Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
державне право зарубіжних країн.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Варіант № 7:

Запитання до контрольної роботи:

  1. Поняття правового статусу особи. Види та принципи правового статусу особи.

  2. Конституційно-правовий статус судової влади у зарубіжних країнах. Принципи організації та діяльності органів і посадових осіб судової влади.

3. Порівняти конституційно-правовий статус органів місцевого самоврядування у США та Японії.

4. Задача

Під час “часу запитань” у нижній палаті парламенту в парламентарній монархії міністру поставлено питання депутатом. Згідно з вимогами до процедури, питання було заздалегідь повідомлене у письмовій формі. Міністр відмовився відповісти, пославшись на: А – те, що підготовка відповіді коштує дуже дорого та вимагає значних витрат на консультації фахівців; Б – питання має особистий характер; В – питання стосується державної таємниці.

Вкажіть про яку процедуру йде мова? Яке з наведених виправдань є коректним? Обґрунтуйте відповідь.

Методичні рекомендації:

При відповіді на перше питання контрольної роботи, треба дати визначення правового статусу у вузькому та широкому розумінні. Охарактеризувати види та принципи правового статусу особи.

Розкриваючи друге питання, треба звернутися до системи органів влади, яка притаманна сучасним демократичним державам. Показати місце судової влади в системі органів влади зарубіжних країн та визначити її конституційно-правовий статус. Розглянути принципи організації та діяльності органів та посадових осіб судової влади.

Відповідь на третє питання передбачає порівняльний аналіз особливостей місцевого самоврядування в цілому та конституційно-правового статусу його органів зокрема, на прикладі таких двох країн як США та Японія. Увагу слід приділити загальним засадам та принципам організації місцевого самоврядування, системі органів та посадових осіб місцевого самоврядування, їх порядку формування та конституційно-правовому статусу.

Для успішного вирішення практичної задачі треба звернути увагу на парламентські процедури та питання щодо парламентської відповідальності уряду. Варто звернути увагу на те, що парламентська відповідальність уряду пов’язана із формою правління.

Рекомендований перелік літератури до контрольної роботи № 7:

  1. Автономов А.С. Конституционное (государственное) право зарубежных стран: учебник.- М.: Проспект: ТК Велви, 2008.

  2. Андреева Г.Н. Конституционное право зарубежных стран: Учебник.- М.: Эксмо, 2005.

  3. Державне право зарубіжниї країн: Навчальний посібник. Особлива частина / За заг. ред.. В.О.Серьогіна. – Х. ХНУВД, 2011.

  4. Коломієць Ю.М. Державне право зарубіжних країн. Загальна частина: навчальний посібник / Ю.М. Коломієць. – Х.: Харк. нац. ун-т внутр. справ, 2009. – 208 с.

  5. Конституционное (государственное) право зарубежных стран: Учебник. Т. 1-2. Общая часть/ Отв. ред. Б.А. Страшун. - М.: БЕК, 1996.

  6. Конституционное (государственное) право зарубежных стран: Учебник. Т.4. Особенная часть: Страны Америки и Азии / Отв.ред. Б.А. Страшун. - М.: НОРМА, 2001.

  7. Конституционное право государств Европы: Учеб.пос./ Отв.ред. Д.А. Ковачев. - М.: Волтерс Клувер, 2005.

  8. Конституционное право зарубежных стран: Учебник/ Под общ. ред. М.В. Баглая, Ю.И. Лейбо. Л.М. Энтина. - М.: Издат. гр. НОРМА-ИНФРА-М, 2004.

  9. Конституції зарубіжних країн: навчальний посібник / авт.-упоряд. В.О.Серьогін, [Ю.М. Коломієць, О.В. Марцеляк та ін.]; за заг. ред. к.ю.н., доц. В.О. Серьогіна. – Харків, Видавництво «ФІНН», 2009. – 664 с.

  10. Мишин А.А. Конституционное право зарубежных стран: Учебник. - 8-е изд., перераб. и доп . - М.: Юстицинформ, 2001.

  11. Чиркин В.Е. Конституционное право зарубежных стран: Учебник. - М.: Юристъ, 2003.

  12. Шаповал В.М. Конституційне право зарубіжних країн: підручник. - К.: Юрінком Інтер, 2008