна форма реалізації прав власності – це:

а) надання об’єкта власності в оренду;

б) економічні відносини, що забезпечують власнику отримання доходу від об’єкта власності;

в) продаж об’єкта власності;

г) передання об’єкта власності у спадок.

16.Яке визначення найповніше характеризує поняття «змішана» економіка?

а) економічна система, що базується на різних формах власності, ринковому та державному регулюванні економіки;

б) економіка перехідного періоду;

в) наявність різних типів соціально-економічного прогресу;

г) багатоукладна економіка.

17.Вкажіть прості елементи процесу праці:

а) робоча сила, предмети і засоби праці ;

б) робоче місце, технології та управління ;

в) капітал, інновації та інформація;

г) продуктивність, інтенсивність і складність праці .

18.Все те, за допомогою чого предмети праці перетворюються у спо­живні блага для людей, становлять:

а) продукти праці ;

б) продуктивність праці;

в) засоби виробництва;

г) засоби праці .

19.Основним елементом праці як процесу є:

а) предмети праці;

б) засоби праці;

в)робоча сила ;

г) засоби виробництва.

20.Об'єктивною формою розвитку продуктивних сил служать:

а) економічна політика і право;

б) розвиток науки і техніки;

в) культура, традиції, звичаї, мораль;

г) правильної відповіді немає.

21.Економічні закони розкривають:

а) сутність господарських явищ і процесів ;

б) зміст і характер праці ;

в) сутність змін у господарстві;

г) мету розвитку суспільного виробництва.

22.Найглибше соціально-економічні відносини:

а) пояснюються еволюцією виробництва ;

б) характеризуються добробутом людей;

в) пояснюються змістом праці;.

г) характеризуються власністю.

23.Вивчення суспільного виробництва у русі, змінах і розвитку в еко­номічній теорії означає:

а) історичний і логічний методи ;

б) метод аналізу і синтезу;

в) метод індукції і дедукції;

г) метод матеріалістичної діалектики.

24.Виробнича інфраструктура — це:

а) комплекс базових галузей економіки ;

б) зайнятість, що забезпечує розширене відтворення сукупно­го працівника;

в) підприємства, які виробляють різні блага для людей ;

г) правильної відповіді немає .

25.Невиробнича сфера охоплює:

а) побутово-житлове обслуговування населення ;

б) освіту, культуру, науку і медицину;

в) апарат державного управління, силові інститути країни, партії;

г) виробничу і соціальну інфраструктуру.

26.До основних факторів виробництва належать:

а) підприємства, які безпосередньо створюють життєві блага;

б) капітал, земля, праця і підприємливість ;

в) державне управління господарством, соціально-економічна політика;

г) власність, економічні відносини у суспільстві .

27.Результативність речового фактора (виробничих фондів як ресур­су) характеризується показником:

а) кількості виробленої продукції;

б) наявності фондів на підприємстві ;

в) відношенням вартості продукції до вартості виробничих фондів ;

г) отриманого прибутку підприємством.

28.Кінцева мета суспільного виробництва зводиться до:

а) забезпечення необхідними благами людей для їх нормаль­ного життя і розвитку;

б) раціонального використання та економії виробних ресурсів;

в) досягнення конкурентних переваг на внутрішньому і зо­внішньому ринках ;

г) розвитку економіки на основі досягнень науково-технічного прогресу.

29.Усі блага об'єднує спільність — втілена у них праця як результат ви­трат робочого часу, така властивість називається:

а) корисність;

б) цінність ;

в) споживна вартість ;

г) вартість.

30.За функціональною ознакою структура сукупного суспільного про­дукту включає:

а) фонд заміщення спожитих засобів виробництва, фонд осо­бистого споживання людей і фонд нагромадження;

б) кінцевий, необхідний і додатковий продукт суспільства ;

в) сукупні затрати протягом року на виготовлення благ;

г) правильної відповіді немає .

31.Національний доход представляє собою:

а) сукупність усіх вироблених у країні товарів;

б) різноманітні блага, які визначають розвиток населення;

в) матеріальне багатство людей;

г) грошовий вираз чистого продукту суспільства.

32.Всякий суспільний процес виробництва, який розглядається у змін­ному процесі свого відновлення, в той же час є процесом:

а) відтворення;

б) зростання;

в) прогресу ;

г) розвитку.

33.Найважливішим фактором економічного зростання є:

а) продуктивна сила праці людини;

б) матеріальні ресурси та інвестиції;

в) природно-ресурсний потенціал;

г) соціально-економічна політика держави .

34.ехнологічний спосіб виробництва базується на:

а) поєднанні основних факторів виробництва;

б) інноваціях і використанні передового досвіду;

в) системі продуктивних сил і технологічних відносин ;

г) науковій організації суспільної праці.

35.На постіндустріальній стадії технологічний спосіб виробництва

опирається переважно на:

а) систему машин ;

б) автоматизацію праці;

в) інструментально-ручну працю;

г) збиральну технологію.

36.Проста кооперація як форма організації праці має у своїй основі:

а) об'єднання певної кількості працівників, які виконують од­норідну роботу;

б) поділ і спеціалізацію праці між робітниками ;

в) поділ праці, який визначається системою машин;

г) усуспільнення виробництва під впливом науково-технічної революції.

37.Економічні потреби — це фактично:

а) намагання виробити більше продукції для людей;

б) попит у формі бажання на необхідні життєві блага ;

в) прагнення мати для себе найбільше благ ;

г) правильної відповіді немає.

38.Виділяють такі загальні форми організації виробництва:

а) натуральну, товарну і безпосередньо суспільну;

б) первіснообщинну, рабовласницьку, феодальну, капіталіс­тичну і комуністичну;

в) доіндустріальну, індустріальну і постіндустріальну ;

г) доринкову, ринкову і планомірну.

39.Виробничі відносини у натуральному господарстві:

а) опосередковуються ринком на основі суспільного поділу праці;

б) виникають стихійно між відокремленими виробниками продукції;

в) чисті і прозорі, не уречевлені, існують як прямі зв'язки;

г) трансформуються у товарно-грошові відносини.

40.Суперечність простого товаровиробника полягає в тому, що він:

а) користується рутинними знаряддями праці ;

б) має невисокий рівень потреб ;

в) відчужується від засобів і результатів виробництва ;

г) намагається присвоїти більше результатів чужої праці .

41.Товаром є:

а) продукт, виготовлений для задоволення потреб людини ;

б) всякі результати праці як блага для людей;

в) все те, що споживається людьми ;

г) правильної відповіді немає .

42.На величину вартості товару головним чином впливають фактори:

а) компетентність економічної політики держави та управлін­ня;

б) ситуація на ринку, його кон'юнктура;

в) продуктивність, інтенсивність і складність праці ;

г) інновації, технології, інформація .

43.Згідно класичної економічної теорії поява грошей спричинена:

а) об'єктивним історичним процесом розвитку товарного ви­робництва і обміну, зокрема — еволюцією форм вартості;

б) домовленістю між людьми, які за згодою ввели гроші для полегшення реалізації продуктів своєї праці;

в) наявністю у природі благородних металів, у першу чергу зо­лота, яке особливо ціниться людьми;

г) політикою держави, яка у примусовому порядку запровади­ла гроші для задоволення потреб розвитку економіки.

44.Грошовий обіг представляє собою:

а) перехід грошей від одного їх власника до іншого;

б) рух грошей і виконання ними своїх функцій;

в) динамічний процес використання грошей як специфічного ресурсу виробництва;

г) оборот грошей у процесі суспільного відтворення.

45.Грошова система включає:

а) ринок валюти і цінних паперів ;

б) регулювання грошового обороту ;

в) державне регулювання грошового обігу ;

г) правильної відповіді немає.

46.Закон обігу повноцінних грошей вимагає, щоб:

а) кількість паперово-кредитних грошей дорівнювала сумі цін товарів на ринку ;

б) випуск неповноцінних грошей номінально був обмежений вартістю золотих грошей ;

в) кількість їх в обігу відповідала сумі цін товарів з урахуван­ням швидкості руху грошових одиниць ;

г) стихійне прирівнювання «вартості» паперових грошей до вартості замінюваних ними золотих грошей відбувалося в об­міні за допомогою цін.

47.Що з наведеного має абсолютну ліквідність?

а) гроші;

б) цінні папери;

в) нерухомість;

г) товари першої необхідності.

48.Головною суб'єктивною причиною інфляції є:

а) надмірна емісія неповноцінних грошей ;

б) недостатнє макроекономічне регулювання;

в) засилля іноземної валюти у державі ;

г) ринковий механізм саморегулювання економіки.

49.Показником виміру темпів інфляції є:

а) співвідношення індексів цін за певний період;

б) зміна номінального обмінного курсу валют;

в) індекс цін зовнішньої торгівлі;

г) зміна обсягів ВНП.

50. Яка з функцій грошей найбільш вразлива для інфляції?

а) міра вартості;

б) засіб заощадження;

в) засіб обігу;

г) засіб платежу.

51.Хто зазнає найбільших витрат від інфляції?

а) позичальники;

б) підприємці;

в) люди, які мають фіксовані доходи;

г) кредитори.

52.До комплексного поняття ринку не має відношення:

а) товарне виробництво і обмін за допомогою грошей ;

б) місце, або економічний простір, де відбуваються угоди купівлі-продажу товарів і надання послуг;

в) форма зв'язків між продавцями-покупцями продукції ;

г) натуральне господарство.

53.В економічній системі суспільства ринок, перш за все, забезпечує пропорційність між різними сферами і галузями економіки, тобто ви­конує функцію:

а) стимулюючу ;

б) регулюючу ;

в) контролюючу ;

г) розподільчу.

54.Специфічними об'єктами ринку праці є:

а) предмети і засоби праці ;

б) інтелектуальна власність;

в) робоча сила і робочі місця ;

г) роботодавці і наймані працівники.

55. Ринковий механізм саморегулювання економіки:

а) представляє собою об'єктивну систему таких взаємозалеж­них елементів, які дають відповіді усім суб'єктам, як діяти на ринку;

б) є сукупністю таких принципів господарювання, як самоо­купність, самофінансування, самозабезпеченість, матеріальна заінтересованість і відповідальність;

в) це система державного регулювання ринкової економіки ;

г) акумулює комплексне вирішення проблем соціально-економічного розвитку суспільства.

56.Якщо на ринку купуватиметься більше чи менше товару в залеж­ності від величини ціни на нього, то попит буде:

а) одиничним;

б) еластичним ;

в) масовим;

г) нееластичним .

57.Неокласична теорія:

а) віддає перевагу державі, суб'єктивному впливу на ціноутворення, чим і визначається природа ціни ;

б) поєднує класичний і маржиналістський підходи до розумін­ня ціни, визначаючи її за двома принципами: граничною ко­рисністю і витратами виробництва;

в) трактує ціну виключно як результат дії об'єктивного меха­нізму ринку;

г) розглядає ціну як полімерну категорію — субстанцію впли­ву на неї усіх інституцій суспільства.

58.Завдяки основній функції ціни:

а) виражаються у єдиній грошовій формі різноманітні за натураль­ним змістом ресурси, витрати і результати, обсяги випуску про­дукції і доходи, усі показники соціально-економічної діяльності;

б) забезпечується еквівалентний обмін на ринку ;

в) відбувається перелив капіталу між підприємствами і галу­зями;

г) підвищується конкурентоспроможність підприємств .

59.Основу ринкової системи цін становлять ціни:

а) вільні, регульовані і фіксовані;

б) оптові, кошторисні і прейскурантні ;

в) монопольні, демпінгові і трансфертні ;

г) національні, місцеві та регіональні .

60. При реалізації продукції великими (крупними) партіями застосову­ються ціни:

а) оптові ;

б) аукціонні ;

в)оптимальні ;

г) граничні.

61.Закупівельні та заготівельні ціни найчастіше використовуються при реалізації продукції:

а) промисловості ;

б) сільського господарства ;

в) в соціально-культурній сфері ;

г) в зовнішній торгівлі .

62. Економічна конкуренція — це:

а) певні зв'язки і залежності між товаровиробниками, посередниками, продавцями, покупцями, і споживачами на ринку ;

б) процес природного відбору в економічному житті суспільства ;

в) суперництво господарюючих суб'єктів за найвигідніші умови виробництва, розподілу, обміну і споживання життєвих благ ;

г) боротьба за підвищення ефективності суспільного вироб­ництва і краще задоволення його потреб.

63.Вільна (досконала) конкуренція — це:

а) економічне суперництво, за якого жоден суб'єкт господар­ського процесу не може суттєво впливати на загальну ситуа­цію на ринку, особливо на зміну цін;

б) коли всі суб'єкти ринку поступають як завгодно, аби це їм було вигідно, приносило великі доходи ;

в) невтручання держави в ринкові відносини;

г) досягнення високої конкурентоздатності продукції і конкурентоспроможності підприємства.

64.Міжгалузева конкуренція характеризується тим, що:

а) боротьба виходить за моногалузі, ведеться між товарови­робниками різної за споживними вартостями продукції;

б) суперничають економічні регіони;

в) боротьба точиться між державним сектором економіки і ко­мерційною сферою господарства;

г) суперництво стосується ринку і держави .

65.Для цивілізованої конкуренції характерні методи боротьби на ринку:

а) недобросовісні ;

б) нецінові ;

в) цінові ;

г) немає відповіді.

66.Головна мета монополії:

а) найкраще задоволення потреб споживачів ;

б) реалізація найбільшої кількості продукції ;

в) отримання надприбутку;

г) розвиток виробництва .

67.Інфраструктура ринку представляє собою:

а) систему обслуговування усіх суб'єктів ринку, в першу чергу налагодження взаємозв'язків товаровиробників і споживачів;

б) автономну посередницьку сферу відносин і служб (інститу­цій), які комплексно реалізують можливості ринкового меха­нізму і держави в розвитку економіки;

в) узгодження діяльності учасників ринкових відносин, ство­рення умов для нормального функціонування ринку;

г) усі відповіді правильні.

68.Фінансово-кредитна підсистема інфраструктури ринку:

а) створює гнучкий механізм мобілізації та перерозподілу віль­них грошових коштів на підтримку товарного виробництва;

б) включає різного роду асоціації підприємців і споживачів ;

в) організує транспортні комунікації та засоби зв'язку ;

г) об'єднує холдингові, брокерські та інші ринкові компанії;

69.Сучасні банки займаються:

а) обслуговуванням фізичних та юридичних осіб, збираючи віль­ні грошові кошти і надаючи їх в позику, здійснюють інші опера­ції з метою забезпечення ефективності ринкової економіки;

б) укладанням оптимальних угод по реалізації єдиної стратегії комерційної поведінки агентів ринку;

в) збором інформації про наявність вакансій, реєстрацією без­робітних та наданням їм грошової допомоги;

г) організацією бірж та їх діяльністю на ринках .

70.Що є матеріально - речовим змістом капіталу?

а) виробничі споруди, машини та інші засоби виробництва, земельні ділянки;

б) вартість функціонуючих засобів виробництва;

в) функціонуюча вартість, яка приносить її власникам доходи у формі прибутку;

г) функціонуюча вартість, яка приносить доходи найманим працівникам у формі заробітної плати.

71.Кругооборот капіталу – це:

а) рух капіталу у сфері виробництва й обігу, у процесі якого він проходить три стадії, послідовно набуває грошової, продуктивної та товарної форм і повертається до своєї вихідної форми;

б) одночасне перебування промислового капіталу у формах грошового, продуктивного та товарного капіталу;

в) абстрактна схема, за якою функціонує реальний промисловий капітал;

г) рух капіталу з послідовним проходженням форм грошового, продуктивного та товарного капіталу.

72.Позиковий капітал – це:

а) тимчасово вільний грошовий капітал, що надається у позичку на певний час, на умовах повернення та за плату у вигляді відсотка;

б) капітал, яким володіють банки;

в) грошовий капітал, що надходить від одного підприємця до іншого;

г) капітал, який обслуговує ринкову інфраструктуру.

73. Оборот капіталу – це:

а) отримання прибутку у розмірі, що дорівнює вартості авансового капіталу;

б) перетворення товару на гроші та навпаки;

в) безперервний рух капіталу, у процесі якого повна авансована вартість повертається до його власника у грошовій формі;

г)процес руху капіталу, коли він водночас перебуває у всіх його функціональних формах і приносить прибуток власнику.

74.Зношування основного капіталу поновлюється:

а) із виручки від реалізації продукції;

б) за рахунок амортизації засобів праці;

в) за рахунок прибутку підприємства;

г) за рахунок надбавки до ціни товару.

75.Що більшою мірою характеризує витрати виробництва:

а) виробниче споживання предметів праці при створенні товарної продукції;

б) вартість всіх витрачених ресурсів на виробництво відповідних товарів;

в) амортизація засобів праці у процесі їх виробничого споживання;

г) витрати на наймання працівників у процесі їх виробничого споживання.

76. За якою ознакою поділяють капітал на основний і оборотний?

а) сфера функціонування капіталу;

б) величина вартості капіталу;

в)швидкість руху різних частин капіталу та способи переносу їх вартості на створюваний продукт;

г) різновиди створюваної продукції.

77.Що найбільшою мірою виражає економічну категорію «доходи»?

а) потік грошових надходжень, що отримують фізичні та юридичні особи за результатами трудової діяльності, використання власності та у формі соціальних виплат:

б) доходи від індивідуальної трудової діяльності;

в) заробітна плата, яку отримує працівник за певний період;

г) доходи від використання факторів виробництва.

78. За допомогою якої кривої визначають ступінь диференціації доходів у суспільстві:

а) кривої Лафера;

б) кривої Лоренца;

в) кривої Філіпса;

г) кривої попиту.

79. Що є реальною заробітною платою?

а) заробітна плата з усіма грошовими доплатами;

б) заробітна плата, очищена від всіх відрахувань (податків, соціального страхування тощо);

в) кількість товарів та послуг, які можна придбати за номінальну заробітну плату;

г) заробітна плата за основним місцем роботи та за сумісництвом.

80. Мінімальна заробітна плата – це:

а) законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту некваліфіковану працю для підприємств усіх форм власності;

б) розмір прожиткового мінімуму;

в) нижня межа індивідуального доходу;

г) вартість основних предметів споживання.

81.Заробітна плата як економічна категорія – це:

а) дохід від індивідуальної трудової діяльності;

б) перетворена форма вартості та ціни товару робочої сили;

в) вартість товарів і послуг, споживання яких забезпечує відтворення робочої сили працівника;

г) ціна, яку сплачує роботодавець найманому працівникові за функціональне використання послуги його праці.

82.Основними формами заробітної плати є:

а) відрядна, тарифна;

б) відрядна, преміальна;

в) погодинна, відрядна;

г) колективна, погодинна.

83.Безробіття – це:

а) частина працездатного населення, яка не працює з різних причин;

б) частина працездатного населення, яка не працює і не бажає працювати;

в) певна кількість економічно активного населення, яка бажає працювати та шукає роботу, але з незалежних від нього причин не має роботи;

г) частина працездатного населення самозайнятого у неформальному секторі економіки.

84. Закон А.Оукена визначає:

а) залежність між темпами інфляції та рівнем безробіття;

б) ступінь впливу загального економічного спаду та рівень безробіття в країні;

в) взаємозв’язок між зміною ВВП і зміною рівня циклічного безробіття;

г) ступінь зменшення обсягу ВВП залежно від перевищення реального рівня безробіття над природним.

85.Зайнятість – це:

а) діяльність громадян у всіх сферах суспільного виробництва, яка приносить їм дохід у грошовій чи іншій формі;

б) спільна діяльність людей;

в) цілеспрямована діяльність людини;

г) форми організації праці, за якої громадяни беруть участь у виробничому процесі.

86. Що таке податки як головне джерело доходів держави?

а) добровільні внески різних спонсорів;

б) пожертвування олігархічних структур;

в) обов’язкові внески юридичних і фізичних осіб у порядку і на умовах, визначених законом;

г) фінансова підтримка міжнародних інституцій.

87. Фінанси або фінансові ресурси – це:

а) нагромадження, розподіл і використання різних грошових фондів цільового призначення, за межами торгово – мінових процесів;

б) грошові ресурси, які обслуговують роздрібний товарний обіг;

в) оплата населенням побутових, комунальних, транспортних послуг, зв’язку;

г) гроші як об’єкт дарування.

88. Що з наведеного краще розкриває сутність кредиту як одного з інструментів регулювання фінансових відносин?

а) форма використання тимчасово вільних коштів на умовах повернення і оплати за користування;

б)найбільш універсальна форма руху позичкового капіталу;

в) вираження відносин між кредитором і постачальником;

г) отримання доходів кредиторами позичкового відсотка і боржниками – прибутку від використання позичених коштів.

89.Які з наведених форм кредиту є базовими та найбільш поширеними?

а) державний кредит;

б) іпотечний кредит;

в) споживчий кредит;

г) комерційний і банківський кредити.

90. Яка з наведених функцій банків як фінансових установ є базовою, фундаментальною?

а) акумулювання грошових коштів і нагромаджень та надання кредитів;

б) здійснення грошових розрахунків;

в) емісія грошей, цінних паперів;

г) операції із золотом, іншими банківськими металами та іноземною валютою.

91. Що з наведеного не стосується основних рис державного бюджету як найважливішої ланки фінансової системи?

а) головний фінансовий план держави;

б) позабюджетні цільові фонди;

в) централізований грошовий фонд, що перебуває у розпорядженні уряду;

г) грошове вираження збалансованості надходжень та видатків до державної казни.

92. Який вид земельної ренти пов'язаний з природними відмінностями якості землі?

а) абсолютна рента;

б) диференціальна рента І;

в) диференціальна рента ІІ;

г) диференціальна рента І та ІІ.

93. Земельний рентний дохід – це дохід, який:

а) одержують власники землі за використання орендарями їх земель та інших природних ресурсів;

б) одержують власники від продажу землі;

в) одержують власники від продажу інших природних ресурсів;

г) одержують від продажу сільськогосподарської продукції.

94. Що найбільш повно визначає сутність агропромислового комплексу (АПК)?

а) це організаційно – економічна форма інтеграції галузей зайнятих виробництвом сільської продукції, її зберіганням, переробкою, транспортуванням і реалізацією, а також виробництвом для сільського господарства засобів виробництва;

б) це інтеграція сільськогосподарських і промислових галузей;

в) це сукупність сільськогосподарських і переробних галузей;

г) це сукупність сільськогосподарських, переробних і транспортних підприємств.

95.Яка земельна рента утворюється на землях, розташованих у виключно особливих природно – кліматичних умовах?

а) абсолютна;

б) диференціальна І;

в) монопольна;

г) диференціальна ІІ.

96.Ціна землі – це:

а) дисконтова на земельна рента;

б) грошова оцінка сумарних доходів, отриманих від хазяйнування на землі;

в) грошові витрати на виробництво та реалізацію сільськогосподарських продуктів;

г) грошове відображення вартості землі.

97.У чому полягає основна специфіка аграрних відносин?

а) використання землі як основного засобу виробництва;

б) незалежність виробництва від природних умов;

в) процес виробництва є регулярним;

г) різноманітність у виробництві.

98. Що не належить до основних напрямів державного регулювання економіки?

а) адміністративне управління;

б) антикризове регулювання національної економіки;

в) довгострокове індикативне економічне прогнозування;

г) обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції.

99. Що є головною метою державного регулювання ринкової економіки?

а) економічне зростання та соціальна стабільність у суспільстві;

б) вирівнювання економічного циклу;

в) удосконалення галузевої та регіональної структури національної економіки;

г) охорона навколишнього середовища.

100.Що слід вважати цілісною системою державного регулювання економіки?

а) забезпечення дотримання юридичними та фізичними особами чинного законодавства;

б) прогнозування соціально – економічних процесів;

в) оподаткування, фінансування та кредитування суб’єктів господарської діяльності;

г) сукупність заходів законодавчого, виконавчого і контролюючого характеру стосовно розвитку економіки.

101.Що не належить до основних функцій держави?

а) безпосередня організація виробництва життєвих благ у мікроекономічних структурах;

б) створення правової бази функціонування суб’єктів ринкової економіки;

в) формування конкурентного середовища і його захист;

г) розподіл і перерозподіл доходів та регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

102.Яка з наведених функцій держави є основоположною у ринковому господарстві?

а) контрольна;

б) формування конкурентного середовища і його захист;

в) забезпечення правової бази та суспільної атмосфери, що сприяють ефективному функціонуванню ринкової системи;

г) забезпечення дотримання юридичними та фізичними особами чинного законодавства.

103.Чим якнайкраще вимірюється економічне зростання?

а) зростанням валового внутрішнього продукту;

б) зростанням валового національного продукту;

в) зростанням національного доходу;

г) абсолютним зростанням валового внутрішнього продукту, національного доходу та у розрахунку їх на душу населення.

104.Циклічні коливання в економіці слід розглядати як:

а) матеріальні та фінансові втрати суспільства;

б) негативи ринкової економіки;

в) форму економічного розвитку;

г) зростання безробіття та зубожіння трудящих.

105.Закон попиту передбачає, що:

а) крива попиту звичайно має позитивний нахил;

б) якщо доходи у споживачів зростають, то вони завжди купують більше товарів;

в) перевищення пропозиції над попитом зумовить зниження цін;

г) коли ціна товару падає, обсяг запланованих покупок зростає.

106.Економічне зростання являє собою:

а) процес кількісного збільшення та якісного вдосконалення результатів і чинників виробництва на рівні макроекономіки;

б) перехід країни від одного стану економіки до іншого, більш досконалого;

в) розширення виробництва на основі якісного поліпшення всіх його чинників;

г) розширене відтворення національної економіки.

107.Інтенсивний тип економічного зростання – це:

а) кількісне збільшення функціонуючих чинників виробництва;

б)розширення виробництва на основі якісного поліпшення всіх його чинників та їх раціонального використання;

в) розширення виробництва за рахунок якісного поліпшення всіх його чинників та їх кількісного зростання;

г) зростання суспільного продукту прискореними темпами.

108.Який з показників характеризує загальний обсяг доходів у суспільстві?

а) чистий національний продукт;

б) валовий національний продукт;

в) сукупність особистих доходів;

г) національний дохід.

109.У чому полягає соціально – економічний зміст перехідної економіки України?

а) перехід від переважно ремісничого до машинного виробництва;

б) індустріалізація сільськогосподарського виробництва;

в) перехід від одержавленої адміністративно-командної до соціально-орієнтованої ринкової економіки;

г) подолання автаркічного характеру національної економіки.

110.Яка модель ринку найбільш прийнятна для України?

а) соціально-орієнтована, регульована державою;

б) американська;

в) китайська (двосекторна);

г) японська.

111.Що не є роздержавленням?

а) усунення держави від втручання безпосередньо в управління господарськими процесами підприємств;

б) переведення державних підприємств на комерційні засади функціонування;

в) повна ліквідація державних підприємств у країні;

г) трансформація державної власності в інші форми власності.

112.У соціально орієнтованому ринковому господарстві:

а) пріоритетне становище повинно належати державі;

б) усі об’єкти господарювання незалежно від форм власності повинні перебувати у рівних умовах;

в) пріоритетне становище повинно належати малому та середньому бізнесу;

г) пріоритет повинен надаватися великим акціонерним товариствам.

113.Що є об’єктивною основою становлення та розвитку світового господарства?

а) міжнародний поділ праці та його поглиблення;

б) розвиток НТП, підвищення продуктивності праці;

в) політичні зміни у світі;

г) великі географічні відкриття.

114.Що найбільшою мірою характеризує сутність світового господарства?

а) спеціалізація окремих країн на виробництві певної продукції;

б) міжнародні торгівельні зв’язки різних країн світу;

в) єдність і взаємозв’язки національних економік країн світу;

г)кооперування виробництва різної продукції між окремими країнами.

115.Сучасний стан розвитку світового господарства характеризується:

а) зростанням міжнародної інтеграції національних економічних країн світу на основі поглиблення міжнародного поділу праці;

б) створення багатогранної системи міжнародних економічних відносин;

в) формування міжнаціональних механізмів регулювання економічних взаємовідносин між країнами;

г) всі відповіді правильні.

116.Показники експортної квоти країни – це:

а) відношення експорту до імпорту;

б) відношення експорту до ВВП країни;

в) сумарний обсяг експорту та імпорту;

г) відношення суми експорту й імпорту до ВВП країни.

117.Торгівельний баланс країни відображає:

а) усі угоди між резидентами цієї країни й іншим світом;

б) продаж і купівлю активів за кордоном;

в) товарний експорт і товарний імпорт країни;

г) продаж і купівлю товарів, послуг, а також трансферти за кордоном.

  1. Яка міжнародна організація відіграє провідну роль у розв’язанні глобальних проблем?

а) ООН;

б) МВФ;

в) Світовий банк;

г) Європейський союз.

  1. Що належить до глобальних проблем людства?

а) проблеми, що набули життєво важливого значення для долі всього людства, і які можуть бути вирішені лише спільними діями всіх країн світу;

б) подолання повені у країнах;

в) подолання наслідків заморозків;

г) подолання наслідків неврожаю у тій чи іншій країні.

  1. Що не належить до сфер міжнародного співробітництва у вирішенні економічних глобальних проблем?

а) встановлення уніфікованих норм та правил природокористування;

б) сприяння країнам, що розвиваються, у вирішенні проблем зубожіння, голоду, хвороб, неписьменності;

в) формування єдиного інформаційного простору;

г) ліквідація зон екологічного лиха.

ЗАДАЧІ

  1. Банк має вклади (депозити) від клієнтів на суму 100 тис. грн. і сплачує 8% по вкладах. Він надає кредити на суму 95 тис. грн. і бере 12% за кредит. Яким буде прибуток банку?

2. Сума цін реалізованих за рік товарів – 900 млрд. дол. З них 200 млрд. продано в кредит з відстрочкою платежів до наступного року. Плате­жі, по яких настав час оплати за операції, здійснені раніше, станов­лять 150 млрд. дол., взаємопогашенні платежі – 50 млрд. дол. Гроші роб­лять у середньому 8 оборотів на рік.

Визначте кількість грошей, необхідних для обігу.

3. Сума цін товарів для продажу – 900грн., в т.ч. кредит – 100грн, річне число обігу грошових одиниць – 4. Визначити кількість грошей, необхідних для обігу.

4. Кількість товару в продажу – 300. Ціна – 3 грн., число обертів грошової одиниці - 3. Визначити ціну товарів при зростанні кількості грошей в обігу в два рази.

5. Грошова маса країни А характеризується такими показниками (млрд. євро): готівкові гроші ста­новлять 3,3, строкові депозити - 2,2, поточні рахунки - 2,1, розрахункові рахунки підприємств - 1,2, кошти клієнтів за трастовими операціями банків - 0,9, кошти Держстраху - 0,75.

Чому дорівнює агрегат М2?

6. Грошовий агрегат МІ дорівнює 10,7 млрд. євро, поточні рахунки - 2,9, розрахункові рахунки підприємств - 2,5, строкові депозити - 25,1, кошти Держстраху - 1,8, кошти клієнтів за трастовими операція­ми - 1,3.

Чому дорівнює агрегат МО?

7. Якщо минулого року індекс споживчих цін становив 110, а цього ро­ку - 121%, то яким є темп інфляції?

8. Ціна споживчого кошика поточного року становить 560 грошових одиниць, а минулого - 520.Іц минулого року - 105 %

Визначити: а) Іц; б) темп інфляції.

9. Визначити коефіцієнт цінової еластичності, якщо ціна товару зросла з 1,5грн. до 2 грн., а обсяг попиту скоротився з 1000 до 900 одиниць.

10. Функція пропозиції Q = 12 + 0,2р. Якою повинна бути ціна, щоб забезпечити пропозицію на рівні:

а) 200 одиниць?;

б) 100 одиниць?

11. До якої категорії можна віднести товар, якщо при зростанні ціни на нього на 10% обсяг попиту спадає на 4%.

12. Фірма, що продає холодильники, знизила на них ціну з 500 до 400 грн. Обсяг продажу збільшився з 100 до 140 холодильників на місяць. Визначте еластичність попиту на цей товар.

13.Визначити еластичність пропозиції товару за умови, що ціна на нього зросла з 17 до 20 грош. од., а величина пропозиції збільшилась із 15 до 20 одиниць.

14. Іваненко зрубав дерево і продав його Петренку за 100 грн. Петренко розпиляв дерево на дошки і продав його Кузьменку за 150 грн. Кузьменко зробив із дощок стіл і продав його Савченку за 400 грн. При цьому всі учасники ринкових угод сплатили 50 грн. податків у місцевий і 40 грн. податків у загальнодержавний бюджет. Підрахуйте приріст ВВП за сумою доданих вартостей.

15. Підрахуйте ВВП та НД, використовуючи наступні дані: – урядові закупівлі товарів та послуг-32 млн.г.о.;

– заробітна плата – 80 млн. г. о.;

– прибуток фірм – 150 млн. г. о.;

– інвестиції фірм в устаткування – 70 млн. г. о.;

– амортизаційні відрахування – 20 млн. г. о.;

– перерахування у фонд соціального страхування – 25 млн. г. о.;

– доход на грошовий капітал – 25 млн. г. о.;

– рентні платежі – 27 млн. г. о.;

– експорт – 40 млн. г. о.;

– імпорт – 10 млн. г. о.;

– непрямі податки – 40 млн. г. о.

16.Чистий прибуток фірми становив у минулому році 9 млн. грн. Дохід від реалізації – 32 млн. грн., витрати – 20 млн. грн. Яку суму податку на прибуток сплатила фірма, якщо припустити, що від інших податків вона звільнена? Якою була ставка оподаткування?

17.Підприємство “Омега” отримало у минулому році валовий прибуток у розмірі 200 тис. грн. і сплатило податок на прибуток за ставкою 30%. Чому дорівнює сума податку на прибуток?

18.Чисельність населення країни складає 200 млн. осіб, із них 48 млн. – діти у віці до 16 років, а також особи, що знаходяться у спеціальних закладах (психіатричних лікарнях, виправних колоніях тощо), 60 млн. чоловік з тих чи інших причин вибули із складу робочої сили, 9 млн. 200 тис. – безробітні, 2 млн. осіб - зайняті неповний робочий день. Розрахуйте рівень безробіття в цій країні.

19.Згідно з прогнозами державної служби зайнятості фрикційне безробіття у поточному році повинно було скласти 2%, а структурне – 3%. Фактично ж офіційно зареєструвались протягом року 8 млн. безробітних при загальній кількості 40 млн. чол. економічно активного населення. Розрахуйте рівень природного та циклічного безробіття. Що могло викликати відхилення фактичного безробіття від природного?

20.Фрикційне безробіття 3%, структурне безробіття – 4%, фактичне безробіття – 12%. Потенційний ВВП дорівнює 130 млн. грош. од. Чому дорівнює фактичний ВВП в країні?

21.Фермер вирощує на своїй ділянці землі в середньому 500 т картоплі в рік. Ціна 1 кг картоплі за рік не змінювалась і становила 0,3 грн. Щорічні витрати на вирощування, збір і реалізацію картоплі оцінюється в 100 тис. грн. Чому дорівнюватиме розмір щорічної ренти?

22.Якою буде реальна процентна ставка за кредит, якщо номінальна процентна ставка складає 12,5%, а річний рівень інфляції 6,8%?