Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
143.36 Кб
Скачать

Література до теми:

  1. Кримінально-процесуальний кодекс.

  2. Наказ МВС України № 456 від 24.09.2010 р. „Про затвердження Положення про основи організації розкриття злочинів ОВС України”.

  3. Наказ МВС України 1155 від 04.10.2003 р. „Про вдосканалення реагування на повідомлення про злочини, інші правопорушення і події та забезпечення оперативного інформування в органах і підрозділах внутрішніх справ України”.

  4. Наказ МВС України № 160 від 31.03.2008 р. „Про організацію діяльності органів досудового слідства МВС України”.

  5. Герасун А.А. Бригадный метод расследования в советском уголовном процессе: Дис…канд. юрид.наук: 715, 717. – М., 1968.

  6. Бондар Г.Ю. Особливості розслідування кримінальних справ групою слідчих з різних правоохоронних відомств // Вісник Національного університету внутрішніх справ (спецвипуск). – Харків. – 2000. – С.130-133.

  7. Кузьмінова В.Ю. Правові та наукові основи відновлення (реконструкції) втрачених кримінальних справ: Автореф. дис... канд.юрид.наук: 12.00.09. – Харків, 2002. – 21 с.

  8. Федченко В. Груповий метод розслідування кримінальних справ: деякі питання // Право України. - 2003. - № 1.

  9. Кулагин Н.И. Соединение и выделение уголовных дел на предварительном следствии. – Волгоград: ВА МВД России, 2001.

  10. Юркова Г.В. Вдосконалення питання об’єднання і виділення кримінальних справ – гарантія швидкості попереднього розслідування // Вісник Запорізького юридичного інституту. – 2000. – № 2.

  11. Синєокий О.В. Організація роботи слідчо-оперативної групи по розкриттю вбивств на першочерговому етапі розслідування // Вісник Запорізького юридичного інституту. – 1999. – № 4.

1Быков В. М. Психологические аспекты взаимодействия следователя и органа дознания. — Омск, 1971. — С. 29.

2 Застосування для позначення подібних груп таких слів, як “спільні, “об’єднані”, “змішані чи “міжвідомчі, великих спорів не викликає, тому що за змістом суть цих слів, у даному випадку, рівнозначна.

3У повсякденній мові практики існує декілька понять - “слідча група і поняття “слідча бригада”. Л.М. Карнєєва у своїй роботі “Розслідування злочинів групою слідчих” вказує, що терміни “груповий метод розслідування” і “група слідчих” уявляються більш правильним, ніж терміни “бригадний метод розслідування” і “бригада слідчих”, тому що розслідування провадять не знеособлені працівники, а група слідчих, кожен з яких займає властиве йому самостійне процесуальне положення. О.О. Герасун, допускаючи правомірність і того, і іншого найменування даного методу розслідування, однак, вважає за потрібне відзначити, що існує підстава для переваги терміна “бригада слідчих”, яка полягає, на його думку, в наступному: бригада – “колектив, що виконує визначене виробниче завдання”, тоді як поняття групи – “об’єднання декількох осіб для яких-небудь спільних занять”. Відповідно, автору уявляється, що термін “бригада” у даному випадку має сенс. В літературі також вказується, що назва “слідча бригада” має місце тому, що зручна. Вона чітко відрізняється від назви “слідчо-оперативна група”, яка “притаманна” зовсім іншому організаційному формуванню з розслідування кримінальної справи. Терміном “слідча бригада” керуються і науково-практичний коментар до Кримінально-процесуального кодексу України та деякі вчені в роботах, присвячених цій проблемі. А.А. Горницький, розглядаючи питання розслідування справи декількома слідчими, вживає поряд з терміном “слідча група” термін “слідча бригада” і жодних розбіжностей між цими термінами не вбачає. Ми теж не бачимо якихось принципових розбіжностей між термінами “слідча група” та “слідча бригада”. Однак, як і більшість авторів, займаємо іншу, на нашу думку, правильну позицію, називаючи організацію з декількох слідчих, які одночасно розслідують одну і ту ж кримінальну справу, “слідчою групою”. Ця назва зустрічається і в законодавчих та нормативних актах.