Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций сапр.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
456.7 Кб
Скачать

1.3 Створення ортогонального вигляду

Опція Орто (Ortho) на основі вигляду Пск (Usc) дозволяє створити стандартні ортогональні вигляди.

Після виклику команди та обрання опції Орто (Ortho), на запит про обрання сторони екрану вигляду, необхідно вказати сторону екрану вигляду, який створений опцією Пск (Usc). При обранні цієї опції автоматично включається об’єктна прив’язка Середина (Midpoint), яка полегшує вибір середини сторони екрану вигляду.

Якщо показано середину сторони екрану, створюється лінія від точки вибору до перекресття курсору, яка допомагає визначити центр нового вигляду.

Центр нового вигляду визначається після того, як указали точку та натиснули клавішу Enter.

Після цього задають межі екрану. Вигляду присвоюють назву. Завершують роботу команду натиснувши клавішу Enter.

1.4 Створення додаткових виглядів

Опція Дополнительный (Auxiliary) дозволяє на основі вигляду Пск (Usc) або іншого створити похилі (не ортогональні) вигляди.

Після обрання опції виводиться запит про обрання першої точки похилої площини.

Потрібно активізувати екран вигляду, з якого можливо обрати необхідний вигляд. Використовуючи об’єктну прив’язку, обирають першу точку створення похилої площини. На наступний запит задають другу точку, яка задає похилу площину.

Обидві точки обирають в одному екрані. Після обрання другої точки AUTOCAD створює похилу площину, яку відображає пунктирною лінією та виводить запит про сторону перегляду.

Необхідно вказати точку на вигляді. Вона визначить напрям погляду на об’єкт.

Далі йдуть запити на визначення центру, меж та назви вигляду.

1.5 Створення вигляду для побудови перетину

Для того, аби командою Т-рисование (soldraw) автоматично створити перетин тіла, необхідно підготувати відповідний вигляд. Для цього використовується опція Сечение (Section).

Після обрання опції йде запит про обрання першої точки січної площини.

Задають першу точку січної площини на вигляді, який вже створено. Позначивши другу точку на запит про другу точку січної площини, визначають січну площину.

На наступний запит визначають сторону січної площини, яка буде використана для проекціювання нового вигляду.

Визначають масштаб, центр, межи та назву вигляду.

Використовуючи опції команди Т-вид (solview), можливо підготувати вигляди для автоматичного створення проекцій та перетинів тіл.

2 Створення проекцій та перетинів командою Т-рисование

2.1 Призначення команди Т-рисование

Команда Т-рисование (soldraw) дозволяє, використовуючи вигляди, які створені командою Т-вид (solview), автоматично отримати плоскі проекції тіл, а також створити перетини тіл зі штриховкою. Для побудови плоских об’єктів, у тому числі й штриховок на перетинах, вона використовує шари, які створені командою Т-вид (solview).

Команда Т-рисование (soldraw) може обробляти тільки екрани виглядів, які побудовані командою Т-вид (solview).

На проекціях, які створює команда Т-рисование (soldraw), автоматично розташовуються лінії невидимого контуру на шарі Назва шару-HID, видимі лінії - на шарі Назва шару-VIS, штриховка – на спеціальному шарі Назва шару-HAT.