Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RNP_Ist_Ykr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ України

Харківський національний університет внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та масових комунікацій

Кафедра фундаментальних юридичних дисциплін

Робоча НАВЧАЛЬНа програма

з дисципліни: „Історія держави і права України”

галузь знань

(0304) “Право”

напрям підготовки

спеціалізація

(6.030401) “Правознавство”

“господарсько-правова”

освітньо-кваліфікаційний рівень

“бакалавр”

форма навчання

денна, заочна

Харків

2012

Рекомендовано до використання в навчальному процесі

Методичною радою

Харківського національного університету внутрішніх справ

„____”_____________ 20___ року

Протокол №______

Схвалено

Вченою Радою навчально-наукового

інституту права та масових комунікацій

„____” _____________20___ року

Протокол №______

Рецензенти:

Єрмолаєв В.М. - директор Інституту підвищення кваліфікації Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України;

Гавриленко О.А. – професор кафедри державно-правових дисциплін Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент.

Історія держави і права України : робоча навчальна програма / Б.Г. Головко, Л.О. Зайцев, В.Є. Кириченко, Ю.А. Холод, М.Ю. Бурдін, В.В. Лазарєв – Харків: Харківський національний університет внутрішніх справ, 2012. – 29 с.

 Головко Б.Г., Зайцев Л.О., Кириченко В.Є.,

Холод Ю.А., Бурдін М.Ю., Лазарєв В.В. 2012.

© Харківський національний університет внутрішніх справ.

Анотація навчальної дисципліни

Історія держави і права України ”

Історія держави і права України як навчальна дисципліна має за мету формування основ юридичного світогляду студента як майбутнього юриста-практика, маючого чіткі уявлення про загальні та специфічні закономірності виникнення, розвитку і функціонування держави і права України, інших державно-правових явищ, здатного до відповідної самостійної юридичної діяльності; отримання студентами вміння на основі засвоєння загальнотеоретичних знань про державно-правові явища з наукових позицій давати їм правильну оцінку, розкривати їх дійсну сутність, розуміти соціальне призначення, місце і роль в політичній системі і громадянському суспільстві, вміння правильно викладати свої думки про складні юридичні явища.

Історія держави і права України вивчається у взаємозв’язку з іншими фундаментальними юридичними дисциплінами. Загалом курс "Історія держави і права України" має структурно-логічні зв’язки насамперед з такими дисциплінами як «Юридична деонтологія», "Загальна теорія держави і права", "Історія держави і права зарубіжних країн", "Історія України" тощо. Основні методологічні принципи курсу “Історія держави і права України”: науковість, об’єктивність, зв’язок теорії з практикою.

Завдання вивчення дисципліни спрямовані на закладення фундаменту загальної юридичної культури, юридичного мислення, формування наукової бази юридичного світогляду. Як результат опанування курсу студенти мають знати: на понятійному рівні - предмет, методологію історії держави і права України як науки, основні відповідні загальнотеоретичні категорії (поняття), загальні закономірності функціонування держави і права як соціальних інститутів в умовах розвитку України, визначальні умови оптимального поєднання сучасного наукового загальнотеоретичного матеріалу з класичними для вітчизняної теорії держави і права розробками; на фундаментальному рівні - новітні зміни, що мають місце у ставленні суб’єктів юридичної діяльності до таких явищ як держава, право, закон, законність, правопорядок, правова культура юриста, юридична відповідальність тощо; на практично-творчому рівні - фундаментальні (основоположні) поняття юридичного загальнотеоретичного світогляду, правового мислення.

Як результат вивчення курсу студенти мають вміти: на репродуктивному рівні - демонструвати розуміння механізму функціонування держави і права як соціальних інститутів в Україні, аналізувати відповідні нормативно-правові акти, правильно їх тлумачити і застосовувати у практичній діяльності, юридично коректно оцінювати правові явища, діалектично мислити правовими категоріями; на евристичному рівні - готувати наукові доповіді, реферати, самостійно працювати з нормативним матеріалом, науковою літературою, визначати власну правову позицію у своїй професійній діяльності, орієнтуючись на проблемні питання, пов’язані з професійною діяльністю юристів-практиків; на творчому рівні - застосовувати набуті знання і навички у процесі вивчення інших юридичних дисциплін, на практиці, збагачувати власну професійну правову культуру, свої юридичні знання загальнотеоретичного характеру шляхом самоосвіти (самовдосконалення).

Предметом даного курсу є основні й загальні, а також специфічні закономірності виникнення, розвитку і функціонування держави і права, інших державно-правових явищ. Історія держави і права України відноситься до суспільних (гуманітарних) дисциплін та є фундаментальною юридичною дисципліною. В межах Історія держави і права України як навчальної дисципліни вивчаються основні державно-правові поняття і категорії юриспруденції, якими користуються при викладенні галузевих дисциплін, цим визначається провідна методологічна роль теорії держави і права по відношенню до історико-правових, галузевих та інших юридичних дисциплін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]