Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ_курс_Господарський процес_все формы.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
233.47 Кб
Скачать

Тема 3. Принципи господарського процесу

Під час написання курсової роботи за цією темою слід звернути увагу на основні принципи організації та діяльності господарських судів, які закріплені в Конституції України, Законах України «Про статус суддів», «Про судоустрій України» та інших, проаналізувати їх сукупність з точки зору виявлення ступеня спорідненості принципів господарського судочинства з цивільним судочинством та їх відмінностей.

Передувати вивченню основних принципів господарського судочинства повинно з'ясування загальних рис та системи взаємодії джерел господарського процесуального права.

Окрему увагу необхідно зосередити на класифікації принципів, що представлена в науці господарського процесуального права, та окремо розкрити зміст організаційних та функціональних принципів.

План.

  1. Поняття, значення та система принципів господарського процесуального права.

  2. Організаційні принципи господарського процесуального права.

  3. Функціональні принципи господарського процесуального права. Принципи змагальності, диспозитивності та рівності сторін.

Нормативні акти та література

  1. Господарський процесуальний Кодекс України.

  2. Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального Кодексу України. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 25 лютого 1992 р. із змінами станом на 18 вересня 1997 р.

  3. Абова Т.Е. Арбитражный процесс в СССР: понятие, основные приципы. – М.: Юрид. лит., 1985.

  4. Балобанов А., Бианко Р. Очерки по гражданскому процессуальному праву и арбитражу. – Одесса, 2001.- с. 52-53.

  5. Балюк І.А. Господарське процесуальне право: Навч.-метод. посібник. – К.: КНЕУ, 2002. – 248 с.

  6. Рожкова М.А. Основные понятия арбитражного процессуального права. М.: «Статут», 2003. – 400с.

  7. Притика Д.М. Тітов М.І. Щербина В.С. Арбітражний процес: Навчальний посібник. – Х.: «Консум», 2001. – 432 с.

  8. Притика Д.М. Роль арбітражних судів у забезпеченні законності в економічних правовідносинах і протидії економічним правопорушенням // Право України. – 2001. - № 1. – с. 8-14.

  9. Чернадчук В.Д., Сухонос В.В. Основи Господарського процесуального права: Навчальний посібник. Суми: ВТД «Університетська книга», 2003. – 220 с.

Тема 4. Досудове врегулювання господарських спорів

Під час написання курсової роботи за темою порядок досудового врегулювання господарських спорів перш за все необхідно звернути увагу на значення досудового врегулювання господарських спорів.

Після цього необхідно розглянути загальні умови застосування процедури досудового врегулювання господарських спорів та основні її етапи. При цьому вивченню підлягають умови, що передують пред'явленню претензії, порядок пред'явлення претензії та її необхідні реквізити, а також порядок та строки розгляду претензії. Особливу увагу необхідно звернути на умови, за наявності яких строки розгляду претензії можуть бути продовжені, та на наслідки визнання претензійних вимог контрагента.

Під час вивчення особливостей досудового врегулювання господарських спорів, які виникають під час укладання, зміни та розірвання договорів основні зусилля варто зосередити на вимогах процедури досудового врегулювання спорів відносно зміни або розірвання договорів.

Окремо підлягає розгляду законодавче регулювання порядку виконання визнаних претензій.

План.

  1. Загальні поняття та значення досудового врегулювання господарських спорів.

  2. Порядок пред’явлення та розгляд претензій. Повідомлення заявника про результати розгляду претензії.

  3. Врегулювання розбіжностей, що виникають при укладенні зміні та розірванні господарських договорів.