Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_Metod_vkazivki_Sud_exp_Zao_Kontr_rob_2010.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
174.59 Кб
Скачать

Зміст практичних занять

ТЕМА 1. ПРОЦЕСУАЛЬНІ і ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ

ПРОВЕДЕННЯ СУДОВИХ ЕКСПЕРТИЗ

Практичне заняття: 2 год

Мета заняття – формування вмінь та навиків практичного застосування по вибору судового експерта, експертної установи та призначенню експертиз.

Навчальні питання:

  1. Поняття судової експертизи. Правові підстави призначення судових експертиз.

  2. Класифікація судових експертиз.

  3. Судовий експерт: права обов’язки, відповідальність.

  4. Допит експерта.

  5. Система державних експертних установ в Україні.

  6. Організація і проведення судових експертиз.

Методичні рекомендації і завдання

У процесі самостійної підготовки студенти повинні уяснити правові особливості призначення судових експертиз. Слід зрозуміти, коли експертиза призначається обов'язково згідно КПК України, а коли вона може бути замінена іншою слідчою дією. Необхідно знати процесуальні види судових експертиз, тобто, що таке додаткова, повторна, комісійна, комплексна експертизи, які підстави їх призначення і які експерти мають право їх проводити.

Після з'ясування попереднього питання слід розглянути сучасну класифікацію судових експертиз згідно зі спеціальними знаннями. Ієрархія судових експертиз будується відповідно принципу розподілу експертиз на класи, роди, види та підвиди.

Слід висвітлити, які права і обов'язки має судовий експерт, яку він несе відповідальність, яка обізнана особа не має права бути судовим експертом за кримінально-процесуальним законодавством та відомчими документами.

Готуючись до першого запитання студенти повинні засвоїти сутність такої слідчої дії, як допит експерта і її відмінність від допиту інших учасників процесу.

Студенти повинні уяснити структуру державних експертних установ, які існують у різних міністерствах України, їх функції й напрямки роботи.

Готуючись до відповіді на заключне питання, треба розглянути процесуальний порядок призначення судових експертиз в державні експертні установи, приватному експерту окремо та одночасно. На підставі вивчення нормативних документів слід розглянути порядок проведення експертиз в експертній установі, повноваження керівника установи з організації проведення експертизи й контролю експертних досліджень

Тема 2. Наукові та методичні основи судових експертиз

Практичне заняття: 2 год

Мета заняття – формування вмінь та навиків практичного застосування по визначенню об’єктів експертизи, оцінки висновку експерта та його використання при розслідуванні злочинів.

Навчальні питання:

  1. Поняття предмета, об’єкта, методики судових експертиз.

  2. Структура постанови про призначення судової експертизи. Особливість формулювання питань у постанові про призначення судової експертизи.

  3. Висновок експерта. Повідомлення про неможливість дачі висновку.

  4. Дослідження, оцінка та перевірка висновку експерта.

  5. Використання висновку експерта при розслідуванні злочинів.

Методичні рекомендації.

Для підготовки до розгляду першого питання вихідними даними є положення про родовий, видовий і конкретний предмети, об'єкт, методику судових експертиз. Кожний з них відрізняється рівнем узагальнення.

При висвітленні другого питання слід розглянути зміст постанови слідчого про призначення експертизи, її структурні елементи, особливості складання. Необхідно зрозуміти особливості формулювання питань у постанові про призначення експертизи, вимоги, які пред'являються до діагностичних та ідентифікаційних питань. Роз’яснюються наслідки неправильно сформульованих питань.

Під час підготовки до наступних питань слід звернути увагу на те, що структура висновку експерта передбачена кількома нормативно-правовими актами, за наявності ряду відмінностей у кількості структурних частин та їх назвах. Слід ретельно розглянути обсяг і сутність оцінки висновку експерта для прийняття його як джерела доказів по кримінальній справі. Необхідно зрозуміти, що таке оцінка допустимості, належності наукової обґрунтованості висновку експерта.

Останнє питання торкається проблем використання висновку експерта в розкритті та розслідуванні злочинів. Необхідно зрозуміти, які сторони злочину можуть бути встановлені шляхом проведення судової експертизи, як експертні висновки використовується у доказуванні.