Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций сапр.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
456.7 Кб
Скачать

2.2 Підготовчі операції

Перед побудовою проекцій командою Т-рисование (soldraw), бажано виконати наступні підготовчі операції:

  • встановити для шарів типу Назва шару-HID тип лінії штриховий;

  • встановити для шарів типу Назва шару-VIS товщину лінії, яка дорівнює 0,6-0,8 мм;

  • визначитися з кольором шарів;

  • встановити поточним зразок штриховки, який потрібен у даному типі перетину.

Зміни властивості названих шарів можливо й після створення проекцій командою Т-рисование (soldraw).

При використанні команди Т-рисование (soldraw) AUTOCAD автоматично визначається, на якому шарі розташувати лінії видимого та невидимого контуру, а також штриховок. Тому користувачу не потрібно самому керувати шарами. Це значною мірою спрощую роботу по створенню проекцій та перетинів.

Слід пам’ятати, що після обробки екранів виглядів командою Т-рисование (soldraw), у ньому будуть показані тільки плоскі об’єкти, тривимірне тіло буде видалено.

2.3 Обробка виглядів

Після обрання команди Т-рисование (soldraw) йде запит на обрання екранів виглядів. Необхідно обрати екрани, в яких потрібно створити проекції. Якщо обрано екран, який створений не командою Т-вид (solview), система повідомить про помилку та завершить виконання команди.

За один виклик команда може обробляти декілька екранів.

На екранах, які створенні опцією Сечение (Section) видаляються невидимі лінії та створюється штриховка.

Проставити розміри на шарах типу Назва шару-DIM можливо тільки в ручному режимі, використовуючи стандартні команди нанесення розмірів.

Якщо нанести розміри в шарах, які створені не командою Т-вид (solview), потрібно буде скрити їх видимість в інших екранах виглядів, на інших проекціях.

Словник

Абсолютні координати відраховуються від початкової точки поточної системи координат.

Блок – це об’єкт, який багаторазово використовується при виконанні малюнка, та положення якого визначається точкою вставки.

Вигляд – зображення, яке повернено до спостерігача видимою частиною поверхні предмета.

Відносні координати відраховуються відносно останньої уведеної точки. Відносні координати застосовуються, якщо відомі значення різниц координат останньої уведеної точки та потрібної. Для позначення відносних координат використовується позначка @.

Відстеження визначає напрям траєкторії від характерної точки.

Геометрична модель – модель, яку застосовують для відтворення форми, розмірів об’єктів та положення їх у просторі з метою створення оригіналу за його проекціями. Складовими частинами геометричних моделей є окремі елементарні компоненти – графічні примітиви.

Грань – обмежена частина поверхні.

Двовимірні примітиви – базовий графічний об’єкт, що обробляється як одне ціле.

Екран вигляду – ділянка графічного екрану, де відображається деяка частина простору Моделі.

Екрани виглядів, що не перекриваються, - створюються в просторі Моделі та розташовуються як суміжні прямокутники, які ніколи не перекривають один одного. Вони застосовуються для полегшення просмотру моделі під час її створення з різних точок зору.

Каркасна модель – скелетний опис тривимірного об’єкта. Складається з точок, відрізків і кривих, що описують ребра об’єкта.

Команда Область (REGION) перетворює один або кілька об’єктів, що утворюють замкнений контур, в єдиний об’єкт типу область. Контур може складатися з відрізків, поліліній, кіл, дуг, еліпсів, еліптичних дуг та сплайнів. Контур обов’язково має бути замкненим, тобто складатися з одного замкненого об’єкта або зі замкненої послідовності об’єктів, що з’єднуються в кінцевих точках.

Координатні фільтри – це спосіб задання нових точок у просторі з використанням координат точок, які вже є на кресленні.

Масштабом називають відношення лінійних розмірів зображення предмета до відповідних розмірів самого предмета.

Модель – найбільш точний опис, який зберігає інформацію про об’єкт у відповідності з деякою теорією.

Об’єкт – загальна назва області чи тіла та ін.

Об’єктна прив’язка дозволяє автоматично визначати характерні точки об’єктів при наведенні курсора миші на об’єкти. Режими об’єктної прив’язки бувають разовими та постійними. Характерні точки – це середні і кінцеві точки, основа перпендикуляра до лінії, точки перетину, центри кола та дуги та ін.

Область – замкнений двовимірний об’єкт, який отримали внаслідок перетворення існуючих двовимірних примітивів, які мають нульову висоту, та має опис як тіло без висоти.

Переріз – це зображення плоскої фігури, що утворюється при умовному перетині предмета однією площиною або кількома. При цьому зображується тільки те, що розміщено в січних площинах.

Піктограма СКК – позначка, яка вказує положення поточної системи координат.

Плаваючі екрани виглядів (або що перекриваються) створюються у компоновках простору Аркуша. Вони не є фіксованими, їх можливо змінювати за розмірами, переміщувати, копіювати, вимикати та видаляти.

Поверхнева модель (або полігональна) – тривимірний об’єкт, який містить опис ребер та граней. Будується на основі багатокутних сіток.

Поверхня – частина тривимірного простору, яка має площу, але не має об’єму.

Полілінія - багатосегментний об’єкт, який може містити прямолінійні й дугові сегменти. Полілінія незалежно від кількості сегментів обробляється AUTOCAD як єдиний об’єкт. Полілінії можуть мати ширину, яка до того ж може бути різною для різних сегментів, а також плавно змінюватися від початку до кінця сегменту.

Полярна система координат – система координат, в якій два числа визначають положення точки відносно деякої фіксованої точки О (полюса) та деякого фіксованого променя Оρ (полярної осі). Перша координата R (0≤R≤∞) точки М – полярний радіус – визначає відстань точки від полюса; друга координата φ (0≤φ≤2π) полярний кут – визначає кут, на який необхідно обернути вісь Оρ у позитивному або від’ємному напрямку до співпадання з променем ОМ. Абсолютні полярні координати задають у форматі R<φ, а відносні - @R<φ. Полярна система координат може визначати положення точки лише на площині.

Поточна система координат – система координат (СКК або ССК), яка активна в даний проміжок часу.

Простір Аркуша – простір для компонування та виведення на друк зображень.

Простір Моделі – простір, в якому створюються та існують просторові об’єкти. Побудови в просторі Моделі виконуються в реальних розмірах об’єктів, моделі яких створюються.

Прямокутна (декартова) система координат – система координат, в якій всі одиничні відрізки на координатних осях є рівними та усі кути між цими осями є прямими. Абсолютні прямокутні координати задаються у форматі X,Y,Z, або відносні - @X,Y,Z.

Ребро – елемент, який обмежує грань.

Рівень – це координата Z площини, яка паралельна площині XY, на якій за замовчуванням кресляться плоскі об’єкти.

Розріз – це зображення предмета, який умовно перетнуто однією або декількома площинами. При цьому на розрізі зображають те, що розміщено в січних площинах та за ними.

Світова система координат (ССК) – система координат, яка прийнята в AUTOCAD за замовчуванням. Напрямок осей: OX – зліва направо; OY – знизу вверх; OZ – направлена на користувача та перпендикулярна екрану. Змінювати ССК не дозволяється.

Система координат – це система узгоджень, за якою кожній точці N-вимірного простору поставлено у відповідність набір з N чисел-координат.

Система координат користувача (СКК) – система координат, яка визначається користувачем. СКК можливо в довільній точці простору. Припускається визначати, зберігати та поновити необмежену кількість СКК.

Системна змінна використовується для зміни настроєк або для відображення інформації про поточний стан. Від системних змінних залежить характер роботи системи.

Складена область – єдина область, яка отримана внаслідок виконання логічних операцій об’єднання, віднімання або перетину декількох областей.

Стандартні ортогональні вигляди. Встановлюються наступні назви виглядів, які отримані на основні площини проекцій: вигляд спереду (головний вигляд), вигляд зверху, вигляд зліва, вигляд справа, вигляд знизу, вигляд ззаду.

Сферична система координат – система координат, в якій положення точки визначають її відстань R (полярна відстань) від фіксованої точки О (полюса), кут φ до осі Х (географічна довгота) та кут ψ до площини XY (площина нульового меридіану). Абсолютні сферичні координати задають у форматі R<φ<ψ, а відносні - @R<φ<ψ.

Твердотіла модель (або тіло) – зображення тривимірного об’єкта, яке зберігає інформацію про ребра, грані й об’ємні властивості.

Твердотілий примітив – базовий твердотілий об’єкт, який можливо створити та будувати з нього більш складні твердотілі моделі. До 3D примітивів відносять паралелепіпед, конус, циліндр, сферу , тор и клин, а також тіла обертання та видавлювання.

Точка зору – це термін, який визначає місцерозташування спостерігача відносно зображеного предмету.

Циліндрична система координат – система координат, в якій положення точки визначають відстань R (радіус циліндра) від початку фіксованої точки О (початку координат) до проекції точки на площину XY, кут φ до осі Х та відстань Z від точки до площини XY. Абсолютні циліндричні координати задають у форматі R<φZ, а відносні - @R<φZ.

ЛІТЕРАТУРА

Основна

  1. Финкельштейн Э. AutoCAD 2000. Библия пользователя: Пер. с англ.: - М.: Издательский дом «Вильямс», 2001. – 1040 с. :ил.

  2. Ванін В.В., Перевертун В.В., Надкренична Т.О. Комп’ютерна інженерна графіка в середовище AutoCAD: Навч. посібник. – К.:Каравела, 2006. – 336 с.

  3. Хрящов В.Г., Шипова Г.М. Моделирование и создание чертежей в системе AutoCAD. – СПб.: БХВ – Петербург, 2004. – 224 с.:ил.

  4. Соколова Т. AutoCAD 2005 (+CD). – СПб.: Питер, 2005. – 448 с.:ил.

Додаткова

  1. Чуприн А.И., Чуприн В.А. AutoCAD 2005. Трехмерное моделирование и визуализация. Лекции и упражнения. – СПб.: ООО «ДиаСофтЮП», 2005. – 776 с.

  2. Хейфец А.Л. Инженерная компьютерная графика. AutoCAD. – СПб.: БХВ – Петербург, 2005. – 336 с.:ил.

  3. Погорелов В.И. AutoCAD 2007: трехмерное моделирование. – СПб.: БХВ – Петербург, 2007. – 432 с.:ил. +Видеокурс (на CD-ROM).

Віддруковано редакційно-видавничим відділом „Колос”

Херсонського державного аграрного університету

73006, м.Херсон, вул..Р.Люксембург, 23, ХДАУ

тел.26-32-89

2