Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 9-11 (16 пт) .doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
151.04 Кб
Скачать

Контрольні питання для самопідготовки

1. Чим підгодовують ягнят-сисунів та як годують їх після відлучення від вівцематок?

2. З чого складаються замінники овечого молока та як їх застосовують при ранньому відлученні ягнят від вівцематок?

3. У чому суть інтенсивного вирощування ремонтного молодняку овець?

4. За якими показниками визначають норми годівлі молодняку овець?

5. Які добові даванки основних кормів ремонтному молодняку?

Заняття №11 Тема: Особливості складання та аналіз раціонів для овець на відгодівлі

Мета заняття: Оволодіти особливостями розрахунку раціонів для овець на відгодівлі за допомогою комп’ютерної програми «КОРАЛ - Годівля овець».

Наочні приладдя і обладнання: робочі зошити, комп’ютерна техніка, довідники, індивідуальні завдання видані викладачем.

Методика і хід виконання завдання: Для відгодівлі використовують вибракуваних дорослих овець (ві­вцематки, валахи, барани) і надремонтний молодняк. При цьому роз­різняють такі типи відгодівлі:

1) інтенсивна відгодівля ягнят до 6-місячного віку з живою масою 40-45 кг для одержання молодої нежирної ягнятини;

2) помірна відгодівля молодняку до 8-11-місячного віку з живою масою 50-55 кг для одержання стиглої соковитої баранини;

3) відгодівля дорослих овець для одержання жирної баранини і сала.

На інтенсивну відгодівлю ставлять ягнят осінньо-зимового окоту. Розпочинають підготовку їх до відгодівлі в останній місяць підсис-ного періоду. Завдяки споживанню материнського молока і посиленої підгодівлі концкормами забезпечують високий приріст живої маси ягня і перед відлученням. У період відгодівлі даванку концкормів збільшую 11, до 500-700 г на одну голову на добу. Кількість перетравного протеїну и раціоні інтенсивно ростучих ягнят з середньодобовим приростом жити маси 250-400 г доводять до 125-130 г на одну кормову одиницю.

Відгодівлю ягнят зимового окоту у весняно-літній період прово­дять з використанням пасовищ, ранньовесняного - в кінці літа та во­сени і, крім пасовища, підгодовують додатково соковитими кормами (силос, коренеплоди, гарбузи тощо). Інтенсивну відгодівлю молодняку овець організовують і за раннього відлучення, вирощених на замінни­ках овечого молока. Помірна відгодівля можлива у літньо-осінньо-зимовий період із використанням молодняку зимового і весняного окотів. Таких ягнят після відлучення від вівцематок з 4-місячного віку випасають на при­родних або культурних з добрим травостоєм пасовищах і підгодовують концкормами з розрахунку 300-400 г за добу. До осені та початку зими 8-11- місячний молодняк досягає живої маси 50-55 кг і його реалізують на м'ясо.

Дорослих овець у пасовищний період відгодовують упродовж 2-3 міс. на зелених кормах, із розрахунку 6-8 кг на одну голову за добу та концентрованих; у стійловий період - на сіні, якісній соломі ярих куль­тур, силосі, сінажі, буряках, гарбузах і концентрованих. Причому до­рослі вівці не потребують при відгодівлі високих даванок протеїнових кормів, оскільки в їхньому організмі у середньому за добу відкладаєть­ся лише 5-8 г білка. Для цього у добовому раціоні на 1 к. од. достатньо передбачити 85-90 г перетравного протеїну.

Поряд із використанням зелених, грубих, соковитих і концентро­ваних кормів інтенсивне вирощування ягнят і відгодівлю молодняку та дорослих овець успішно здійснюють на повнораціонних гранульова­них кормосумішах. Середньодобове споживання гранул ягнятами до 5-місячного віку становить 1,0-1,4 кг, із 5 до 8-місячного- 1,8-2,0 кг, дорослими вівцями - 2,5-3,0 кг і більше. Слід зазначити, що відгодів­ля на гранулах найефективніша. Проте за неможливості проводити її лише на повнораціонних гранульованих сумішах, гранули задають у поєднанні із сіном, силосом, сінажем, коренеплодами у різних співвід­ношеннях. У такому випадку можна подовжити період відгодівлі без порушення у тварин процесів травлення. На годівлю гранулами овець переводять поступово, починаючи з 1/4-1/5 добової норми. При цьому забезпечують водою їх без обмежень.

Під час нагулу, особливо на сухих пасовищах, овець напувають во­дою два рази, а в прохолодну погоду і на зелених пасовищах — один раз на добу. Оскільки у вівчарстві застосовують великогрупову годівлю, при визначенні добової потреби в кормах спочатку розраховують даванку для однієї тварини, а потім - для всієї отари (множать на кількість овець в отарі). Добову норму кормів залежно від складу раціону поділяють на 3...4 даванки. Зранку дають тваринам сіно або солому та силос, в середині дня - силос і коренеплоди, під вечір - знову грубі корми. Концентровані корми згодовують у першій половині дня після водопою. Мінеральні добавки мають постійно бути в приміщеннях чи на базу (в годівницях-рештаках). Важливе значення має спосіб згодовування різних кормів. Сіно і солому згодовують із ясел з фронтом годівлі 30-35 см на одну голову, силос і сінаж - із дерев'яних переносних годівниць, а концентровані корми - тільки з годівниць-рештаків, кількість яких залежить від розміру отари. Щоб уникнути забруднення вовни і травм овець, корми в годівниці треба розкладати тоді, коли тварини перебувають в іншому місці.

Техніку розрахунку раціонів для овець на відгодівлі за допомогою комп’ютерної програми «КОРАЛ – Годівля овець» висвітлено у попередньому занятті.

Завдання 1. Складіть раціон годівлі для молодняку на відгодівлі віком 3 міс. вовново-м’ясних порід на зимовий і пасовищний період. До складу раціону введіть корми конкретного господарства (індивідуальне завдання).

Завдання 2. Складіть раціон годівлі для молодняку овець каракульської породи на відгодівлі на зимовий і пасовищний період. До складу раціону введіть корми конкретного господарства (індивідуальне завдання).