Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
37.58 Кб
Скачать

4.Види актів цивільного стану, порядок їх складання

Державна реєстрація народження

Права та обов'язки батьків і дітей грунтуються на походженні дітей , засвідченому у встановленому законом порядку. Таким порядком є реєстрація народження дитини в органах РАЦСу. Тільки в цьому випадку походження дитини стає юридичним фактом і породжує правові наслідки.

Заява про народження дитини має бути зроблено не пізніше ніж через місяць з дня народження дитини. Для реєстрації новонародженого необхідно звернутися до органу РАЦС за місцем проживання батьків або за місцем народження дитини, якщо батьки не мають постійну реєстрацію за місцем проживання.

З собою необхідно мати медичне свідоцтво встановленого зразка , паспорти батьків , свідоцтво про шлюб . Якщо реєстрацію народження вироблятиме довірена особа (заявник ), то повинен бути пред'явлений документ , що підтверджує його повноваження - довіреність від батьків у простій письмовій формі.

Відомості про матір заносяться у запис акта про народження на підставі медичного свідоцтва про народження дитини з її паспорта. Відомості про батька - на підставі свідоцтва про шлюб або встановлення батьківства , якщо батьки дитини на момент її народження в шлюбі не перебували , з його паспорта.

Якщо встановлення батьківства не зроблено, в графі « батько» заносяться прочерки або за вказівкою матері заповнюються ім'я та по батькові батька, прізвище дитині і батькові присвоюється за паспортом матері.

У разі мертвонародження або смерті дитини до складання акта про народження реєстрація народження і, якщо необхідно , смерті проводиться на підставі ЗУ « Про акти ».

Свідоцтво про народження є документом, що встановлює прізвище , ім'я , по батькові громадянина , вік громадянина і спорідненість з батьками.

За відсутності підстав для державної реєстрації народження , передбачених Законом , державна реєстрація народження дитини проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження дитини даною жінкою .

Зміст запису акта про народження : • прізвище , ім'я , по батькові, стать , дата і місце народження дитини , мертвонароджений , живонароджений ;

• кількість народжених дітей (один , двійня або більше дітей);

• відомості про документ , що підтверджує факт народження дитини;

• прізвище , ім'я, по батькові , дата і місце народження , громадянство , національність (вноситься за бажанням заявника ) , місце проживання

• батьків (одного з батьків) ;

• відомості про документ, що є підставою для внесення відомостей про батька ;

• прізвище , ім'я , по батькові та місце проживання заявника або найменування та юридична адреса органу або організації , що заявили про народження дитини;

• серія та номер виданого свідоцтва про народження. Державна реєстрація смерті

Реєстрація смерті.

Запис акта про смерть складається органом РАЦС за останнім місцем проживання померлого , за місцем настання смерті чи за місцем знаходження організації , що видала документ про смерть. Заява про смерть до органу РАЦС має бути зроблено не пізніше ніж через три дні з дня настання смерті.

Підстави для реєстрації смерті:

- Лікарське свідоцтво про смерть фельдшерська довідка про смерть , свідоцтво про перинатальну смерть , видані медучреждением або частнопрактикующим лікарем

- Рішення суду про встановлення факту смерті чи оголошення громадянина померлим

- Сповіщення органів Служби безпеки про факт смерті особи , необгрунтовано репресованого і згодом реабілітованого на підставі закону про реабілітацію жертв політичних репресій.

Відомості у запис акта про смерть заносяться на підставі медичного свідоцтва про смерть встановленої форми і з паспорта померлого. При неможливості пред'явлення паспорта померлого відомості у запис акта про смерть заносяться з медичного свідоцтва про смерть.

Оскільки орган РАЦС щомісяця надає відомості про реєстрацію смерті у відділ паспортно- візової служби , військовий комісаріат , відділення Пенсійного фонду , відділення Фонду соціального страхування , податковий орган , виборчу комісію за своїм місцезнаходженням , ці органи незалежно від громадян мають інформацію про померлих .

Запис акта про смерть може бути складена також на підставі рішення суду про визнання померлим . Свідоцтво про смерть є документом, що підтверджує факт (дату і місце) смерті громадянина.

Зміст запису акта про смерть :

- Прізвище , ім'я, по батькові , дата і місце народження , останнє місце проживання , стать, громадянство , національність ( якщо відомості про національність вказані в документі, що засвідчує особу померлого ) , дата і місце смерті померлого; Причина смерті ( на підставі документа, що підтверджує факт смерті) ;

- Реквізити документа, що підтверджує факт смерті ;

- Прізвище , ім'я, по батькові , місце проживання заявника ;

- Серія та номер виданого свідоцтва про смерть ;

- Прізвище , ім'я, по батькові , місце проживання особи, якій видано свідоцтво про смерть.

Встановлення батьківства.

Встановлення батьківства може бути вироблено в будь-який момент життя дитини, в тому числі і після повноліття. На підставі запису акта про встановлення батьківства вносяться зміни до запису акта про народження і видається повторне свідоцтво про народження з внесеними відомостями про батька.

Реєстрація встановлення батьківства може бути проведена за місцем проживання батька чи матері дитини , або за місцем реєстрації народження дитини , а у деяких випадках , за місцем винесення рішення суду. Для реєстрації встановлення батьківства необхідно пред'явити свідоцтво про народження дитини , паспорти батька і матері , квитанцію про оплату державного мита .

Свідоцтво про встановлення батьківства встановлює спорідненість батька з дитиною в разі , коли на момент народження дитини батько не перебував у шлюбі з матір'ю дитини.

Зміст запису акта про встановлення батьківства :

- Прізвище , ім'я, по батькові , дата і місце народження , громадянство , національність (вноситься за бажанням заявника ) , місце проживання особи , визнаного батьком дитини;

- Прізвище , ім'я, по батькові (до встановлення батьківства ) , стать, дата і місце народження дитини;

- Дата складання , номер запису акта про народження та найменування органу реєстрації актів цивільного стану , яким зроблена державна реєстрація народження дитини;

- Прізвище , ім'я , по батькові дитини після встановлення батьківства ;

- Прізвище , ім'я, по батькові , дата і місце народження , громадянство , національність (вноситься за бажанням заявника ) матері дитини;

- Відомості про документ, що є підставою для встановлення батьківства ;

- Прізвище , ім'я, по батькові , місце проживання заявника (заявників) ;

- Серія та номер виданого свідоцтва про встановлення батьківства .

Реєстрація усиновлення (удочеріння)

Усиновлення - це юридичний акт , в результаті якого між усиновлювачем та усиновленою ( Удочеренних ) встановлюються такі ж правові відносини , як між батьками та їх дітьми. Усиновлені та їх потомство по відношенню до усиновителів та їх родичам , а усиновителі та їх родичі по відношенню до усиновленим та їх потомству прирівнюються в особистих і майнових правах та обов'язках до родичів за походженням. Усиновлення виробляє суд . Відповідно до чинного законодавства усиновлення підлягає обов'язковій реєстрації в органах РАЦС за місцем винесення рішення суду про усиновлення дитини або за місцем проживання усиновителів ( усиновителя) . Реєстрація підтверджує сам факт усиновлення , вона також сприяє збереженню таємниці усиновлення , оскільки видається нове свідоцтво про народження дитини, де всі необхідні відомості (ім'я , прізвище , по батькові дитини , відомості про його батьків ) будуть записані відповідно до рішення про усиновлення . Для забезпечення своєчасної реєстрації усиновлення закон встановлює обов'язок суду , який встановив усиновлення , не пізніше 3 днів після винесення рішення направити витяг з цього рішення суду до органу РАЦС за місцем винесення рішення.

Підстави для реєстрації усиновлення (удочеріння) : заяву усиновителів ( усиновителя) ; паспорта чи інші документи , що засвідчують особу усиновителів ; рішення суду про усиновлення ; свідоцтво про народження дитини.

Орган РАЦС на підставі рішення суду становить запис акта про усиновлення і вносить у запис акта про народження усиновленої необхідні зміни . Таємниця усиновлення охороняється законом. Працівники органів ЗАГС без згоди усиновителів не вправі повідомляти будь-які відомості про усиновлення та видавати документи , зі змісту яких видно , що усиновителі не є батьками дитини .

Реєстрація проводиться органом РАЦС за місцем винесення рішення суду або за місцем проживання усиновителів ( усиновителя) . Для реєстрації усиновлення (удочеріння) необхідно пред'явити рішення суду про усиновлення (удочеріння ) дитини , яке набрало законної сили , документи , що засвідчують особу усиновителів , свідоцтво про шлюб . Свідоцтво про усиновлення є документом, що підтверджує майнові та немайнові права між усиновителями і усиновленою .

Зміст запису акта про усиновлення :

- Прізвище , ім'я, по батькові , дата і місце народження дитини (до і після усиновлення ) ; Прізвище , ім'я , по батькові, громадянство , національність (за наявності в запису акта про народження або в свідоцтві про народження дитини) батьків (одного з батьків) ;

- Дата складання , номер запису акта про народження та найменування органу реєстрації актів цивільного стану , яким зроблена державна реєстрація народження дитини;

- Прізвище , ім'я , по батькові, громадянство , національність (вноситься за бажанням усиновлювача ) , місце проживання усиновлювача (усиновлювачів) ;

- Дата складання , номер запису акта про укладення шлюбу усиновителів та найменування органу реєстрації актів цивільного стану , яким зроблена державна реєстрація укладання шлюбу усиновлювачів ;

- Реквізити рішення суду про встановлення усиновлення дитини;

- Серія та номер виданого свідоцтва про усиновлення .

Укладення шлюбу.

Відповідно до чинного законодавства ( Сімейним кодексом Украіин та Законом Украіин " Про акти громадянського стану" ) обов'язковою умовою укладення шлюбу є взаємна згода осіб , що вступають у шлюб , і досягнення ними шлюбного віку .

Для державної реєстрації укладення шлюбу необхідна взаємна добровільна згода чоловіка і жінки і досягнення ними шлюбного віку . Орган місцевого самоврядування за місцем проживання осіб , що вступають у шлюб , має право дозволити укладання шлюбу з 16 років. Для іноземних громадян , що вступають у шлюб на території Укріани , шлюбний вік встановлюється сімейним законодавством їхньої країни. З моменту вступу в шлюб неповнолітні набувають дієздатності в повному обсязі) .

Реєстрація укладання шлюбу проводиться на підставі спільної заяви осіб , що вступають у шлюб , в будь-якому органі РАЦС Украіин за їх вибором. У запису акта і в свідоцтві про шлюб подружжю записується загальна прізвище або дошлюбне прізвище кожного. В якості загальної прізвища може бути записана прізвище одного з подружжя , або прізвище, утворене шляхом приєднання прізвища дружини до прізвища чоловіка через дефіс .

Одночасно з подачею спільної заяви необхідно пред'явити документи , що засвідчують особи вступають у шлюб , документ , що підтверджує припинення попереднього шлюбу у разі , якщо особа (особи ) складалося у шлюбі раніше , квитанцію про оплату державного мита .

Заява про вступ у шлюб реєструється у спеціальному журналі обліку заяв , в якому зазначаються прізвища та ініціали вступають у шлюб , дата прийому заяви , дата , час вступу в шлюб і відмітка про сплату державного мита . За погодженням з особами, які бажають вступити в шлюб , орган ЗАГС призначає час (місяць , день , годину ) реєстрації шлюбу , про що робиться відмітка на заяві , а також у журналі обліку заяв.

За наявності поважних причин , за спільною заявою осіб , що вступають у шлюб , орган реєстрації актів громадянського стану за місцем реєстрації укладення шлюбу може дозволити укладання шлюбу до закінчення місяця.

У зв'язку з особливими обставинами (вагітність , народження дитини , безпосередньої загрози життю однієї зі сторін та інших обставин ) шлюб може бути укладений в день подачі заяви.

Державна реєстрація укладання шлюбу проводиться у присутності осіб , що вступають у шлюб . Укладення шлюбу за дорученням або через представника не допускається.

За бажанням осіб , що вступають у шлюб , державна реєстрація може проводитися в урочистій обстановці. Свідоцтво про укладення шлюбу є документом, що підтверджує зміну прізвища , а також встановлює момент виникнення майнових і немайнових прав подружжя.

Зміст запису акта про укладення шлюбу :

- Прізвище (до і після укладення шлюбу ), ім'я , по батькові , дата і місце народження , вік, громадянство , національність (вноситься за бажанням осіб, які уклали шлюб ) , місце проживання кожного з осіб, які уклали шлюб ;

- Відомості про документ , що підтверджує припинення попереднього шлюбу , в разі , якщо особа (особи) , що уклала шлюб , полягало в шлюбі раніше ;

- Реквізити документів , які засвідчують особи уклали шлюб;

- Дата складання і номер запису акта про укладення шлюбу ;

- Найменування органу реєстрації актів цивільного стану , яким зроблена державна реєстрація укладання шлюбу ;

- Серія та номер виданого свідоцтва про шлюб .

Розірвання шлюбу.

Шлюб припиняється внаслідок смерті одного з подружжя або шляхом його розірвання в органі РАЦС або суді в установленому законодавством порядку. При розірванні шлюбу судом шлюб припиняється з моменту набрання чинності рішення суду . Згідно статті СК Україи розірвання шлюбу в суді підлягає обов'язковій державній реєстрації в органах РАГС з отриманням свідоцтва про розірвання шлюбу.

Для цього громадянину необхідно прийти до органу РАЦС за місцем проживання або за місцем укладення шлюбу з набрав чинності рішенням суду про розірвання шлюбу , паспортом і квитанцією про сплату державного мита .

Шлюб може бути припинений шляхом розірвання в органі РАЦС :

- За спільною заявою подружжя, які мають спільних неповнолітніх дітей ;

- За заявою одного з подружжя , у разі , коли інший чоловік засуджений на термін понад три роки , визнаний судом безвісно відсутнім або недієздатним.

Розірвання шлюбу , як і реєстрація розірвання шлюбу за рішенням суду , проводиться органом РАЦС за місцем проживання заявника або за місцем реєстрації укладення шлюбу . У запису акта і в свідоцтві про розлучення вказується дата припинення шлюбу , а також прізвище після розірвання . Кожному з колишнього подружжя видається своє свідоцтво про розлучення , що зазначено у відповідній графі свідоцтва .

При розірванні шлюбу в запису акта про шлюб ставиться відмітка , що містить повну інформацію - ким і коли даний шлюб розірвано . Таким чином , колишнє подружжя втрачають право отримати повторно свідоцтво про шлюб . Для підтвердження факту реєстрації розірвання шлюбу на прохання громадянина видається довідка .

Свідоцтво про розірвання шлюбу є документом, що підтверджує зміну прізвища , а також встановлює момент припинення майнових і немайнових прав подружжя.

У виняткових випадках , коли один з вступають у шлюб не може з'явитися до органу РАЦС внаслідок важкої хвороби , реєстрація шлюбу може бути проведена в лікарні , вдома або в іншому відповідному місці у присутності обох осіб , що бажають вступити в шлюб .

Наявність у який входить у шлюб важкої хвороби, що перешкоджає його явці в орган РАЦС, має бути підтверджено лікарської довідкою , яка долучається до заяви. Зміст запису акта про розірвання шлюбу :

- Прізвище (до і після розірвання шлюбу ), ім'я , по батькові , дата і місце народження , громадянство , національність (вноситься за бажанням заявника ) , місце проживання кожного з осіб, розірвав шлюб ;

 дата складання , номер запису акта про укладення шлюбу та найменування органу реєстрації актів цивільного стану , в якому зроблена державна реєстрація укладання шлюбу ;

- Відомості про документ, що є підставою для державної реєстрації розірвання шлюбу ;

- Дата припинення шлюбу ;

- Реквізити документів , які засвідчують особи розірвав шлюб ;

- Серія та номер свідоцтва про розірвання шлюбу.

Зміна імені.

Зміна імені визначається главою ЗУ « Про акти громадянського стану» .

Зміна імені не є підставою для припинення або зміни прав та обов'язків , придбаних під колишнім ім'ям. Всі цивільні права громадянин вправі здобувати тільки під власним ім'ям , не користуючись ім'ям інших осіб..Використовуючи псевдонім , необхідно стежити за тим , щоб вигадане ім'я не збігалося з яким-небудь ім'ям конкретної особи , в іншому випадку буде мати місце використання імені іншого громадянина . Вагомими поважними причинами для зміни імені є:

- Неблагозвучность імені ;

- Труднощі вимови імені ;

- Бажання чоловіка носити спільну з іншим чоловіком прізвище, якщо при реєстрації шлюбу вони залишилися на дошлюбних прізвищах ;

- Бажання чоловіка повернути дошлюбне прізвище , якщо про це не було заявлено при розірванні шлюбу ;

- Бажання носити дошлюбне прізвище , однакову з дітьми від першого шлюбу , в тих випадках , коли шлюб не розривається ;

- Бажання носити дошлюбне прізвище , якщо чоловік помер ;

- Бажання носити спільну з дітьми прізвище , якщо чоловік помер , а заявник ( заявниця ) був на дошлюбного прізвища ;

- Бажання носити прізвище матері (батька) , якщо батько (мати) не брав участі у вихованні заявника;

- Бажання носити прізвище вітчима ( мачухи ) , який виховав заявника , або по батькові по імені вітчима , коли усиновлення не може бути оформлене ;

- Бажання носити прізвище дідуся , бабусі або іншої особи , фактично виховав заявника , якщо батьки не брали участі у вихованні заявника , а усиновлення не може бути оформлене ;

- Бажання носити по батькові по імені особи , фактично виховав заявника , якщо батько не брав участь у вихованні заявника;

- Бажання носити прізвище та ім'я , відповідні обраної заявником національності ;

- Бажання носити ім'я , яким його фактично називають в житті ;

- Бажання носити ім'я , дане при хрещенні ;

- Інші вагомі підстави. Пашков Є. П. Методичні рекомендації з реєстрації актів цивільного стану - Петрозаводськ , 2006.С.45 - 49 .

Особа , яка досягла віку 14 років , має право змінити своє ім'я , що включає в себе прізвище , власне ім'я та (або ) по батькові . Громадянин , змінив ім'я , має право вимагати внесення за свій рахунок відповідних змін в документи, оформлені на його колишнє ім'я ( ст. __ ГК України ) .

Зміна імені проводиться органом РАЦС за місцем проживання або за місцем державної реєстрації народження особи, яка бажає здійснити зміну імені .

Зміна імені особі , яка не досягла віку 14 років , а також зміна присвоєної йому прізвища на прізвище другого з батьків проводиться на підставі рішення органу опіки та піклування. Заява про зміну імені повинно бути розглянуто органом записи актів громадянського стану в місячний термін з дня подачі заяви. На підставі запису акта про переміну вносяться зміни у записи актів громадянського стану , раніше складені щодо заявника, і видаються нові свідоцтва з урахуванням внесених змін .

Зміни в записи актів , складені відносно особи, що здійснює зміну , і зберігаються в уповноважених органах інших держав , не вносяться.

Зміст запису акта про зміну імені :

- Прізвище , власне ім'я, по батькові , дата і місце народження , громадянство , національність (вноситься за бажанням заявника ) , місце проживання особи до зміни імені ;

- Прізвище , власне ім'я , по батькові особи після зміни імені ;

- Дата і номер запису акта про народження та найменування органу реєстрації актів цивільного стану , яким зроблена державна реєстрація народження ;

- Серія та номер виданого свідоцтва про зміну імені .

Завданнями органів реєстрації актів цивільного стану є :

забезпечення повної , своєчасної і правильної реєстрації актів цивільного стану ;

внесення до актових записів необхідних змін , доповнень та виправлень ;

відновлення втрачених та анулювання повторних актових записів;

видача громадянам свідоцтв про реєстрацію ;

збереження архівного фонду .

.

.