Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ТДП_ДЕК_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
164.86 Кб
Скачать

Тема 4.13. Механізм правового регулювання.

Правовий вплив на суспільні відносини. Поняття, форми та методи правового регулювання.

Стадії правового регулювання. Основні елементи механізму правового регулювання, їх зв’язок за взаємодія. Нормативна основа, правові відносини, акти реалізації норм права в механізмі правового регулювання. Вимоги до механізму правового регулювання в умовах демократичної правової держави. Шляхи підвищення ефективності механізму правового регулювання.

Тема 4.14. Юридичний процес.

Генетичні та логічні витоки теорії юридичного процесу як комплексної системи. Конституційні основи співвідношення традиційних (кримінальний, цивільний, адміністративний) та нетрадиційних (установчий, правотворчий, правозастосовний, судовий, контрольний тощо) юридичних процесів в правовій системі України. Процесуальна форма як специфічна юридична конструкція. Процесуальні впровадження та їх склад. Поняття та основні різновиди стадій юридичного процесу. Процесуальний режим, його основні структурні елементи. Принципи юридичного процесу, основні засоби їх реалізації.

Процесуальне право в системі права України. Норми процесуального права, їх особливості та структура. Процесуальні документи; система, структура та функції. Процесуальні правовідносини: склад та їх співвідношення з матеріальними.

Розділ 5. Порівняльне правознавство.

Тема 5.1. Поняття і особливості порівняльного правознавства.

Виникнення і розвиток основних шкіл та ідей порівняльного правознавства. Порівняльне правознавство як напрям сучасної юридичної думки і самостійної галузі наукових знань. Особливості предмета порівняльного правознавства як науки та його значення для юридичної теорії і практики. Розуміння правової географії та правової карти миру. Сполучення національного, світового підходу до права та розуміння його з позиції саморозвитку. Загальноправові тенденції розвитку. Національно-державні відмінності у праві.

Тема 5.2. Зміст та методологія порівняльного правознавства.

Юридична природа порівняльного правознавства. Місце порівняльного правознавства у системі напрямків теоретичної юриспруденції. Мета порівняльного правознавства та її значення у сучасних умовах розвитку правової науки. Об’єкти порівняльного правознавства, їх види: правові системи як об’єкти порівняльного правознавства. Сфери і галузі використання результатів порівняльного правознавства.

Загальні правила порівняльно-правового аналізу. Загальнонаукова основа методології порівняльного правознавства та використання певних приватно-наукових методів. Методика дослідження об’єктів порівняльного правознавства.

Тема 5.3. Види і характеристика основних

правових систем сучасності.

Поняття правової системи та системи та сім’ї правових систем.

Особливості формування континентальної (романо-германської; римської) сім’ї правових систем і правових систем, що до них прилягають (латиноамериканська, японська, скандинавська). Поняття і структура права у країнах романо-германської правової сім’ї (системи). Форми (джерела) права у країнах романо-германської правової сім’ї. Поняття загального права, основні періоди його формування. Співвідношення загального права і права справедливості. Судовий прецедент: його ознаки і співвідношення з іншими формами права. Загальне і відмінне в англійській і американській правових системах. Загальна характеристика права окремих країн, що відносяться до романо-германської правової сім’ї.

Англосаксонська (англо-американська; прецедентна) правова система (сім’я). Структура і особливості джерел англосаксонської правової системи. Розвиток і функціонування права США як приклад держави з прецедентною правовою системою. Поняття загального права, основні періоди його формування. Співвідношення загального права і права справедливості. Судовий прецедент, його ознаки і співвідношення з іншими формами права. Загальне і відмінне в англійській і американських правових системах. Загальна характеристика інших країн англосаксонської правової сім’ї.

Правові сім’ї релігійно-моральної орієнтації. Ісламське право. Мусульманська правова система. Особливості виникнення та загальна характеристика мусульманського права. Джерела мусульманського права: коран, сунни, _, кіяс. Основні галузі та інститути мусульманського права. Судове право і закон. Тенденції розвитку мусульманського права у сучасних правових системах.

Сім’я традиційного (звичаєвого) права. Роль і види звичаю та звичаєвого права в становленні їх правових систем. Місце традиційних елементів в сучасних правових системах Китаю та Японії. Звичаєво-правовї системи Африки. Вплив правових систем метрополій на розвиток правових систем африканських країн.

Загальна характеристика змішаної правової системи. Індуське право та особливості виникнення і розвитку. Індуське право і право Індії: спільне і відмінне у їх формуванні і перспективах розвитку. Вплив системи загального права.

Заідеологізовані правові сім’ї. Поняття соціалістичної правової системи. Відмінність соціалістичної правової системи (сім’ї) від континентальної та мусульманської. Джерела соціалістичного права. Загальна структура і особливості заідеологізованої правової системи.