Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Громадянство, іноземці, апатриди.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
66.36 Кб
Скачать

§2. Конституційні права, свободи й обов’язки іноземців

та осіб без громадянства

Виходячи з національного режиму іноземців та осіб без громадянства в Україні, за ними визнається вся повнота громадянських (особистих) прав і свобод. Зокрема, Конституція та чинне законодавство України гарантують їм право на життя, недоторканність особи, житла, невтручання в особисте і сімейне життя, свободу совісті, таємницю листування, телефонних розмов і телеграфних повідомлень, повагу їх гідності нарівні з громадянами України. Єдине виключення з даного правила стосується права на свободу пересування та вільний вибір місця проживання: згідно зі ст.20 Закону України „Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” названі особи можуть пересуватися на території України і обирати місце проживання в ній тільки відповідно до порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України. Обмеження в пересуванні та виборі місця проживання допускаються, коли це необхідно для забезпечення безпеки України, охорони громадського порядку, охорони здоров’я, захисту прав і законних інтересів її громадян та інших осіб, які проживають в Україні.

У літературі доволі часто зустрічається твердження, що за іноземцями та особами без громадянства не визнаються політичні права. Насправді це не зовсім так: не допускається їх участь у політичному житті країни, але окремі права, що належать до категорії політичних (адже будь-яка класифікація є умовною), за ними визнаються. Зокрема, ст.16 Закону України „Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” забороняє даним категоріям осіб брати участь у політичних партіях, проте закріплює, що ті з них, хто постійно проживає в Україні, мають право вступати на загальних з громадянами України підставах до легалізованих об’єднань громадян, якщо інше не передбачено законами України і якщо це передбачено статутами цих об’єднань. Крім того, ч.3 ст.1 Закону України „Про звернення громадян” від 2 жовтня 1996 р. передбачає, що особи, які не є громадянами України і законно знаходяться на її території, мають таке ж право на подання звернення, як і громадяни України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами. Аналогічний підхід відображений і в ст.40 Конституції України, яка, закріплюючи свободу петицій, говорить, що його мають усі (тобто не тільки громадяни України, але й іноземці та апатриди).

Іноземці та особи без громадянства користуються в Україні числен­ними економічними, соціальними та культурними правами і свободами. Проте обсяг і підстави користування цими правами для даної категорії осіб є різними. Аналіз норм Конституції України, Закону України „Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, а також галузевого законодавства дає змогу виокремити чотири категорії економічних, соціальних та культурних прав і свобод, що визнаються за іноземцями та апатридами:

  1. Права, що визнаються тому ж обсязі, що й за громадянами України, за усіма іноземцями та особами без громадянства без будь-яких винятків. До даної категорії належать право на відпочинок і право на користування досягненнями культури.

  2. Права, що визнаються тому ж обсязі, що й за громадянами України, за усіма іноземцями та особами без громадянства, за винятками, передбаченими Конституцією та законами України. До даної категорії належать право на власність і право на свободу підприємницької (в т.ч. інвестиційної) діяльності. Наприклад, Земельним кодексом України обмежується право власності іноземців та осіб без громадянства на землю.

  3. Права, що визнаються в тому ж обсязі, що й за громадянами України, тільки за іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні. До даної категорії належать право на працю, право на житло, право на достатній життєвий рівень, право на освіту. Іноземці й особи без громадянства, що не мають постійного місця проживання в Україні, реалізують ці права в особливому порядку. Наприклад, згідно з Порядком оформлення іноземцям та особам без громадянства дозволу на працевлаштування в Україні, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 1 листопада 1999 р. № 2028, дозвіл на працевлаштування оформляється іноземцеві, який має намір провадити в Україні трудову діяльність за умови, якщо в країні (регіоні) відсутні працівники, які спроможні виконувати цей вид роботи, або є достатні обґрунтування доцільності використання праці іноземних фахівців, якщо інше не передбачене міжнародними договорами України

  4. Права, які реалізуються усіма іноземцями та особами без громадянства в особливому порядку, передбаченому законодавством України та міжнародними договорами України. До даної категорії належить право на соціальний захист, в тому числі на одержання пенсії та інших видів соціальної допомоги.

Екологічні права, як-то право на безпечне довкілля та вільний доступ до інформації екологічного характеру, визнаються за всіма іноземцями та особами без громадянства в тому ж обсязі, що й за громадянами України.

Гарантії реалізації конституційних прав і свобод іноземців та осіб без громадянства є аналогічними тим, що передбачені для громадян України. За ними так само визнаються презумпція невинуватості, право знати свої права та обов’язки, право не давати свідчення проти себе та своїх близьких, право на правову допомогу тощо.